Kuvaus
Kaupunki rakennuttaa Kalevankankaalta Karkialammelle kulkevan Tyrjäntien tukemaan Karkialammin alueen saavutettavuutta ja kehittymistä. Rakentaminen tapahtuu loppukeväästä 2025. Kadunrakennushankkeessa syntyy maanrakennuksessa edelleen hyödynnettävissä olevia maamassoja, joita voidaan hyödyntää kohdennetusti. Tämäntyyppisessä kadunrakennuskohteessa uudelleen hyödynnettävissä olevia ylijäämämassoja syntyy noin 2 600 m3, jotka menisivät muutoin läjitykseen. Maamassoja ei ole taloudellista välivarastoida, vaan siirtää suoraan kohteeseen, jossa ne hyödynnetään suoraan osana rakennetta.
Kalevankankaan latu- ja kuntorataverkosto sijaitsee noin 1 kilometrin päässä kadunrakennustyömaasta. Latu- ja kuntorataverkostossa on jatkuvaa rakenteen korjausvelkaa. Rakennepaksuudet ovat olemattomia, mikä näkyy rakenteen kantavuuden ja vesitalouden jatkuvina haasteina. Kadunrakennuksesta syntyvillä maamassoilla voidaan tukea olemassaolevien latupohjien rakennetta. Uudelleen käytettävissä olevilla maamassoilla voidaan parantaa rakennetta noin 2,5 kilometrin matkalta.
Maamassojen hyödyntäminen lähikohteessa Kalevankankaalla tukee kaupungin hiilineutraalisuus, ekologisuus ja taloudellisuustavoitteita. Merkittävimmät taloudelliset säästöt syntyvät, kun läjitykseen ajettavaksi kuormatut maa-ainekset kuljetetaan suoraan kohteeseen, jossa ne hyödynnetään, eikä muutoin kohteessa tarvittavia maamateriaaleja käytetä neitseellisestä lähteestä, eikä tarvitse ostaa. Ekologinen puoli korostuu siinä, ettei latu- ja kuntorataverkoston parantamiseen tarvittavia maa-aineksia ole tarvinnut ottaa maa-ainesten ottopaikasta, eikä myöskään ole tarvetta kuljettaa kauempaa, jolloin ympäristövaikutukset ja hiilijalanjälki pysyvät pienenä. Latu- ja kuntorataverkoston parantaminen Tyrjäntien kadunrakennushankkeen yhteydessä tukee mm. Mikkelin ilmasto-ohjelmaa (2022-2035) kestävän liikenteen kasvihuonepäästöjen puolituksen, jätehuolto ja kiertotalous – materiaalin kierrätys rakentamisessa, sekä hankintojen hiilijalanjäljen vähentämisen osalta.
Kalevankankaalle on jo aikaisemmin tehty suunnitelmia latuverkoston parantamiseksi, niin että hiihtokausi olisi laadukkaampi ja kestäisi pidempään. Pääsääntöisesti ratkaisua on nyt haettu niin, että nykyistä verkostoa hyödynnetään maksimaalisesti ja se tukeutuu erityisesti Kalevankankaalle jo tehtyjä infran ja palveluiden investointeja. Riippumatta esitetyn pilotin jatkuvuudesta kunto- ja latupohjien kunnostaminen hyödyntää pitkäjänteisesti liikuntapaikan ylläpitoa alueella.
Latuverkoston parantaminen tapahtuu pääsääntöisesti olemassa olevilla latupohjilla Kalevankankaan länsipuolella noin 2,5 kilometrin matkalla. Projektissa linjataan raviradan kaakkoiskulmauksen latu uudelleen, muokataan kuntorata turvallisemmaksi leventämällä pohjaa sekä tasoitetaan reuna-alueita ja parannetaan valaistusta. Kuntoradan kantavuutta lisätään kriittisimmissä paikoissa sekä massanvaihdoilla että hulevesien hallinnalla ja samalla rakennetaan huoltotie/yhdyslatu hiittisuoralta Kalevankankaantien varren kuntoradalle. Latu- ja kuntorataverkoston parantamisen yhteydessä hiittisuoran viereen tehdään massanvaihdon kaivumaista sivupolku kävelijöille ja pyöräilijöille ladulla liikkumisen ehkäisemiseksi. Lisäksi hiihto- ja muiden mahdollisien kilpailujen järjestämisen mahdollisuuksia parannetaan rakentamalla ajanottovaunulle sähköpiste raviradan eteläpuolelle.
Latu- ja kuntorataverkoston parantamisen kustannusarvio (maanrakennustyö) on noin 80 000 euroa. Projektin kokonaiskustannus on yhteensä 100 000 euroa, mikä sisältää opastuksen ja mm matkailun viitoituksen. Tämä latu- ja kuntoverkoston parantaminen mahdollistaa osaltaan tykkilumella toteutun ladun pilotin Kalevankankaalla talvikausilla 2025-2027.
Tekolumen teko lumitykeillä toteutetaan kokeilun ajan nykyisellä paikalla (lumet kaudelle 2025-26 on varastoitu niin, että pilotti voidaan täysimääräisesti toteuttaa). Lumi kuljetetaan kuorma-autoilla Kalevankankaalle. Pilotti lisää ajomäärää kohteiden eri etäisyyden sijainnin verran.
Matkailuun suunnattu investointiraha ja kuntoradan parantaminen mahdollistavat samalla myös tykkilumiladun pilotoinnin Kalevankankaalla. Tykkilumiladun pituus tulisi olemaan kokonaisuudessaan noin 2,5 km (liite). Rantakylän latuverkostoa ylläpidetään tavanomaisena luonnonlumi latuverkostona osana kausilla 2025-27. Kalevankankaan liikunta-alue on liikuntamatkailun kannalta ja kaupungin ulkopuolisen tunnettavuuden kannalta Mikkelin tärkein liikkumisen ja urheilun aluekokonaisuus. Alue liikuttaa valtavan määrän ammatti- ja kuntourheilijoita sekä ulkoilusta omaa hyvinvointia rakentavia liikkujia.
Tykkilumen latu mahdollistaa Kalevankankaalla nykyistä pidemmän ja laadukkaamman hiihtokauden. Se tukee Mikkelin talvimatkailun kehittymistä ja kaupungin vetovoimaisuutta kauden pidentyessä sekä alku, että loppupäästä. Kalevankankaan latuprofiili tukee nykyistä enemmän kuntalaisten omatoimista liikkumista ja liikunnan hyvinvointivaikutuksia.
Mikkelin matkailun kasvuohjelman (2025-2030) koordinointi- ja seurantaryhmä linjasi, että matkailun investointeihin suunnatusta investointirahasta 100 000 euroa käytetään vuonna 2025 Kalevankankaan latu- ja kuntorataverkoston parantamiseen ja Tykkilumilatupilotin mahdollistamiseksi. Investoinneilla halutaan tukee Mikkelin tunnettavuutta ja vetovoimaisuutta liikuntamatkailun ja toisaalta Mikkelin matkailun kohteena valitsevan kaupungissa viihtymisen ajan pituuden kasvuna.
Mikkelin ensilumen ladun vuotuiset tulot ovat olleet noin 27 000-51 000 euroa ja menot 23 000-48 000 euroa. Ensilumenladun kausikortteja myydään vuosittain 260-520 kpl ja päivälippuja 290-510 kpl. Lipunmyynti tapahtuu edelleen netissä, kaupungin asiointipisteessä ja Rantakylän kahviossa sekä uutena kohteena Stadiumin kassalla.