Kaupunginhallitus, kokous 10.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 93 Valmius- ja turvallisuuspäällikön tehtävän perustaminen

MliDno-2025-958

Valmistelija

  • Petri Mattila, henkilöstöjohtaja, petri.mattila@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 11.11.2024 (§108) Henkilöstö- ja koulutussuunnitelman, jossa on todettu  "Yhteiskunnan uhkakuvat ovat monipuolistuneet ja maailman uhkakuvat ovat tulleet Euroopan ja Suomen rajoille. Varautumisen ja valmiuden kokonaisuus on viimeisten vuosien aikana kasvanut kaupungille niin suureksi kokonaisuudeksi, ettei tähän osoitettu 0,4 htv panos ole jatkossa riittävä. "

Sekä maailmanlaajuinen että kansallinen turvallisuustilanne on viime vuosien aikana kiristynyt. Turvallisuus- ja valmiusasioiden sekä jatkuvuuden suunnitteluun tarvitaan henkilö, joka toimii tiiviissä yhteistyössä ja tukee toimialojen lähijohtajia. Tällä hetkellä organisaatiossa ei ole henkilöä, joka pystyisi kantamaan kokonaisvastuun turvallisuus- ja valmiusasioista niin työajan kuin substanssiosaamisen näkökulmasta. Keskeisenä ratkaisuehdotuksena on tunnistettu uuden ammattilaisen rekrytointi vastaamaan kokonaisturvallisuudesta ja –varautumisesta, tämän kokonaisuuden johtamisesta sekä tuomaan organisaatioon tarvittavaa substanssiasiantuntemusta. Tämä mahdollistaisi vastuiden selkeytymisen sekä tärkeään ja kaupungin toiminnan kannalta kriittiseen kokonaisuuteen välttämätöntä asiantuntemusta ja erityisosaamista.

Tämän lisäksi toimintaympäristö on muuttunut hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa 1.1.2023. Etelä-Savon pelastuslaitoksen siirryttyä hyvinvointialueelle on syytä tarkastella uudelleen valmius- ja turvallisuusasioiden järjestämisen parasta tapaa Mikkelin kaupungilla. Kuntalain pohjalta kunnalla on myös oma lakisääteinen velvollisuus varautua.

Valmius- ja turvallisuuspäällikön tehtävä sijoittuu konserni - ja elinvoimapalvelujen palvelualueelle ja siellä hallinto- ja elinvoimapalveluihin. Valmius- ja turvallisuuspäällikön lähiesihenkilö on hallintojohtaja. Valmius- ja turvallisuuspäällikön tehtävä on työsopimussuhteinen tehtävä.

Valmius- ja turvallisuuspäällikön tehtävä edellyttää saumatonta yhteistyötä niin kaupunginjohtajan, kaupungin palvelualueiden, kaupungin häiriötilanteiden johtoryhmän kuin myös alueen viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa.

Valmius- ja turvallisuuspäällikkö:

  • vastaa kaupungin kokonaisturvallisuuden, valmiussuunnittelun ja kriisivarautumisen koordinoinnista, organisoinnista ja dokumentoinnista
  • vastaa kaupunkitason turvallisuusjohtamisen toimintamallin kehittämisestä ja koordinoinnista 
  • osallistuu kaupunkikonsernin riskienhallintaprosessien suunnitteluun, kehittämiseen ja seurantaan yhteistyössä johdon ja palvelualueiden kanssa
  • koordinoi valmius- ja turvallisuussuunnittelua sekä häiriötilanteiden ja kriisien hallintaa
  • tekee yhteistyö viranomaisten, yritysten, järjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa
  • järjestää valmiuteen ja turvallisuuteen liittyviä koulutuksia ja valmennuksia  
  • ylläpitää Mikkelin kaupungin turvallisuuden yleistä tilannekuvaa, raportoit siitä ja kehität kaupungin turvallisuuskulttuuria
  • osallistuu asiantuntijajäsenenä kaupungin häiriötilanteiden johtoryhmään


Valmius- ja turvallisuuspäällikön tehtävä on asiantuntijatehtävä, johon ei sisälly esihenkilöroolia.

Tehtävän palkkakustannuksiin tarvittava määräraha katetaan kuluvana vuonna täyttämättä jäävän asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen projektipäällikön tehtävän palkkaresurssivarauksen siirrolla konserni- ja elinvoimapalveluiden budjettiin. Määrärahasiirto toteutetaan talouden seurantaraportoinnin yhteydessä. Koko kaupungin tasolla tehtävä ei siis kuluvana vuonna lisää palkkakustannuksia. Tulevien vuosien osalta valmius- ja turvallisuuspäällikön sekä asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen mahdollisesti tarvitseman määräaikaisen projektipäällikköresurssin palkkabudjetointi tapahtuu normaalin talousarvioprosessin ja palkkaresurssikeskusteluiden kautta.

Tehtävän perustamiskustannukset on 36.300 euroa vuonna 2025.

Hallintosäännön 59 §:n 5 momentin mukaan palvelukseen ottava viranomainen päättää tehtäväkohtaisesta palkasta kuultuaan henkilöstöjohtajaa ja ottaen huomioon ao. virka- ja työehtosopimuksen palkan määrittelyä koskevat määräykset, viran tai tehtävännimike, virka- ja työehtosopimuksen mukainen palkkahinnoittelukohta ja työn vaativuuden arvioinnin mukainen vaativuustaso.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy tehtävästä aiheutuvien vuoden 2025 kustannusten kattamisen talouuden seurantaraportoinnin yhteydessä tehtävällä määrärahasiirrolla. Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi valmius- ja turvallisuuspäällikön työsopimussuhteisen tehtävän perustamisen

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Henkilöstöpalvelut, talouspalvelut, hallintojohtaja

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.