Kuvaus
Porrassalmen pohjavesialueella sijaitseva Hietalahden vedenottamo kattaa Mikkelin talousvedentuotannosta tällä hetkellä noin 5–6 %. Se on kuitenkin tärkeä tekijä kaupungin vedenhankinnassa ja vedenhankinnan joustovaran varmistamisessa. Hietalahden vedenottamon ottomääriä voidaan ottoluvan mukaisesti kasvattaa yli kolmenkertaiseksi nykyisestä, jolloin se voisi ainakin hetkellisesti tuottaa talousvettä 1 500 m3/d. Tämä on tärkeä lisäresurssi mahdollisissa talousvedentuotannon häiriötilanteissa.
Porrassalmen pohjavesialueelle on asetettu suoja-alueet vuonna 1980. Suoja-alueet pienentävät pohjaveden pilaantumisriskiä. Suoja-alueet eivät kuitenkaan riitä suojaamaan pohjavesialuetta kaikilta riskitekijöiltä, kuten pohjavesialueella tapahtuvalta tai sille vaikutuksensa ulottavalta kemikaalionnettomuudelta tai rantaimeytysalueiden pintaveden vedenlaadun heikkenemiseltä. Näin ollen myös Porrassalmen pohjavesialueella ja sen valuma-alueella tarvitaan aktiivisia toimenpiteitä riskien minimoimiseksi ja pohjaveden laadun turvaamiseksi.
Mikkelin seudun ympäristölautakunta käsitteli Pursialan ja Porrassalmen pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien päivittämistä kokouksessaan 19.5.2022 (§ 51). Kunta voi laatia vedenhankinnan kannalta tärkeille pohjavesialueille suojelusuunnitelman, jonka tavoitteena on edistää pohjaveden laadullisen ja määrällisen tilan säilymistä hyvänä. Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien laatimisesta säädetään laissa vesienhoidon ja medenhoidon järjestämisestä (1299/2004). Mikkelin seudun ympäristöpalvelut käynnisti Pursialan ja Porrassalmen pohjavesialueiden suojelusuunnitelman päivitystyön loppuvuodesta 2021. Suojelusuunnitelmien päivittämiseen saatiin rahoitusta Etelä-Savon ELY-keskuksesta.
Aiemmin Pursialan, Hanhikankaan ja Porrassalmen pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat päivitettiin ja koottiin yhdeksi suunnitelmaksi vuonna 2010. Hanhikankaan pohjavesialueen suojelusuunnitelma päivitettiin vuonna 2021 päättyneessä RAINMAN -hankkeessa. Sen jälkeen aloitettiin Pursialan ja Porrassalmen pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien päivitystyö. Hanhikankaan pohjavesialueen suojelusuunnitelma on hyväksytty Mikkelin kaupunginvaltuustossa 28.8.2023 (§ 94) ja Pursialan pohjavesialueen suojelusuunnitelma 10.6.2024 (§ 61). Suojelusuunnitelmien päivitystyössä on huomioitu aiempaa laajemmin pintavesivälitteiset riskit ja arvioitu pohjavesialueelle kohdistuvia riskejä varsinaista pohjavesialuetta laajemmalta alueelta sekä arvioitu ja mallinnettu ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Riskiarvioinnit on toteutettu yhteistyössä eri asiantuntijoiden kanssa ja riskinarvioinnin pohjaksi on laadittu haavoittuvuusanalyysit myös rantaimeytyvän veden valuma-alueille.
Pursialan ja Porrassalmen suojelusuunnitelmien laatimisen aloittamisesta kuulutettiin Länsi-Savossa 25.11.2021 ja kaupungin www-sivuilla 18.11.2021 alkaen. Suojelusuunnitelmien laatimiseen ovat osallistuneet Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden lisäksi Etelä-Savon ELY-keskus, Suomen ympäristökeskus, Geologian tutkimuskeskus, Mikkelin kaupunki, Mikkelin Vesilaitos, WaterHope, Ramboll Finland Oy, Etelä-Savon pelastuslaitos sekä Etelä-Savon Energia. Porrassalmen suojelusuunnitelman laatimisen aikana järjestettiin sidosryhmille seuraavat työpajat: Kick off -työpaja 1.12.2021, valuma-alue- ja haavoittuvuusanalyysityöpaja 12.4.2022, mallinnustulosten ja vedenlaatuhavaintojen esittelytyöpaja 25.8.2022, Vesilaitos -excursio 31.8.2022 sekä Porrassalmen pohjavesialueen riskien arvioimistyöpaja 28.2.2023. Riskinarviointityöpajoissa esiteltiin työssä esiin nousseet riskitekijät ja riskitekijöiden sijoittuminen haavoittuvuusanalyysikartoilla. Riskinarviointityöpajoissa määritettiin riskiluokat eri riskitekijöille ja toimenpidesuositukset riskien pienentämiseksi. Kaikkien työpajojen tuloksia on hyödynnetty suojelusuunnitelman laadinnassa. Sidosryhmille pidettiin loppuseminaari 29.8.2023.
Riskinarvionnissa pohjavesiriskiä aiheuttavat toiminnot jaettiin onnettomuustilanteiden aiheuttamiin riskeihin, ympäristöön päästettävien kemikaalien aiheuttamiin riskeihin sekä infrarakenteiden, maankäytön ja ilmastonmuutoksen aiheuttamiin riskeihin. Riskinarvioinnin tulokset koottiin riskimatriisiin, jossa riskitoiminnot on jaettu riskin suuruuden perusteella viiteen eri riskiluokkaan. Riskimatriisissa on mukana 14 eri riskitoimintoa. Suurimmat riskit liittyvät rantaimeytysalueiden vedenlaatuun ja kemikaalikuljetuksiin liittyviin riskeihin. Kemikaalionnettomuuksia voidaan torjua mm. rakenteellisilla ratkaisuilla (kuten kaiteilla), tiealueen valumavesien hallinnalla sekä nopeusrajoitusten alentamisella. Haastavampi ongelma Porrassalmen pohjaveden kannalta voi olla rantaimeytymisalueiden (kuten Pikku-Surnun ja Iso-Surnun) vedenlaadun kehitys, jonka hyvä suunta tulee varmistaa tarvittavilla vesiensuojeluratkaisuilla.
Luonnos Porrassalmen pohjavesialueen suojelusuunnitelmasta valmistui syksyllä 2023 ja se oli julkisesti nähtävillä 27.9.-31.10.2023 samaan aikaan Pursialan pohjavesialueen suojelusuunnitelman kanssa. Suojelusuunnitelmista pyydettiin lausunnot Itä-Suomen aluehallintovirastolta, Etelä-Savon ELY-keskukselta, Mikkelin kaupungilta, Mikkelin vesilaitokselta ja Väylävirastolta. Kaikki saadut lausunnot ja mielipiteet koskivat Pursialan pohjavesialueen suojelusuunnitelmaa. Koska Porrassalmen suojelusuunnitelmaa koskevia lausuntoja tai mielipiteitä ei saatu, suojelusuunnitelmaan ei ole ollut tarvetta tehdä teknisluonteisia korjauksia lukuun ottamatta muutoksia nähtävillä olon jälkeen.
Päätös
Mikkelin seudun ympäristölautakunta hyväksyy Porrassalmen pohjavesialueen suojelusuunnitelman liitteineen ja lähettää suojelusuunnitelman liitteineen Mikkelin kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi.