Kuvaus
Mikkelin kaupunki on valmistelemassa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmaa.
Lakiperusta
Yhdenvertaisuuslain 5 § mukaan viranomaisen on arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi. Edistämistoimenpiteiden on oltava viranomaisen toimintaympäristö, voimavarat ja muut olosuhteet huomioon ottaen tehokkaita, tarkoituksenmukaisia ja oikeasuhtaisia. Viranomaisella on oltava suunnitelma tarvittavista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
Lisäksi laissa 8 § mukaan syrjinnän kiellosta todetaan ”Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen. Välittömän ja välillisen syrjinnän lisäksi tässä laissa tarkoitettua syrjintää on häirintä, kohtuullisten mukautusten epääminen sekä ohje tai käsky syrjiä.”
Yhdenvertaisuus tarkoittaa, että kaikki ihmiset ovat yhtä tärkeitä. Ihmisen arvoon ei vaikuta sukupuoli, ikä, etninen tai kansallinen tausta, kansalaisuus, kieli, uskonto tai vakaumus, mielipide, vamma, terveydentila, seksuaalinen suuntautuminen tai mikään muu asia. Syrjintä on aina väärin.
Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (tasa-arvolaki) 4 § mukaan viranomaisen velvollisuus edistää tasa-arvoa. Viranomaisten tulee kaikessa toiminnassaan edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti sekä luoda ja vakiinnuttaa sellaiset hallinto- ja toimintatavat, joilla varmistetaan naisten ja miesten tasa-arvon edistäminen asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa. Erityisesti tulee muuttaa niitä olosuhteita, jotka estävät tasa-arvon toteutumista.
Naisten ja miesten välisen tasa-arvon edistäminen tulee ottaa huomioon lain 1 ja 2 momentissa tarkoitetulla tavalla palvelujen saatavuudessa ja tarjonnassa.
Tasa-arvo tarkoittaa, että eri sukupuolilla on samat oikeudet ja mahdollisuudet. Tasa-arvo tarkoittaa myös sitä, että valta ja mahdollisuudet jakautuvat tasaisesti eri ihmisille. Päätöksenteossa tasa-arvo on sitä, että päätökset ovat mahdollisimman oikeudenmukaisia kaikille sukupuolille.
Valmistelun käynnistyminen
Suunnitelman valmistelun taustalla on oikeusministeriön Hyvät väestösuhteet -malli. Mallissa on neljä teemaa eli aihetta: asenteet, turvallisuus, vuorovaikutus ja osallistuminen.
Suunnitelman valmistelutyöhön ja seurantaan kootaan työryhmä.
Lähtötilannetta selvitetään eri ryhmiltä syksyllä 2024.
Hyvinvointikoordinaattori vastaa suunnitelman valmistelutyöstä ja esittelee asian vammaisneuvostolle. Kuullaan vammaisneuvoston kuvaukset lähtötilanteesta yhdenvertaisuuden ja tasa-arvotyön näkökulmasta eri vammaisryhmiltä.