Kaupunginhallitus, kokous 28.10.2024

§ 272 Talousarvio 2025

MliDno-2024-2120

Valmistelija

  • Janne Skott, vs. talousjohtaja, janne.skott@mikkeli.fi
  • Mari Komulainen, vs. taloussuunnittelupäällikkö, mari.komulainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntalain 110 § mukaan valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. Talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet.

Kuntalain edellytysten mukaan vuodesta 2018 lähtien Mikkelin kaupungin taseeseen kertynyt alijäämä olisi tullut kattaa vuoden 2023 loppuun mennessä. Tämä ei onnistunut, kun taseeseen jäin noin 21 miljoonaa alijäämää, ja näin ollen Mikkeli täytti kriisikuntakriteerit. Alijäämän kattamiseksi valmisteltu Etelä-Savon Energia Oy:n vähemmistöosuuden (49 %) myynti toteutui kuitenkin alkuvuoden 2024 aikana. Vaikka kriisikuntakriteerit täyttyivät, on alijäämäongelma ratkaistu vuoden 2024 aikana. Mikkeli ei joutunut valtionvarainministerion asettamaan arviointimenettelyyn, eikä alijäämien kattamiseksi vaadittavia toimenpiteitä enää ole ollut tarpeen huomioida vuoden 2025 talousarviovalmistelussa. Talouden kokonaisvaltainen tasapainottaminen vaatii edelleen muitakin toimia, ja niitä toteutetaan talouden kokonaisvakauttamisohjelman myötä. Tällä tarkoitetaan joulukuussa 2023 päätetyn kolmen miljoonan euron sopeutuspaketin läpivientiä sekä elinvoiman kasvuohjelman toteuttamista. Kyseiset asiat ovat huomioituna talousarviossa ja taloussuunnitelmassa. Merkittävä vaikutus tulevien vuosien talouden tasapainottamisessa on myös energiaomaisuusjärjestelystä tuloutuneiden varojen käytöstä saatavilla hyödyillä. Varoja käytettiin vuoden 2024 aikana lainojen poismaksamiseen ja sijoitustoimintaan, jolloin tulevaisuudessa syntyy säästöjä korkokuluissa sekä rahoitustuottoja sijoitustoiminnan myötä.

Talousarvio vuodelle 2025 on 5,0 miljoonaa euroa alijäämäinen. Alijäämäinen tulosnäkymä on ollut nähtävissä jo edeltävien vuosien talousarvioissa. Näkymä kuntataloudessa on valtakunnallisesti samansuuntainen, ja liittyy useiden kaupunkien osalta sote-uudistuksen jälkeiseen valtionrahoituksen uusiin jakoperusteisiin. Suunnitelmakaudella vuoden 2025 jälkeen alkaa Mikkelin kaupungin taloudessa näkyä aikaisempina vuosita tehtyjen lukuisien eri toimenpiteiden vaikutukset, ja vuosittaisen tuloksen ennakoidaankin päätyvän nollatason tuntumaan suunnitelmanvuosina. Suunnitelmavuosia koskeva merkittävin mahdollisuus sekä myös uhka on valtionvarainministeriön käynnistämä rahoitusuudistus. Valtionosuusjärjestelmää uudistetaan, sillä nykyinen järjestelmä on todettu toimimattomaksi. Mikkeli kärsi sote-uudistuksen jälkeen valtionosuuslaskennassa merkittävästi, kun rahoitusperiaatteisiin vaikutti suurilta osin vuosien 2021-2022 sote-kustannukset. Uudistuksen uskotaan kohentavan Mikkelin rahoituksellista asemaa jatkossa, kun järjestelmä muuttuu oikeudenmukaisemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi. Mikäli uudistus ei onnistu korjaamaan nykyisen järjestelmän epäkohtia, on mahdollista että valtionosuudet jäävät pysyvästi nykyiselle heikolle tasolle. Mikkeli tekee aktiivisesti rahoitusuudistukseen liittyvää edunvalvontatyötä.

Mikkelin kaupungin talousarviokirjassa esitetään valtionosuusuudistuksen tulevan voimaan vuoden 2026 alussa. Valtiovarainministeriö kuitenkin tiedotti 22.10.2024 uudistuksen lykkääntymisestä yhdellä vuodella. Tämän tuoreen tiedon päivittäminen talousarviokirjaan ei ollut aikataulullisesti mahdollista ennen kaupunginhallituksen talousarviokäsittelyä. Lykkääntymisuutisella ei kuitenkaan tule olemaan vaikutusta talousarviokirjassa esitettäviin valtionosuusennusteiiin, eli talousarviossa olevat luvut eivät tämän tiedon myötä tule muuttumaan.

Kaupunginhallitus vahvisti 17.6.2024 § 195 talousarvioraamin vuodelle 2025 ja valtuutti talouspalvelut laatimaan lautakunnille ja johtokunnille talousarvion valmisteluohjeet. Kaupunginjohtajan talousarvioesitys ylittää kaupunginhallituksen hyväksymän raamin toimintakatteen (-142,7 miljoonaa euroa) vain 1200 eurolla.

Kaupunginjohtajan esitys vuoden 2025 talousarvioksi ja taloussuunnitelmaksi vuosiksi 2025–2028 on liitteenä. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelma käsitellään erikseen.

Kaupunginjohtajalle talousarvion johdosta annettavat valtuutukset talousarviolainojen nostamiseen, lainojen suojaamiseen ja investointiohjelman mukaisten osakesijoitusten hankintapäätöksiin sekä kaupunginhallitukselle annettava valtuutus konsernilainojen myöntämiseen käsitellään teknisesti erillisenä päätöspykälänä.

Hallintosäännön 44 §:n mukaan aluejohtokunnat antavat lausunnon kaupunkistrategian sekä talousarvion ja -suunnitelman valmistelusta sekä asioista, joiden ratkaisulla voi olla huomattava vaikutus kunnan asukkaiden ja palvelun käyttäjien elinympäristöön, työntekoon tai muihin oloihin. Aluejohtokuntien antamat lausunnot sekä vanhusneuvoston, vammaisneuvoston ja nuorisovaltuuston lausunnot on koostettu liitteeksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus käsittelee esityksen vuoden 2025 talousarvioksi ja taloussuunnitelmaksi vuosille 2025–2028 erillisen käsittelyjärjestyksen mukaisesti, sekä esittää kaupunginvaltuustolle, että se

  1. hyväksyy liitteen mukaisena esityksen Mikkelin kaupungin vuoden 2025 talousarvioksi ja taloussuunnitelman ohjeellisena vuosille 2025-2028
     
  2. hyväksyy talousarvion määrärahojen, tuloarvioiden sekä toiminnallisten tavoitteiden sitovuuden esitetyn mukaisesti.


Lisäksi kaupunginhallitus valtuuttaa talouspalvelut tekemään talousarviokirjaan teknisiä muutoksia sekä merkitsee tiedoksi liitteenä olevat talousarviosta annetut lausunnot.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.