Kaupunkikehityslautakunta, kokous 15.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 103 Mikkelin kaupungin lausunto Etelä-Savon hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutasopäätösluonnoksesta

MliDno-2024-3151

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

Etelä-Savon hyvinvointialue on pyytänyt Mikkelin kaupungin lausuntoa muutoksista koskien Etelä-Savon hyvinvointialueen pelastustoimen palvelupäätöstä (voimassa 1.12.2023-31.12.2026). Muutoksia on esitetty kolmeen ohtaan: 4.1.1 s. 55, 4.1.6 s. 73-34 ja kohta 4.2.2.3 s. 86. Kaikissa kohdissa varsinainen muutosesitys on kohdassa Päätös palvelutasosta.

Mikkelin kaupunki toteaa, että Pelastustoimelle kuuluva ohjaus, neuvonta ja turvallisuusviestintä tulee resursoida niin, että se tavoittaa riittävällä ajan kierrolla ja aktiivisuudella kaikki toimijat ja kuntalaiset. Pelastustoimen tavoitettavuuden vuotuisena määränä esitetty 12 prosenttia on tässä suhteessa vielä hyväksyttävissä.

Samalla kaupunki toteaa, että valvontatehtävä on yksi Pelastustoimen merkityksellinen tehtävä ja on tärkeää, että jokainen päätoiminen henkilö osaltaan suorittaa tehtävää aktiivisesti. Valvontatehtävään esitettyä 11 henkilötyövuotta voidaan pitää pienimpänä hyväksyttävissä olevana rajana tehtävän mitoituksessa.

Lisäksi Mikkelin kaupunki toteaa, että Pelastustoimen henkilöstövoimavarojen määrä ja laatu sijoitettuna  hyvinvointialueen eri osiin on kriittinen pelastustoimen eri tehtävien kiireellisyysluokituksen mukaisten tehtävien menestyksekkään suorittamisen kannalta.  Pelastustoimen 24/7 periaatteella toimivan paloaseman sijoittuminen maakunnan suurimpaan kaupunkiin on painavasti perustelua ja ehdottoman tärkeää. Samalla kaupunki muistuttaa, että Mikkelin kaupungin maantieteellinen pituus on n. 125 kilometriä, mikä haastaa pelastustoimen palvelut laajuudessaan ja osaltaan henkilöstön maantieteellisen sijoittelun osalta mikä näkyy pelastustoimintaan liittyvän vasteajan kautta. Sama hyvinvointialueen suuri maantieteellinen laajuus ja saautettavuuden haaste suhteessa pelastustehtävän reagointiaikaan näkyy toki koko hyvinvointialueen alueen haasteena.

Lopuksi Mikkelin kaupunki toteaa, että kokonaisturvallisuuden ja merkityksellisen suuren lukumääräisen vapaa-ajan asutuksen sijoittuminen laajalle kaupungin ja maakunnan maantieteelliselle alueelle on osa tarkasteltavaa palvelutasopäätöstä. Riittävästä Etelä-Savon hyvinvointialueen pelastustoimen palvelun sisällöstä ja saatavuudesta tulee jatkossakin huolehtia koko alueella.   

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon Etelä-Savon hyvinvointialueen pelastustoimen palvelupäätökseen esitetyistä muutoksista. 

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.

Merkitään, että Leena Kontinen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Etelä-Savon hyvinvointialue/kirjaamo

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.