Kaupunginhallitus, kokous 16.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 231 Valtuustoaloite: Mikkelistä UNICEFin hyväksymä Lapsiystävällinen kunta

MliDno-2023-3961

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Valtuutettu Satu Taavitsainen ym. esittivät valtuustoaloitteenaan otsikkoasiasta seuraavaa:

"UNICEFin lapsiystävällinen kunta -malli auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ja pysyviä ratkaisuja lasten arjen palveluissa ja kunnan hallinnossa. Kaikkiaan mallissa on mukana 53 kuntaa eri puolilta Suomea. Suurimpana Helsinki ja pienimpänä Puumala. 

Ensimmäisessä vaiheessa kunta hakee malliin UNICEFin ohjeistuksen mukaisesti ja kokoaa lapsiystävällinen kunta - koordinaatioryhmän. Kun kunta on hyväksytty malliin mukaan, kunta ja UNICEF allekirjoittavat sitoumuksen yhteistyöstä. 

Toisessa vaiheessa kunta tutustuu lapsen oikeuksiin. Kunnan Lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmä käy läpi UNICEFin tarjoaman alkukoulutuksen ja tutustuu teemapaketteihin, jotka käsittelevät lapsen oikeuksia kunnan näkökulmasta. 

Kolmannessa vaiheessa kunta tekee kartoituksen lapsiystävällisyytensä nykytilasta. Kartoitus pohjautuu lasten kokemustietoon, mallin lapsenoikeusindikaattoreihin ja kunnassa jo olemassa olevaan tietoon lasten hyvinvoinnista. 

Neljännessä vaiheessa kunta määrittää Lapsiystävällinen kunta -työnsä tavoitteet ja toimenpiteet eli laatii toimintasuunnitelman nykytilan kartoituksen tulosten pohjalta. UNICEFin hyväksyttyä toimintasuunnitelman kunta alkaa toteuttaa sitä. 

Viidenteen vaiheeseen kuuluvat Lapsiystävällinen kunta -työn seuranta, arviointi ja Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen myöntäminen.  

Seurantatapaamisissa kunta ja UNICEF tarkastelevat yhdessä kehittämistyön etenemistä. Arviointitapaamisessa käydään läpi työn tulokset. Kun Lapsiystävällinen kunta -työn aloituksesta on kulunut kaksi tai neljä vuotta, UNICEF voi myöntää kunnalle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen, mikäli työ on edennyt mallin kriteerien mukaan. Tunnustuksen jälkeen kunta jatkaa lapsiystävällisyyden kehittämistä mallin mukaisesti yhdessä UNICEFin kanssa. 

Esitys: Mikkeli hakee UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin.

Mikkelissä 13.11.2023 

Satu Taavitsainen (Liike Nyt)

Katriina Janhunen, Heli Kauppinen, Minna Pöntinen,
Jaana Vartiainen, Hannu Tullinen, Anne Puntanen,
Tapani Korhonen, Jarmo Lautamäki, Risto Rouhiainen,
Kati Häkkinen, Tanja Hartonen, Marita Hokkanen,
Anu Kokkonen, Anna Reponen, Juha Ropponen,
Jussi Marttinen, Mikko Haverinen, Tomi Sikanen,
Raine Lehkonen, Kerttu Hakala"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää aloitteen sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen valmisteltavaksi.

Edelleen kaupunginhallitus päättää, että vastaus aloitteeseen tulee käsitellä kaupunginhallituksessa viimeistään huhtikuussa 2024.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Seija Manninen, opetusjohtaja, Seija.Manninen@sivistys.mikkeli.fi
Taina Halinen, varhaiskasvatusjohtaja, taina.halinen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -​malli auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ja pysyviä ratkaisuja lasten arjen palveluissa ja kunnan hallinnossa. Malli on työväline, jonka avulla kunnassa voidaan varmistaa, että lapsen oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin jokaisen lapsen arjessa. Lapsiystävällinen kunta -työ perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja Unicefin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin. Tavoitteena ovat pysyvät, rakenteelliset muutokset kunnan toiminnassa.

Lapsiystävällinen kunta -malli auttaa kuntia tunnistamaan etenkin haavoittuvassa asemassa olevat lapset ja edistämään heidän oikeuksiaan. Esimerkiksi perheiden taloudellinen epävarmuus, erilaiset toimintarajoitteet tai vähemmistöihin kuuluminen voivat haastaa lasten oikeuksien toteutumista ja hyvinvointia. Lapset tarvitsevat aikuisilta erityistä huolenpitoa, suojelua ja tukea. Se on kaupungissamme kaikkien aikuisten tehtävä ja velvollisuus ja sen takia kaupungin asioista päättävien luottamushenkilöiden sekä koko henkilöstön tulisi sitoutua Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyöhön. Kunta tekee suurimman osan lapsiin ja nuoriin liittyvistä viranomaispäätöksistä ja hallinnollisista toimista. Siksi kunnan työntekijät ja viranhaltijat ovat ratkaisevassa asemassa lapsen oikeuksien toteutumisessa.

Hakuprosessin vaiheet

Ensimmäisessä (1.) vaiheessa kunta hakee malliin UNICEFin ohjeistuksen mukaisesti ja kokoaa lapsiystävällinen kunta -​ koordinaatioryhmän. Kun kunta on hyväksytty malliin mukaan,​ kunta ja UNICEF allekirjoittavat sitoumuksen yhteistyöstä.  Toisessa (2.) vaiheessa kunta tutustuu lapsen oikeuksiin. Kolmannessa (3.) vaiheessa kunta tekee kartoituksen lapsiystävällisyytensä nykytilasta. Kartoitus pohjautuu lasten kokemustietoon,​ mallin lapsenoikeusindikaattoreihin ja kunnassa jo olemassa olevaan tietoon lasten hyvinvoinnista.  Neljännessä (4.) vaiheessa kunta määrittää Lapsiystävällinen kunta -​työnsä tavoitteet ja toimenpiteet eli laatii toimintasuunnitelman nykytilan kartoituksen tulosten pohjalta. UNICEFin hyväksyttyä toimintasuunnitelman kunta alkaa toteuttaa sitä.  Viidenteen (5.) vaiheeseen kuuluvat Lapsiystävällinen kunta -​työn seuranta,​ arviointi ja Lapsiystävällinen kunta -​tunnustuksen myöntäminen.  Seurantatapaamisissa kunta ja UNICEF tarkastelevat yhdessä kehittämistyön etenemistä. Arviointitapaamisessa käydään läpi työn tulokset.

Kun Lapsiystävällinen kunta -​työn aloituksesta on kulunut kaksi tai neljä vuotta,​ UNICEF voi myöntää kunnalle Lapsiystävällinen kunta -​tunnustuksen,​ mikäli työ on edennyt mallin kriteerien mukaan. Tunnustuksen jälkeen kunta jatkaa lapsiystävällisyyden kehittämistä mallin mukaisesti yhdessä UNICEFin kanssa. 

Ohjeistuksen mukaan kaupunginhallituksen tulee tehdä virallinen päätös malliin hakemisesta. Päätöksessä hallituksen on:

A. nimettävä alustava Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori tai kunnan yhteyshenkilö

  • Koordinaattori vastaa yhdessä Lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmän kanssa Lapsiystävällinen kunta -työn koordinoinnista, etenemisestä sekä säännöllisestä seurannasta ja arvioinnista.
  • Kunta varmistaa, että koordinaattorin työnkuvassa on varattu Lapsiystävällinen kunta -työlle riittävästi työaikaa.
  • Kunta varmistaa, että koordinaattoriksi valitulla henkilöllä on tarvittava tieto, taito ja ymmärrys laaja-alaisen kehittämistyön koordinointiin ja johtamiseen sekä lapsen oikeuksien edistämiseen kunnassa.
     

B. nimettävä alustava Lapsiystävällinen kunta -koordinaatioryhmä, joka on yhdessä koordinaattorin kanssa vastuussa Lapsiystävällinen kunta -työn etenemisestä kunnassa. Hakuvaiheessa riittää, että kunta on nimennyt koordinaatioryhmän jäsenten tittelit ja toimialat/edustetut tahot, mikäli henkilöt eivät ole vielä tiedossa.

Kunta varmistaa, että koordinaatioryhmässä ovat edustettuina kunnan kaikki eri toimialat ja muut keskeiset toimijat, kunnan luottamushenkilöt sekä kunnan viestintä. Lisäksi ryhmässä tulee olla lasten ja nuorten edustaja/edustajia.

Kunta kutsuu mukaan koordinaatioryhmään myös tarvittavat kunnan ulkopuoliset keskeiset toimijat, kuten hyvinvointialueen työntekijän ja luottamushenkilön. Mukaan kutsutaan myös muita aktiivisia toimijoita, jotka edistävät lapsen oikeuksia kunnassa, kuten kolmannen sektorin edustajia ja/tai elinkeinoelämän edustajia.

Mikkelin kaupungin valmisteluprosessin eteneminen

Unicefin Lapsiystävällinen kunta -mallia on syksyn 2023 ja kevään 2024 aikana käsitellyt sivistyksen toimijoiden osalta Hyvän elämän ohjelman yhteydessä sekä perusopetuksen että varhaiskasvatuksen johtoryhmissä. Asia on toimialat ylittävä, joten asian edistämiseksi tarvitaan nimetty vastuuhenkilö sekä monialainen ja -ammatillinen työryhmä. Näin Lapsiystävällinen kunta -mallista voidaan saada kaupungin yhteinen tavoiteltava asia.  Koordinaatioryhmään valitaan viranhaltijoita kaupungin eri toimialoilta sekä lasten ja nuorten, kuntapäättäjien ja kolmannen sektorin edustaja. Kun koordinaatioryhmä kootaan monialaisesti, varmistetaan se, että malli läpäisee kaupungin kaikki toiminnot ja kehitystyötä tehdään kokonaisvaltaisesti. Sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueella valmistelee kaupunginhallitukselle päätöstä, jolla hallitus nimeää alustavasti koordinaattorin/kaupungin yhdyshenkilän ja koordinaatioryhmän jäsenet.

Unicef järjestää mallin yleisperehdytyksiä. Seuraava perehdytys on Teams-tilaisuutena 19.11.2024. Koordinaattori sekä Lapsiystävällinen kunta -​ koordinaatioryhmä käy läpi UNICEFin tarjoaman alkukoulutuksen ja tutustuu teemapaketteihin,​ jotka käsittelevät lapsen oikeuksia kunnan näkökulmasta. 

Haku Lapsiystävällinen kunta -malliin ei avaudu vuonna 2024, eikä mallissa aloita uusia kuntia vuonna 2025. Suomen UNICEF ilmoittaa vuoden 2024 lopussa, milloin haku aukeaa seuraavaksi. Koska malliin haku on valtuuston hyväksymässä strategiassa toimenpiteeksi nostettu, on tavoitteena valmistella haku tapahtuvaksi Suomen Unicefin syksyllä päättämän aikataulun mukaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta antaa tehtyyn valtuustoaloitteeseen yllä olevan selvityksen kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Seija Manninen, opetusjohtaja, Seija.Manninen@sivistys.mikkeli.fi
  • Taina Halinen, varhaiskasvatusjohtaja, taina.halinen@sivistys.mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee tiedoksi kasvatus- ja opetuslautakunnan vastauksen valtuutettu Satu Taavitsaisen ym. valtuustoaloitteeseen ja toteaa asian loppuunkäsitellyksi.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.