Kaupunginhallitus, kokous 26.8.2024

§ 211 Sähköenergian hankinnan ulkoistus Sansia Oy:lle

MliDno-2024-2838

Valmistelija

  • Jani Suomalainen, hankintapäällikkö, jani.suomalainen@mikkeli.fi
  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

Yleistä hankinnasta ja päätöksenteosta

Mikkelin kaupungin sähköenergian vuosittainen hankinta on ilman kaupungin tytäryhtiöiden osuutta noin 47 000 MWh vuodessa. Kilpailutukseen voi liittyä mukaan mahdollisia Mikkelin kaupungin tytäryhtiöitä. Mikkelin kaupungin nykyinen sopimus sähköenergiasta ja asiantuntijapalvelusta on voimassa vuoden 2024 loppuun saakka.

Kunnat pyrkivät nykyisin yhä useammassa tapauksessa hankkimaan sähköenergiansa niin, että sen hintaa on suojattu (hankinta kiinitetty etukäteen useamassa eri kiinnityksessä) tuleville vuosille siten, että esimerkiksi talousarviota laadittaessa tulevan vuoden sähköenergian kustannukset ovat ennakkoon tiedossa, joko kokonaan tai ainakin osittain.

Yli 1 000 000 euron kahta tai useampaa toimialaa ja/tai kaupunkikonsernia koskevan hankinnan ulkoistuksesta Sansia Oy:n toteutettavaksi voi hankintapalveluiden esityksestä päättää kaupunginhallitus. (Mikkelin kaupungin hankintasääntö KH 17.04.2023 § 157).

Sähköenergian hankinta on Hankintalain mukaan kilpailutettava. Kunta voi suorittaa hankinnan kilpailutuksen itse, mutta tässä tapauksessa parhaan asiantuntijuuden vuoksi kilpailutus on päätetty ulkoistaa Sansia Oy:n hoidettavaksi. Sansia Oy:lla on tarvittava asiantuntijaorganisaatio energia-alan kilpailutusten suorittamiseksi. Mikkelin kaupungille ei koidu kilpailutuksesta suoria kustannuksia, vaan Sansia perii komissiomaksun valitulta sähkön toimittajalta.

Sähkönhankinnan seuraavan sopimuskauden 2025–2028 kilpailuttaminen on ajateltu järjestettävän seuraavasti: hankinnassa on kaksi erillistä kokonaisuutta, jotka on tarkoitus toteuttaa yhden toimittajan kautta:

1)      Sähkön toimitus (sähköenergia)

Sähkön toimitus (1) on ns. avoin toimitus, joka kattaa maksimissaan kaiken sähkönkäytön sopimukseen liitetyissä toimituskohteissa.

2)       Salkunhoitopalvelu

Salkunhoitopalvelussa (2) toimittaja (Sansia) seuraa aktiivisesti markkinahintojen kehitystä ja pyrkii löytämään tilaajien kannalta otolliset hinnankiinnitysajankohdat ja toteuttaa hinnankiinnitykset sähköpörsistä sovitusti (kaupunki tekee varsinaset päätökset sähkön kinnityksistä). Salkunhoitopalveluun sisältyy myös uusiutuvan sähkön alkuperätodistuksiin liittyvät toimittajan työsuoritteet: markkinan seuranta, kaupankäynti, hallinnointi, raportointi ja mitätöinti.

Energiaa tuottavan yhtiön marginaalin kilpailutus

Salkunhoitopalvelussa (2) toimittaja (Sansia) seuraa aktiivisesti markkinahintojen kehitystä ja pyrkii löytämään tilaajien kannalta otolliset hinnankiinnitysajankohdat ja toteuttaa hinnankiinnitykset sähköpörsistä sovitusti. Kaupunki tekee varsinaset päätökset sähkön kinnityksistä. Salkunhoitopalveluun sisältyy myös uusiutuvan sähkön alkuperätodistuksiin liittyvät toimittajan työsuoritteet: markkinan seuranta, kaupankäynti, hallinnointi, raportointi ja mitätöinti.

Sähköenergian hinta kiinnitetään sähkön toimittajan (energiayhtiö) kanssa sovittavassa laajuudessa ennen toimituskauden alkamista.

Hankinnassa tilaajalta laskutettavan sähköenergian hinta muodostuu fyysisen sähkön spot-toimituksesta, hintariskin vähentämiseksi tehtyjen tehopohjaisten hinnankiinnitysten selvityksestä, uusiutuvan sähkön alkuperätodistusten kustannuksista, toimittajan marginaalista sekä kantaverkkoyhtiö Fingridin kulloinkin voimassa olevasta tuotannon ja kulutuksen volyymimaksusta.

Sansian asiantuntijat yhteistyössä Mikkelin kaupungin asiantuntijoiden (ASTO, hankintapalvelut) kanssa arvioivat ja hallinnoivat tässä mallissa kunnan sähkönhankintaa ja ohjaavat toimittajaa tekemään hinnankiinnityksiä aina silloin, kun lyhyen ja pitkän aikavälin markkinat vaikuttavat houkuttelevilta. Toimittajan marginaalin kilpailutus ja erityisesti oikea-aikaiset hinnankiinnitykset johtavat tällöin alhaisempiin sähkökustannuksiin.

Hankinnassa kilpailutetaan toimittajan marginaali (€/MWh), jonka edullisuuden perusteella toimittaja valitaan. Laadulliset vaatimukset asetetaan vähimmäisvaatimuksiksi, joiden tulee toteutua koko hankinnan keston ajan.

Muuta

Hanittava sähköenergia tullaan hankkimaan 100 %:sti uusiutuvana sähkönä, mikä varmennetaan hankkimalla sähkön alkuperätodistukset. Toimittajan valinnan jälkeen aloitetaan hinnankiinnitysten tekeminen ja alkuperätodistusten ostaminen erikseen sovittavan toimintamallin mukaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää siirtää sähköenergian kilpailuttamisen, salkunhoidon ja sopimushallinnan Sansia Oy:lle. 

Tiedoksi

Sansia Oy, Asumisen ja toimintaympäristön palvelualue, hankintapalvelut