Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 16.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Lausunto- ja selvityspyyntö Mikkelin kaupungin eläinlääkäripalvelujen järjestämisestä - Itä-Suomen aluehallintovirasto (ISAVI)

MliDno-2024-990

Valmistelija

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi
  • Antti Tukiainen, vastaava eläinlääkäri, antti.tukiainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Vastine Itä-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntöön 04.03.2024 ISAVI/2675/2024

​​​​​​

​​​​​​Asia koskee eläinlääkäripäivystyksen järjestämistä koskevaa valitusta. Selvitystä pyydetään kantelukirjoituksessa esiin tuomista seikoista, erityisesti seuraavista: 1. Miten Mikkelin kaupunki on järjestänyt eläinlääkäripäivystyksen virka-ajan ulkopuolella? 2. Ohjaako Mikkelin kaupungin sivuilla ilmoitettu päivystysnumero sellaiselle yksityiselle eläinlääkäripalvelun tuottajalle, jonka kanssa Mikkelin kaupunki on tehnyt sopimuksen eläinlääkäripalvelujen järjestämisestä eläinlääkintähuoltolain (765/2009) 17 §:n mukaisesti? 3. Jos Mikkelin kaupungin sivuilla ilmoitettu päivystysnumero ohjaa asiakkaan käyttämään sellaista yksityisen eläinlääkäripalveluntuottajan palveluja, jonka kanssa Mikkelin kaupungilla ei ole eläinlääkintähuoltolain 17 §:n mukaista sopimusta, tiedotetaanko siitä selkeästi asiakkaalle?

Mikkelin kaupunki järjestää eläinlääkäripalvelut yhteistyössä Hirvensalmen, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Kangasniemen kuntien kanssa osana Mikkelin seudun ympäristöpalveluita (ympäristöterveydenhuollon kuntayhtymä, isäntäkuntana toimii Mikkelin kaupunki). Virka-aikana alueella on kolme kaupungineläinlääkäriklinikkaa, Mikkelissä, Mäntyharjussa ja Kangasniemellä. Kaupungineläinlääkärit tarjoavat eläinlääkintähuoltolain mukaisia perustason eläinlääkäripalveluita pieneläimille- ja suureläimille sekä tekevät tarvittavat virkatehtävät. 

Mikkelin seudun eläinlääkäripäivystyksessä kaupungineläinlääkärit huolehtivat Mikkelin kaupungin sekä Hirvensalmen, Mäntyharjun ja Pertunmaan kuntien alueella sekä hyöty- että harraste-eläinten eläinlääkäripäivystyksen järjestämisen. Kerrallaan päivystää pääsääntöisesti yksi kaupungineläinlääkäri, joko Mikkelistä tai Mäntyharjulta käsin. Kaupungineläinlääkärit ovat velvollisia noudattamaan kunnaneläinlääkäritaksaa.

Kangasniemen alueen eläinlääkäripäivystys hoidetaan osana Keski-Suomen maakunnallista päivystystä Jyväskylän kaupungin toimiessa vastuukuntana. Kangasniemi on tehnyt sopimuksen Jyväskylän kaupungin kanssa päivystyksen järjestämisestä Kangasniemen alueella. Kangasniemen kunnan liittämistä osaksi Mikkelin seudun päivystystä on rajoittanut alueen maatieteellinen laajuus, koska Mikkelin seudun eläinlääkäripäivystys hoidetaan pääosin yhden päivystävän eläinlääkärin voimin ja vastuulla on sekä pieneläin- ja suureläinpotilaat.

Keski-Suomen eläinlääkäripäivystyksessä lemmikkieläinpäivystys on eriytetty. Pieneläinpäivystyspalvelun tuottaa yksityinen palveluntuottaja, joka on voittanut Jyväskylän kaupungin kilpailutuksen. Tällä hetkellä pieneläinpäivystyksen järjestää Keski-Suomen maakunnallisessa päivystyksessä Evidensian eläinsairaala Jyväskylä. Alueen kunnaneläinlääkärit vastaavat suureläinpäivystyksestä.

Mikkelin kaupunki osallistuu päivystysyhteistyöhön Kangasniemen osalta siten, että kaupungineläinlääkäri osallistuu tuotantoeläinpäivystyksen tuottamiseen (joka viides vuoro alueella 1) ja lemmikkieläinten osalta Mikkelin seudun ympäristöpalvelut korvaa Jyväskylän kaupungille kuntien yksityiselle palveluntuottajalle maksamasta päivystyksenjärjestämiskorvauksesta potilasmäärien mukaisen prosenttiosuuden. 

Eriytetty lemmikkieläinpäivystys, jossa palvelun tuottaa yksityinen eläinsairaala on lainmukainen tapa tuottaa lemmikkieläinpäivystyspalvelua ja käytössä monella alueella Suomessa. Yksityisen eläinsairaalan ei tarvitse seurata kunnallista eläinlääkäritaksaa hinnoittelussaan.

Mikkelin kaupungin verkkosivut ohjaavat soittamaan Mikkelin kaupungin, Hirvensalmen, Mäntyharjun ja Pertunmaan kuntien alueella eläinlääkäripäivystysnumeroon 0600 13436, joka siis yhdistyy päivystävälle kaupungineläinlääkärille. Kangasniemen kunnan alueella oleskelevat lemmikkieläinten omistajat ohjataan Mikkelin kaupungin verkkosivuilla soittamaan Jyväskylässä olevaan lemmikkieläinpäivystykseen (0600 306084). Tapahtuman aikaan verkkosivuilta ei käynyt ilmi, että Jyväskylässä olevan lemmikkieläinpäivystyksen palveluntuottaja on yksityinen eläinsairaala. Tältä osin verkkosivuja on nyt korjattu.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Lautakunta hyväksyy liitteenä olevan vastineen Itä-Suomen lääninhallituksen selvityspyyntöön.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Avi, kirjaamo

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.