§ 5 Hannikainen Juha päätös ottamisesta kansanopiston opettajaksi 1.8.2024 alkaen

Lataa 

MliDno-2024-169

Päätöspäivämäärä

19.6.2024

Päätöksen tekijä

Otavian johtaja-rehtori

Päätöksen peruste

Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian toimintasääntö § 8

 

Kuvaus

Kansanopiston opettajan virkahakua koskeva ilmoitus julkaistiin Kuntarekryssä 22.5.2024. Ilmoitus oli nähtävillä Mikkelin kaupungin verkkosivuilla sekä TE-palveluiden sivuilla.

Ilmoituksessa valittavan henkilön tehtävänä on aikuisten perusopetuksessa olevien opiskelijoiden maantiedon ja biologian opetus ja ohjaus. Tehtävään voi myös liittyä nettiperuskoulussa ja lukiossa opiskelevien opiskelijoiden opetusta. Opetuksen lisäksi opettajan työtehtäviin kuuluu opiskelijoiden ohjaustehtäviä, tarvittaessa vastuuopettajan tehtäviä ja yhteistyö muiden liikelaitoksen koulutukseen liittyvien toimintojen kanssa.

Valittavalta henkilöltä edellytetään 

  • Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/98) mukainen kelpoisuus
  • vahvaa kokemusta aikuisten maahanmuuttajaopetuksesta opetettaviin aineisiin (biologia ja maantieto) liittyen
  • kykyä itsenäiseen työskentelyyn

Eduksi katsottiin

  • kokemus fysiikan, matematiikan ja kemian opetuksesta
  • hakijoilta toivottiin kokemusta verkko-opetuksesta ja näkemystä verkon mahdollisuuksista 
  • opiskelijalähtöistä ja luovaa otetta opettamiseen

Valitun edellytettiin myös osallistuvan tarvittaessa liikelaitosta tukevaan hanketyöhön sekä liikelaitoksen kehittämistehtäviin.

Virkaa haki 6 henkilöä, joista hakemuspapereiden perusteella valittiin haastatteluun viisi henkilöä. Haastattelut suoritettiin 17.6. ja 18.6.2024. Haastattelijoina olivat johtaja-rehtori Harri Jokinen ja henkilöstöpalvelusihteeri Pirjo Kotro. Yksi henkilö ei saapunut sovittuun haastatteluun.

Perustuslain 125 §:n mukaan julkisten virkojen yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Taito tarkoittaa koulutuksen ja työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja, kyky viittaa henkilön henkilökohtaisiin ominaisuuksiin ja koeteltu kansalaiskunto tarkoittaa yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä.

Mikkelin kaupungin hallintosäännön 56 §:n mukaan,  (Palvelussuhteeseen ottaminen), muun henkilöstön valinnasta päätetään miten muuten tässä hallintosäännössä on todettu tai palvelualueen toimintasäännössä. Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian toimintasäännön 8§:n, (Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian johtaja-rehtorin tehtävät ja ratkaisuvalta), mukaan liikelaitoksen johtaja-rehtori päättää toimialallaan muun kuin lukiokoulutuspalveluja tuottavan henkilöstön valinnoista ja henkilökunnan sijoittamisesta yksiköihin.

Haastatteluihin osallistuneista hakijoista tehtiin ansiovertailu, jossa  huomioitiin hakijoiden kelpoisuusvaatimuksia edellyttämä koulutus ja työkokemus. Kokonaisvaltaisessa ansiovertailussa huomioidaan koulutus, työkokemus ja haastattelussa esille tulleet ja viranhoitamisen kannalta tärkeät asiat. 

Virkavalintaprosessissa haastattelu on tärkeä vaihe, jossa pyritään selvittämään hakijoiden henkilökohtaisia ominaisuuksia kyseessä olevaan virkaan. Saadut suositukset otetaan huomioon, mutta ne eivät ole pääperusteena virkavaalissa. Lisäksi haastattelussa pyrittiin selvittämään, miten hakijan ominaisuudet täydentävät työyhteisöä. Haastattelu toteutettiin siten, että kaikille haastateltaville esitettiin samat kysymykset ja kaikille haastateltaville varattiin saman pituinen aika. Em. menettelytavalla kaikkia haastateltavia kohdeltiin tasapuolisesti.

Kenelläkään ei ole ehdotonta oikeutta tulla valituksi virkaan pelkästään sen vuoksi, että hänellä on korkeampi koulutus tai pitempi työkokemus kuin muilla virkaa hakeneilla. Pitempi koulutus ja työkokemus eivät siten automaattisesti merkitse sitä, että hakija on parempi virkaan kuin vähemmän kokemusta omaava hakija. Koulutus ja työkokemus ovat tärkeitä perusteita ja ne huomioidaan haastattelussa ja valintatilanteessa.

Haastattelun perusteella arvioidaan kuka hakijoista on sekä koulutuksen, työkokemuksen että henkilökohtaisten ominaisuudet huomioon ottaen ansioitunein kyseessä olevaan kansanopiston opettajan virkaan. Kysymys on näin ollen kokonaisarvioinnista, johon päätös perustuu. Haastattelussa oli mukana kaksi arvioijaa, jotta eri näkökulmat saatiin paremmin esille ja huomioitua. 

Kaikki haastateltavat osoittivat haastattelun perusteella kykenevänsä toimimaan kansanopiston opettajan tehtävässä. Ero haastateltavien välillä syntyi kokonaisarvioinnin pisteytyksen perusteella. 

Juha Hannikaisella on aikuisten perusopetuksesta saadun työkokemuksen, koulutuksen, kokemus tehtävään edellytettävien aineiden opetuksesta sekä haastatteluista ilmenevien seikkojen perusteella muodostuvan kokonaisarvioinnin mukaisesti  parhaat edellytykset viran menestykselliseen hoitamiseen. Juha Hannikaisen  pedagoginen työtapa on oppilaskeskeinen, oppilaita arvostava ja kannustava. Valintaa puoltavat hänen osoittama ammattitaito, monipuolisuus sekä tunnollisuus opettajan tehtävässä. Ero muihin hakijoihin syntyi hänen pitkästä, aikaisemmasta työkokemuksesta aikuisten perusopetuksen opettajana.

 

Päätös

 Juha Hannikainen palkataan hoitamaan kansanopiston opettajan virkaa (vakanssi 226) 1.8.2024 alkaen (täyttölupa 600 181). 

Opettajan työaika on kokonaistyöaika, johon sisältyy opetusvelvollisuus. Palkkaus ja palvelussuhteen ehdot määräytyvät Ovtes:n mukaan, (Ovtes, osio F, liite 13).

Hinnoittelutunnus 4 07 04 021. Tehtäväkohtainen palkka 3552,93 (ovtes 1.8.2024) ja mahdollinen vuosisidonnainen lisä maksetaan tililtä 7302 4010 165. 

Tehtävän sijoituspaikka työsuhteen alussa on Otavan Opiston kampus Otavassa.

Koeaikaa ei aseteta.

Lausunto terveystarkastuksesta toimitettava 31.8.2024 mennessä.

Rikosrekisterilain 6 §:n 2 momentissa tarkoitettu rikostaustaotetta ei vaadita, koska valittu on jo aiemmin esittänyt rikostaustaotteen.

 

Päätös annetaan tiedoksi virkaan valitulle sekä muille hakijoille oikaisuvaatimusohjeineen. Päätöksen tiedoksianto tapahtuu sähköisessä rekrytointijärjestelmässä niiden osalta, jotka ovat antaneet suostumuksensa sähköiseen tiedoksiantoon ja muiden osalta kirjeitse.

 

Allekirjoitus


Harri Jokinen, johtaja-rehtori
 

Organisaatiotieto

Liikelaitos Otavia