Kaupunginhallitus, kokous 27.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 160 Asemakaavan muutosluonnos 1. kaupunginosan (Savilahti) / Porrassalmenkatu 29

MliDno-2023-381

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kalle Räinä, asemakaavapäällikkö, Kalle.Raina@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö- ja kaupunkirakenneyksikkö lähettää otsikossa mainitun 21. päivänä toukokuuta 2024 päivätyn asemakaavanmuutoksen kaupunkikehityslautakunnan käsiteltäväksi.

Asemakaavan muutosluonnos koskee 1. kaupunginosan (Savilahti) korttelin osaa 1 tonttia 65.

Suunnittelualueen kuvaus

Suunnittelualue sijaitsee Mikkelin ydinkeskustassa. Alueella ja sen ympäristössä on keskustan palveluita, kuten kauppoja ja ravintoloita, asuntoja sekä Mikkelin keskussairaala. Suunnittelualueen vieressä sijaitsee Kirkkopuisto ja noin 200 metrin etäisyydellä Mikkelin rautatieasema.

Suunnittelualueen kokonaispinta-ala 2 410 m2.

Kaavalle asetetut tavoitteet

Asemakaavan suunnittelussa tavoitteena on ollut sovittaa uudet 6 ja 8 kerroksiset rakennukset Porrassalmenkadun puolella paikallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön Porrassalmen korkea katujulkisivu. Sovittaminen on toteutettu rakennuksen massoittelua ohjaavilla merkinnöillä ja rakentamistapaa ohjaavilla määräyksillä.

Tavoitteena on, että vähintään Porrassalmenkadun puoleisen rakennuksen 1. kerrokseen sijoittuisi liiketilaa, toimistoja tai palveluita, mutta toimintojen keskinäisiä suhteita ei ole rajattu kaavamääräyksillä.

Hankkeen käynnistäminen ja kaavaprosessi

Maanomistaja on tehnyt kaavoitusaloitteen 6.2.2023 ja asemakaavan muutos on käynnistetty Mikkelin kaupungin kaavoitusryhmän päätöksellä 7.2.2023. Asemakaavan muutos on tullut vireille 17.5.2023 ja siitä laadittu osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) oli nähtävillä 17.5 - 16.6.2023. OAS:sta saatiin 4 lausuntoa Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ESAELY), Savonlinnan museolta, Etelä-Savon pelastuslaitokselta, ESE-verkko Oy:ltä.

Kaavaratkaisun sisältö

Asemakaavan muutoksella suunnittelualueen käyttötarkoitus muutetaan liikerakennusten korttelialueesta (AL) keskustatoimintojen alueeksi (C). Muutos mahdollistaa aikaisempaa monipuolisempien toimintojen sijoittamisen alueelle. Tontin rakennusoikeus kasvaa 3380 kerrosneliömetristä 5600 kerrosneliömetriin.

Porrassalmenkadun puolella rakennus on 6-kerroksinen, kuten viereisetkin rakennukset, ja vajaa seitsemäs kerros tulee toteuttaa sisäänvedettynä. Näin saavutetaan mahdollisimman yhtenäinen räystäslinja naapurirakennuksen kanssa. Tontin takaosaan kaava mahdollistaa enintään 8-kerroksisen rakennuksen rakentamisen. Autopaikat on sijoitettu pääasiassa pihakannen alle.

Kaavamääräyksen mukaan suunnittelussa on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että uudisrakennusten julkisivut rakennusaineen, mittasuhteiden, pintojen ja värityksen suhteen sopeutuvat ympäristöönsä.

Asemakaava-alueen pinta-ala on 2410 m2 ja rakennusoikeus 5600 k-m2. Tonttitehokkuudeksi muodostuu näin e=2,32.

Autopaikkoja on rakennettava toteuttavaa kerrosalaa kohti 1 ap /150 k-m2 asuintilat. Toimisto-, liike- ja myymälätilat 1 ap / 50 k-m ².

Pyöräpaikkoja on rakennettava toteutettavaa kerrosalaa kohti seuraavasti 1 pp / 30 k-m2. Toimisto-, liike- ja myymälätilat 1 pp / 100 k-m ².

Asemakaavan muutoksen yhteydessä laaditaan maankäyttösopimus.

Asemakaavan muutosehdotuksen kaavakartta on selostuksen liitteenä 3.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy alustavasti 1. kaupunginosan (Savilahti) korttelia 1 tonttia 64, koskevan asemakaavan muutosluonnoksen (Porrassalmenkatu 29), asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Riihisaari – Savonlinnan museo, Mikkelin kaupungin museot, Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, Mikkeli-Seura ry, asukasyhdistykset, Etelä-Savon Energia Oy, Mikkelin yrittäjät ry. teleoperaattorit, Infra-aluepalvelut sekä rakennusvalvonta- ja jätehuoltopalvelut -yksiköiltä.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että asemakaavapäällikkö Kalle Räinä poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Valmistelija

  • Kalle Räinä, asemakaavapäällikkö, Kalle.Raina@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy alustavasti 1. kaupunginosan (Savilahti) korttelia 1 tonttia 64, koskevan asemakaavan muutosluonnoksen (Porrassalmenkatu 29), asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Riihisaari – Savonlinnan museo, Mikkelin kaupungin museot, Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, Mikkeli-Seura ry, asukasyhdistykset, Etelä-Savon Energia Oy, Mikkelin yrittäjät ry. teleoperaattorit, Infra-aluepalvelut sekä rakennusvalvonta- ja jätehuoltopalvelut -yksiköiltä.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että asemakaavapäällikkö Kalle Räinä selosti asiaa kaupunginhallitukselle ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Maankäyttö- ja kaupunkirakenne/asemakaavapäällikkö, toimistosihteeri

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.