Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian johtokunta, kokous 11.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Aikuisten perusopetuksen opiskelijahuoltosuunnitelma

MliDno-2024-2197

Valmistelija

  • Harri Jokinen, johtaja-rehtori, harri.jokinen@otavia.fi

Kuvaus

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oppilas- ja opiskelijahuoltolain muuttamisesta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi liittyy eduskunnan hyväksymään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen (HE 241/2020 vp, EV 111/2021 vp), jonka yhteydessä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut sekä opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut siirretään muiden sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien tavoin hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle.

Kuntien opetustoimi ja muut koulutuksen järjestäjät vastaavat edelleen perusopetuksesta sekä toisen asteen koulutuksen järjestämisestä.

Oppilas- ja opiskeluhuoltolakia sovelletaan perusopetuslaissa (628/1998) tarkoitetussa opetuksessa. Mikkelin kaupungin liikelaitos Otaviassa se koskee Otavan Opistossa järjestettävää aikuisten perusopetusta.

Opiskeluhuollon tarkoituksena on varmistaa opiskelijoiden yhdenvertainen mahdollisuus oppimiseen ja hyvinvointiin sekä huolehtia oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista ja opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Tavoitteena on ongelmien ehkäisy ja tarvittavan tuen järjestäminen mahdollisimman varhain. Opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteisöllisenä ja yksilökohtaisena.

Opiskeluhuollon kokonaisuus muodostuu opetuksen järjestäjän hyväksymän opetussuunnitelman mukaisesta opiskeluhuollosta sekä opiskeluhuollon palveluista, joita ovat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.

Yhteisöllinen opiskeluhuolto on keskeinen osa aikuisten perusopetuksen toimintakulttuuria ja ensisijainen tapa toteuttaa opiskeluhuoltoa. Yhteisöllinen opiskeluhuolto on ennaltaehkäisevää ja sen tehtävänä on vahvistaa huolenpidon ja turvallisuuden ilmapiiriä oppilaitosyhteisössä. Osallisuutta edistävät toimintatavat sekä ulkopuolisuuden ja syrjäytymisen ehkäiseminen kuuluvat yhteisölliseen opiskeluhuoltoon.

Jokaisella opetuksen järjestäjällä on velvollisuus laatia opiskeluhuoltosuunnitelma kuhunkin koulutusmuotoon Opetushallituksen määräysten mukaisesti. Opiskeluhuoltosuunnitelma laaditaan yhteistyössä oppilaitosten, opiskeluhuoltopalvelujen henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa.

Hyvinvointialueella on terveydenhuoltolain mukainen yhteistyövelvoite opetuksen ja koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmien valmistelussa. Hyvinvointialue, jonka alueella oppilaitos sijaitsee, vastaa opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelujen järjestämisestä alueellaan opiskelijan kotipaikasta riippumatta. 

Aikuisten perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelmaa on valmisteltu Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian Otavan Opistossa alkuvuoden 2024 aikana.

Johtokunnan kokouksessa esitellään aikuisten perusopetuksen opiskelijahuoltosuunnitelmaa.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Harri Jokinen, johtaja-rehtori, harri.jokinen@otavia.fi

Johtokunta hyväksyy Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian Otavan Opiston aikuisten perusopetuksen opiskelijahuoltosuunnitelman ja esittää sitä edelleen Mikkelin kaupungin opetus- ja kasvatuslautakunnalle hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Mikkelin kaupungin opetus- ja kasvatuslautakunta