Kaupunkikehityslautakunta, kokous 11.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Otto-oikeuden käyttäminen Raviradantien liikenteenohjaussuunnitelma Kalevankankaan koulun kohdalla

MliDno-2024-272

Valmistelija

  • Antero Cederström, suunnittelupäällikkö, Antero.Cederstrom@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa 21.5.2024 käsiteltiin suunnittelupäällikön liikennepäätöksiä. Päätöksisissä kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja on käyttänyt nopeusrajoituksen alentamista koskevassa päätöksissä hallintosäännön 46.2 §:n mukaista otto-oikeutta ja siirtänyt päätöksen kaupunkikehityslautakunnan päätettäväksi. Kokouksessa käsiteltiin seuraava liikennepäätös:

§ 6 Raviradantien liikenteenohjaussuunnitelma Kalevankankaan koulun kohdalla, 24.04.2024

Kyseessä on liikenteenohjaussuunnitelma. Liikenteenohjaussuunnitelmassa esitetään liikennemerkit, viitoitus, portaalit ja opastustaulut sekä tiemerkinnät. Esitetty nopeusrajoituspäätös on Liikenne- ja viestintäministeriön liikenneturvallisuusstrategian 2022–2026 ja Itä-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelman 2024–2030 toimenpide-esitysten mukainen. 

§ 6 Raviradantien liikenteenohjaussuunnitelma Kalevankankaan koulun kohdalla, 24.04.2024 

Kalevankankaan koulun neuvottelukunta lähetti kaupungille aloitteen Raviradantien turvallisuuden parantamisesta. Aloitteessa esitettiin Raviradantien nopeusrajoituksen alentamista 30 kilometriin tunnissa, huomiovaloja suojatien kohdalle, valaistuksen lisäämistä, ajoradan korotusten lisäämistä sekä lapsia-varoitusmerkkejä.

Raviradantie liikenteenohjaussuunnitelmassa esitettään Raviradantien nykyisen aluenopeusrajoituksen 40 km/h alentamista 30 kilometriin tunnissa. Lisäksi esitetään lapsia-varoitusmerkkien asentamista Savilahdenkadun suunnasta tultaessa ennen Kalevankankaan koulua sekä Saimaa Stadiumin suunnasta ennen Kalevankankaan päiväkotia. Kaupunkikehityslautakunnassa ei esitetty nopeusrajoituspäätöstä kohtaan muutostarpeita.

Sekä koulun että päiväkodin kohdalla on korotetut suojatiet. Syksyllä 2024 käynnistetään yleissuunnitelma, jossa pyritään löytämään koulun saattoliikennepaikalle uusi sijainti sekä keinot koulun ja päiväkodin suojateiden turvallisuuden parantamiseen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää, että laadittu liikenteenohjaussuunnitelma hyväksytään.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Pertti Karhunen esitti, että esittelijän päätösehdotus hyväksytään muuten, mutta nopeusrajoitus olisi 40 kilometriä tunnissa ja koulujen kohdalle lisätään koulusta varoittavat liikennemerkit. Jaakko Väänänen ja Katariina Asikainen kannattivat Pertti Karhusen esitystä.

Lisäksi asiasta käydyn keskustelun aikana Paavo Puhakka esitti, että esittelijän päätösehdotus hyväksytään muuten, mutta nopeusrajoitus olisi 40 kilometriä tunnissa muualla paitsi koulujen kohdalla 30 kilometriä tunnissa ja koulujen kohdalle lisätään koulusta varoittavat liikennemerkit. Mikko Kosonen ja Jaana Vartiainen kannattivat Paavo Puhakan esitystä.

Puheenjohtaja totesi, että on tehty kaksi esittelijän päätösehdotuksesta poikkeavaa kannatettua esitystä ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ensin vastakkain ovat kaksi esittelijän päätösehdotuksesta poikkeavaa esitystä. Ne, jotka kannattavat Pertti Karhusen esitystä äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Paavo Puhakan esitystä äänestävät ei ja sen jälkeen voittanut esitys asetetaan esittelijän päätösehdotusta vastaan. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 2 jaa ääntä (Pertti Karhunen, Katariina Asikainen) ja 11 ei ääntä (Hannu Tullinen, Perttu Noponen, Jaana Vartiainen, Marita Hokkanen, Katriina Noponen, Mikko Kosonen, Anni Panula-Ontto-Suuronen, Saara Isoaho, Leena Kontinen, Paavo Puhakka, Jaakko Väänänen).

Puheenjohtaja totesi, että Paavo Puhakan esitys on voittanut ja se asetetaan esittelijän päätösehdotusta vastaan siten, että ne, jotka kannattavat esittelijän päätösehdotusta äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Paavo Puhakan esitystä äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 4 jaa ääntä (Katriina Noponen, Anni Panula-Ontto-Suuronen, Marita Hokkanen, Leena Kontinen) ja 9 ei ääntä (Mikko Kosonen, Paavo Puhakka, Hannu Tullinen, Jaana Vartiainen, Perttu Noponen, Pertti Karhunen, Jaakko Väänänen, Saara Isoaho, Katariina Asikainen).

Puheenjohtaja totesi, että Paavo Puhakan esitys on tullut kaupunkikehityslautakunnan päätökseksi.

Merkitään, että Saara Isoaho saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunkikehityslautakunta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.