Kaupunkikehityslautakunta, kokous 23.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Asemakaavan muutos- ja laajennusehdotus / 15. kaupunginosa (Pursiala) / Pursialankatu 38

MliDno-2021-4486

Valmistelija

  • Ilkka Tarkkanen, kaupunginarkkitehti, ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö ja kaupunkirakenne -yksikkö lähettää otsikossa mainitun 23. päivänä huhtikuuta 2024 päivätyn Pursialankatu 38 asemakaavan muutos- ja laajennusehdotuksen kaupunkikehityslautakunnan käsiteltäväksi.

Asemakaava koskee Mikkelin kaupungin 15. kaupunginosa (Pursiala) korttelia 18 sekä yleisen tien-, yleistä pysäköinti-, katu-, puisto-, virkistys- ja vesialueita / Pursialankatu 38.
Kaupungin omistamalla alueella on voimassa vuoden 2005 asemakaava, joka sallii matkailua palvelevat toiminnot. Kohteessa toiminut Varsavuoren hotelli on lopettanut toimintansa ja maanvuokrasopimuksen sekä hotellirakennuksen haltija Kansainvälinen Kulttuurikeskus Pegas Oy on asetettu konkurssiin. Maanvuokrasopimus ja kiinteistöt ovat siirtyneet kaupalla Rakennusyhtiö Ola Oy haltuun. Alueen tulevasta käytöstä on neuvoteltu Rakennusyhtiö Ola Oy ja Mikkelin kaupungin kesken.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Mikkelin kaupungin ja Rakennusliike Ola Oy välisen maankäyttösopimuksen 8.11.2021 § 165. Sen pohjalta alueella on käynnistetty asemakaavan muutos ja sen laajennus. Asemakaava on tullut vireille 19.1.2022. Ola Oy:n tavoitteena on rakentaa neljä pistemäistä kerrostaloa Saimaan rantaan, joiden yhteenlaskettu rakennusoikeus on n. 9 000 kem. Lisäksi sopimuksessa todetaan, että kaupunki tutkii viidettä kerrostaloa Olan rakennusten pohjoispuolelle ja päivittäistavarakauppaa toteutusta Pursialankadun länsipuolelle ositettavalle KTY-korttelialueelle. Saimaan rantaan kaupunki haluaa rantaraitin. Ola Oy on purkanut hotellin rakennukset.

Maankäyttösopimuksessa on todettu, että Ola Oy vastaa kaavoituskustannuksista, ja kaupunki tarvittavista selvityksistä. Vuosina 2022 ja 2023 laadittiin luonto-, liikenne-, melu-, maaperän haitta-aine-, hiukkas- ja hajuselvitykset. Lisäksi kaupunki on tutkituttanut GTK:n avulla KTY korttelialueelle suunnitellun kylmäaseman vaikutuksia Pursialan pohjavesialueelle. Asemakaavoitettava alue on laajentunut Kirkonvarkauden sillan kohdalla vesialueelle. Tieliikennealue kuuluu valtiolle. Laajennus mahdollistaa kevyen liikenteen reitin osoittamisen Kirkonvarkauden asemakaava-alueen rajalle.

Pursialassa sijaitsee neljä ns. Seveso lainsäädännön piiriin kuuluvaa laitosta. Seveso-laitoksella tarkoitetaan teollisuuslaitosta, jossa on sellaisia määriä vaarallisia kemikaaleja, että laitoksen pitää noudattaa EU:n direktiiviä suuronnettomuuksien torjunnasta. Maankäytön suunnittelussa tulee ottaa huomioon kyseinen direktiivi ja Tukes toimii valvovana viranomaisena. Laitoksille on määrätty konsultaatiovyöhyke. Nestekaasua hyödyntäville laitoksille se on 0,5 km ja Mölnlycke Health Care Oy 1,0 km. Pursialankatu 28:ssa on vireillä kaavamuutos Nordic Ren-Gas Oy:n toimesta ja suunniteltu tuotantolaitos kuuluu saman direktiivin piiriin. Kaavamuutosalue sijoittuu konsultointivyöhykkeen sisäpuolelle. Mölnlyckä koskee myös ns. 350 m vaara-alue, kerrostalot sijoittuvat tämän vyöhykkeen ulkopuolelle. Kaupunki on neuvotellut Tukesin kanssa hankkeiden vaikutuksista ja kaavan hyväksyminen edellyttää Tukesilta puoltavaa lausuntoa.

GTK:n selvityksessä todettiin, että mahdollinen vuoto kylmäasemalta muodostaa riskin pohjavedelle, lisäksi korttelialueella kulki johtorasitteita, joiden siirtokustannukset olisivat olleet merkittäviä. Tähän pohjautuen kaupunki päätti luopua KTY-korttelialueesta. Luontoselvityksen perusteella Hiidenpuistoon on merkitty liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikka.
Hiidenpuiston kallioalueet on haluttu säilyttää ja rantaraitti ohjataan sen eteläpuolelta Hiidenkadulle. Maaperän haitta-ainekartoituksessa ei havaittu tarvetta maaperän puhdistukselle.

Liikenneselvityksessä tutkittiin kaavan tuomaa liikenteen lisäystä, joista päivittäistavarakaupan toteutuminen toisi suurimman kasvun. Arvioinnissa oli mukana Saimaankadun katkaisu. Kaavassa on otettu huomioon päivittäistavarakaupan edellyttämä jonotuspituus. Kokonaisuutena liikennemäärät pysyvät kohtuullisina ja Pursialankadun ja kantatie 62 liittymän välityskyky säilyy hyvänä. Liikenteen melumallinnuksessa tutkittiin tilannetta, missä Saimaankadun läpiajoliikenne on katkaistu. Mallinnuksessa melun ohjearvot eivät ylity. Teollisuusmelumallinnuksen antamien tuloksien myötä päiväaikainen 55 dB ohjearvo alittuu asuinkerrostalojen luona sijaitsevilla oleskelualueilla. Yöajalta on tarkasteltu tilannetta, kun melulähteet ovat toiminnassa (ilta 22-23:30 ja aamu 06-07). Pursialan hiukkasmittauksissa tehtyjen mittausten perusteella hiukkaspitoisuudet alueella eivät ole esteenä asuinrakentamiselle.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin yhdeksän lausuntoa/mielipidettä. Asemakaavaehdotus on työstetty näiden lausuntojen ja selvitysten pohjalta. Lausunnot ja vastineet niihin on luettavissa asemakaavan selostuksen liitteessä 13.

Asemakaavaehdotuksessa puretun hotellikiinteistön alueelle on esitetty neljä kerrostaloa Saimaan rantaan. Rakennusten ja Saimaan väliin jää ns. rantaraitti, joka yhdistetään etelän suuntaan Kirkonvarkauden sillan alittavalla osuudella. Pohjoiseen rantaraitti siirtyy sisämaan puolelle Hiidenpuistossa ja jatkaa siitä Pursialankadun kevyen liikenteen väylää pitkin keskustan suuntaan. Pysäköinti on pääosin järjestetty Pursialankadun varteen. Hiidenkadun varteen on osoitettu LPA-alue tonttien 1 ja 2 pysäköintiä varten. Kaikkien tonttien käyttöön on osoitettu yhteiskäyttöinen AH-korttelialue, jonne voidaan sijoittaa asukkaita palvelevia toimintoja kuten leikkialueita. Kaupunki on luopunut viidennestä kerrostalosta ja vapautunut alue on liitetty Hiidenpuistoon. Puistossa sijaitseva Jaakobin lähde on osoitettu säilyttävällä merkinnällä.

Kaavan kokonaisrakennusoikeudeksi muodostuu 9 000 kem ja 9,6419 ha pinta-alalla tehokkuusluvuksi muodostuu 0,09. Asukkaita tulee n. 164.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy alustavasti Mikkelin kaupungin 15. kaupunginosa (Pursiala) korttelia 18 sekä yleisen tien-, yleistä pysäköinti-, katu-, puisto-, virkistys- ja vesialueita / Pursialankatu 38 koskevan kaavaehdotuksen, asettaa sen julkisesti nähtäville ja pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta:
Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus, Väylävirasto, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, Etelä-Savon Energia, Mikkelin kaupungin infra-aluepalvelut, ympäristöpalvelut, rakennusvalvonta, asukasyhdistykset ja teleoperaattorit.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kokouksessa pidettiin tauko tämän pykälän käsittelyn aikana kello 16.50-16.55.

Merkitään, että maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.