§ 11 Poikkeamislupahakemus kiinteistöstä 491-11-9901-0 vuokratulle alueelle/ MPY Telecom Oyj

Lataa 

MliDno-2024-1062

Päätöspäivämäärä

23.4.2024

Päätöksen tekijä

Kaavoitusinsinööri

Päätöksen peruste

Asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen toimintasääntö 5 § / 5.2.2

Kuvaus

MPY Telecom Oyj hakee MRL 171 §:n mukaisesti lupaa poiketa maankäyttö- ja rakennuslain MRL 135§:n 1 momentin säädöksestä, jossa todetaan, että rakennusluvan edellytyksenä on, että rakennushanke on voimassa olevan asemakaavan mukainen. Lupaa haetaan 42 metrin vapaasti seisovan antennimaston ja 8 k-m2 laitetilan rakentamiseksi Rinnekadun ja valtatie 5:n väliselle alueelle. MPY Telecom Oyj on vuokrannut Mikkelin kaupungilta mastoa ja laitetilaa varten 150 m² määräalan kiinteistöstä 491-11-9901-0.

Masto ja laitetila sijoittuisi Rinnekadun pohjoispuolelle alueelle, jossa on nurmikenttää ja istutettuja mäntyryhmiä. Asemapiirroksen mukaan masto ja laitetila sijoittuisivat puuryhmien väliin. Huoltotie mastolle on tarkoitus tehdä Rinnekadulta. Maston etäisyys Rinnekadun keskilinjasta olisi n. 21 metriä ja valtatien 5:n eteläisimmän ajoradan keskilinjasta mitattuna 32 metriä. Traficomin ohjeistuksen mukaan antennimastoa varustetaan pientehoisin lentoestevaloin sekä päivämerkinnöin (lentoestemaalauksin).

Alueella voimassa oleva asemakaava 1. kaupunginosa, Savilahti ja 13. kaupunginosa, Urpola on hyväksytty 15.6.2009. Maston ja laitetilan sijoituspaikalla on kaavamerkintänä katualueen istutettava alueen osa. Mastolle ja laitetilalle ei voimassa olevassa kaavassa ole varattu rakennusoikeutta, mistä syystä sijoittamiseen vaaditaan poikkeamislupa.

Kantakaupungin osayleiskaavassa (hyv. 17.6.2019) rakennuspaikalla on seuraavat merkinnät: alue, jolla hulevesien käsittelyyn tulee kiinnittää erityistä huomiota, varalaskupaikan suojavyöhyke ja kaupunkivihreä. Kaupunkivihreän kaavamääräyksen mukaan alueella on voimassa MRL 43.2 §:n mukainen ehdoton rakentamisrajoitus. Alueelle voi sijoittaa kuitenkin tämän estämättä liikuntaa ja virkistystä palvelevia rakennuksia ja rakennelmia sekä ja yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevia rakennuksia ja laitteita.

Maakuntakaavassa alue kuuluu Mikkelin taajama-alueeseen, Pursialan pohjavesialueeseen (pv 8.271) ja Hiirolan varalaskupaikan suoja-alueeseen (svl2 8.666). Lisäksi istutettavan alueen itäreunan poikki on merkitty viheryhteystarve Kalevankangas-Pitkäjärvi.

Fintraffic Lennonvarmistus Oy oli antanut myönteisen lausunnon lentoesteen asettamisesta (Fintraffic 157803, 28.8.2023). Lupaa esteen asettamiseksi tulee hakea Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta.

Hankkeesta on pyydetty lausuntoa Väylältä sekä Etelä-Savon ja Pohjois-Savon ELY-keskuksilta. Lausunto saatiin Pohjois-Savon ELY-keskukselta ja lausunnoissa (POSELY/657/2024 ja POSELY/872/2024) todetaan, että kaatuessaan masto yltäisi ainakin valtatien 5 eteläiselle ajoradalle, minkä vuoksi maston rakenteen kestävyyteen ja perustuksiin tulee kiinnittää erityistä huomiota. ELY-keskus myös ehdottaa harkittavaksi maston varustamista haruksilla, mikäli se on käytettävissä olevan tilan osalta mahdollista.

Hakija perustelee hakemusta seuraavasti: ”Nykyiset mobiiliverkon antennit ja radiolähettimet sijaitsevat Patteristonkadulla sijaitsevan kiinteistön savupiipussa, joka tullaan maalaamaan. Maalauksen ajaksi antennit ja radiolähettimet pitää purkaa pois piipusta. Uusi masto mahdollistaa nykyaikaisien mobiiliverkkojen rakentamisen kyseiselle alueelle, lisäten näin alueen datakapasiteettia ja osin parantaen myös kuuluvuutta. Savupiippuun verrattuna masto mahdollistaa paremmin myös laitteistojen päivittämisen tulevaisuudessa sekä nopean huollon ilman nosturiautoja. Rinnekadun telelaiterakennus ja antennimasto suunnitellussa korkeudessa tulevat palvelemaan kaikkia operaattoreita sekä antennipaikan tarvitsijoita.”

Hakemuksesta on neuvoteltu Mikkelin kaupunkisuunnittelun kanssa.

Naapurit kuultiin 13.3.2024 päivätyllä kirjeellä, eivätkä he vastusta hanketta.

Asemapiirros sekä ote kaavasta ovat liitteinä.

MRL 171§:n mukaan poikkeaminen ei saa
1) aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;
2) vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;
3) vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai
4) johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Hanke täyttää poikkeamiselle asetetut edellytykset.

Päätös

Hanke täyttää edellä mainituin perustein MRL 171 §:ssä poikkeamiselle asetetut edellytykset, joten kaavoitusinsinööri myöntää poikkeamisluvan MRL 135§:n 1 momentin säädöksestä rakentaa 42 m korkea antennimasto ja n. 8 k-m² laitetila kiinteistöstä 491-11-9901-0 vuokratulle 150 m² määräalalle asemakaavan katualueen istutettavalle alueen osalle.

Poikkeamisen perusteluna on, että masto ja laitetila ei aiheuta haittaa alueelle. Telelaiterakennusta ja antennimastoa on savupiippua helpompi huoltaa ja ne tulevat palvelemaan kaikkia operaattoreita sekä antennipaikan tarvitsijoita. Istutun alueen puiden poistoa ja vahingoittamista tulee välttää. Maston rakenteen kestävyyteen ja perustuksiin tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Telemasto on sellainen yhdyskuntaa palveleva laitteisto, jonka sijoittaminen alueelle on välttämätöntä, koska sijoittamista ei voida muutoin järjestää tyydyttävästi ja kohtuullisin kustannuksin. (MRL 161 §).

Hanke ei aiheuta haittaa alueen kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Hanke ei vaikeuttava luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista eikä rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista (MRL 171§, 43§)

Rakentaminen vaatii erillisen rakennusluvan, joka on haettava kahden vuoden sisällä tämän poikkeamisluvan päätöspäivästä.

Hakijalta peritään taksan mukainen lupamaksu 580 €.

Tämä päätös on annettu julkipanon jälkeen 26.4.2024, jolloin sen katsotaan tulleen asianomaisten tietoon.

Allekirjoitus

Minna Frosti, kaavoitusinsinööri

Organisaatiotieto

Maankäyttö- ja kaupunkirakenne