§ 3 Tutkimuslupa / Monimenetelmällinen interventio yläkouluikäisten nuorten julkisen liikenteen käytön ja aktiivisen liikkumisen lisäämiseksi Kouvolassa ja Mikkelissä
 
 

Lataa 

MliDno-2024-1005

Päätöspäivämäärä

17.4.2024

Päätöksen tekijä

Opetusjohtaja

Päätöksen peruste

Sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen toimintasääntö 4.2.

Kuvaus

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun TKI-yksikön johtaja Arto Pesola on toimittanut tutkimuslupahakemuksen, jolla haetaan tutkimuslupaa “Monimenetelmällinen interventio yläkouluikäisten nuorten julkisen liikenteen käytön ja aktiivisen liikkumisen lisäämiseksi Kouvolassa ja Mikkelissä: klusterisatunnaistettu kontrolloitu interventiotutkimus (Julkine)” -tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeen aiheena on yläkouluikäisten nuorten fyysisen aktiivisuuden lisääminen. Tavoitteena on edistää yläkouluikäisten nuorten kokopäivän fyysistä aktiivisuutta ja kestävien, aktiivisten kulkumuotojen käyttöä. Tutkimus on klusterisatunnaistettu kontrolloitu interventiotutkimus, jossa tutkitaan monimenetelmällisen intervention tehokkuutta. Interventiossa hyödynnetään digitaalisia sovelluksia (mobiiliapplikaatio, jolla koeryhmään kuuluvat itsemonitoroivat liikkumismuotojaan) sekä yhteiskunnallisen markkinoinnin keinoja (tiedottaminen, aktiivisen liikkumisen oppitunnit, ohjatut hybridimatkat ja nuorten matkapaneeli), siten että aktiivinen liikkuminen sekä aktiiviset matkaketjut lisääntyvät ja kyyditseminen vähenee koko kaupungin tasolla. Tutkimuksessa käytetään monimenetelmällistä lähestymistapaa, jossa sovelletaan sekä määrällisiä että laadullisia tiedonkeräys- ja analyysimenetelmiä. Tutkimuksen toteuttajana toimivat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Aalto-yliopisto. Tutkimus on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama (liikuntatieteellinen erityisavustus (OKM/69/626/2023). Tutkimus aloitetaan syksyllä 2024.

Päätös

Myönnän Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululle ja Aalto-yliopistolle luvan suorittaa ”Monimenetelmällinen interventio yläkouluikäisten nuorten julkisen liikenteen käytön ja aktiivisen liikkumisen lisäämiseksi Kouvolassa ja Mikkelissä: klusterisatunnaistettu kontrolloitu interventiotutkimus (Julkine)” -tutkimushankkeeseen liittyvän tutkimuksen Mikkelin peruskoulujen yläkouluissa. Tutkimus aloitetaan syksyllä 2024.

Tutkimuksen tuloksena tuotettavat raportit ja julkaisut on toimitettava myös Mikkelin kaupungin sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueelle.

Allekirjoitus

Seija Manninen, opetusjohtaja

Organisaatiotieto

Sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualue