Valmistelija
Marita Savo, ympäristötarkastaja, Marita.Savo@mikkeli.fi
Kuvaus
Mikkelissä Kekkolan kylässä tilalla Rauhala 491-475-2-18 yksityiseltä vuokratulla alueella on ollut maa-aineslupa (Riihivuoren louhimo, tarvekiven louhinta) vuodesta 1993 lähtien.
Mikkelin kaupungin kaavoituspäällikön 11.6.2010 § 31 myöntämän viimeisimmän kivenlouhimon maa-ainesluvan voimassaolo on päättynyt 31.12.2021. Lupapäätöksen mukaan kyseessä on vanha maa-ainesalue, jolla ensisijaisena yleisen edun mukaisena tavoitteena on ottamisen loppuun saattaminen ja alueen maisemointi. Louhitut kivimäärät ovat olleet melko vähäisiä, mutta alueelle on muodostunut kuitenkin jyrkkäseinäinen alue. Alueen tuli olla maisemoitu 31.12.2020. Luvassa oli myös ehto 20 000 € vakuuden asettamisesta. Vakuus (pankkitakaus), joilla pyritään varmistamaan lupamääräyksissä edellytettyjen toimenpiteiden toteutuminen, asetettiin 5.4.2018. Pankkitakauksen alkuperäinen voimassaoloaika olisi päättynyt 31.5.2022. Koska toiminnan lopettamiseen liittyviä velvoitteita ei ole maa-aineslupapäätöksen mukaisesti hoidettu, pankille lähetettiin kirje 2.5.2022, jossa pidätettiin oikeus esittää takausta koskevia vaatimuksia toistaiseksi.
Alueen viimeisin ympäristölupa on voimassa vuoden 2023 loppuun.
Alueella ei ole ollut toimintaa viimeisen lupakauden aikana. Granicon Oy teki pyynnöstä 18.2.2022 päivitetyn louhimon maisemointisuunnitelman, jonka mukaisten toimenpiteiden toteuttamisajankohta on toiminnanharjoittajan mukaan sulan maan aika. Toimenpiteet (turvatoimena louhinnassa aikanaan syntynyt jyrkänne aidataan) ovat tekemättä.
Alueelle tehtiin sekä toiminnanharjoittajalle että maanomistajille etukäteen ilmoitettu tarkastuskäynti 26.5.2023. Toiminnanharjoittajan edustaja ei tullut paikalle. Tarkastuksessa todettiin, että Kekkolan louhimon jyrkänteen reunat vaativat parempaa suojausta. Ne on osin aidattu kivilohkareilla. Vanhat lippusiimat ovat huoltamattomina maassa ja katkenneet. Varoituskyltit ovat pudonneet maahan.
Viranhaltijan toiminnanharjoittajalle antamat kehotukset toiminnan lopettamiseen liittyvien toimien toteuttamiseksi eivät ole johtaneet toimenpiteisiin.
Toiminnanharjoittajaa on kuulu. Kuulemiskirje 6.6.2023 on liitteenä.
Perustelut
Maa-aineslain (555/1981, muut.) 11 §:n mukaan
"Ainesten ottamista koskevaan lupaan on liitettävä määräykset siitä, mitä hakijan on noudatettava hankkeesta aiheutuvien haittojen välttämiseksi tai rajoittamiseksi, jolleivät sanotut seikat käy ilmi ottamissuunnitelmasta. (9.12.1983/928)
Lupamääräykset on annettava:
1) ottamisalueen rajauksesta, kaivausten ja leikkausten syvyydestä ja muodosta sekä ottamistoiminnan etenemissuunnista;
2) alueen suojaamisesta ja siistimisestä ottamisen aikana ja sen jälkeen; sekä
3) puuston ja muun kasvillisuuden säilyttämisestä, uusimisesta ja uusista istutuksista ottamisen aikana ja sen jälkeen.
Lupamääräyksiä voidaan lisäksi antaa:
1) ottamiseen liittyvistä laitteista ja liikenteen järjestämisestä erityisesti pohjaveden suojelemiseksi;
2) ajasta, jonka kuluessa tämän pykälän nojalla määrätyt toimenpiteet on suoritettava; sekä
3) muista hankkeesta aiheutuvien haittojen välttämiseksi tai rajoittamiseksi tarpeellisista toimenpiteistä."
Lupaviranomainen voi maa-aineslain 12 §:n nojalla määrätä, että ennen ainesten ottamista hakijan on annettava hyväksyttävä vakuus 11 §:n nojalla määrättyjen toimenpiteiden suorittamisesta.
Maa-aineslain 14 §:n mukaan "Maa-aineslain noudattamista valvoo kuntien ympäristönsuojelun hallinnosta annetussa laissa tarkoitettu kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.
Jos ainesten ottamiseen ryhdytään vastoin tämän lain tai sen nojalla annettuja säännöksiä taikka muutoin laiminlyödään niiden mukaisten velvollisuuksien täyttäminen, valvontaviranomaisen on velvoitettava asianomainen noudattamaan säännöksiä, poistamaan tai muuttamaan tehdyn työn vaikutukset taikka palauttamaan vallinnut olotila ja täyttämään velvollisuutensa sakon uhalla tai sillä uhalla, että tekemättä jätetty suoritetaan laiminlyöjän kustannuksella."
Valtioneuvoston asetuksen maa-ainesten ottamisesta (926/2005) 7 § mukaan: "Kun maa-ainesten ottaminen on päättynyt tai luvan voimassaoloaika on kulunut umpeen, on alueella toimitettava lopputarkastus valvontaviranomaisen määräämällä tavalla, jollei luvassa ole toisin määrätty. Maa-ainesluvan haltijan on ilmoitettava ottamisen päättymisestä valvontaviranomaiselle tässä pykälässä tarkoitetun lopputarkastuksen pitämistä varten."
Edelleen 8 § mukaan: "Maa-aineslain 10 §:n nojalla myönnetyn luvan voimassaoloajan aikana luvan haltijan on toteutettava myös kaikki luvan tai sen määräysten edellyttämät jälkihoitotoimenpiteet, jollei niiden suorittamiselle ole lain 11 §:n 3 momentin nojalla annettu muuta määräaikaa.
Maa-aineslain 12 §:n nojalla määrätyn vakuuden tulee olla voimassa siihen saakka, kunnes kaikki luvan tai sen määräysten edellyttämien toimenpiteiden toteutus on lopputarkastuksessa hyväksytty."
Sovelletut säännökset
Maa-aineslaki (555/1981, muut.) 10 §, 11 §, 12 §, 14 §, 21 §
Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetuksen maa-ainesten ottamisesta (926/2005) 7 §, 8 §
Hallintolaki (434/2003) 32 §, 34 §
Uhkasakkolaki (113/1990, muut.) 1 §, 4 §, 14 §, 15 §, 17 §, 22 §
Päätösehdotus
Esittelijä
Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi
Mikkelin seudun ympäristölautakunta määrää Granicon Oy:tä hoitamaan Mikkelissä kiinteistöllä 491-475- 2-18 sijaitsevan Riihivuoren louhimon toiminnan lopettamiseen liittyvät velvoitteet kuntoon 30.11.2023 mennessä, kuitenkin viimeistään kahden kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Työstä tulee ilmoittaa etukäteen Mikkelin seudun ympäristöpalveluille.
Tehoste velvoitteelle
Edellä antamansa velvoitteen tehosteeksi ympäristölautakunta asettaa asianosaiselle maa-aineslain 14 §:n nojalla uhan, että louhinta-alueen lopettamiseen liittyvät työt tehdään asianosaisen kustannuksella, mikäli velvoitteessa määrätty toimenpide jätetään tekemättä (teettämisuhka).
Mikäli velvoitetta ei ole noudatettu määräaikaan mennessä eikä noudattamisen jättämiseen ole pätevää syytä, ympäristölautakunta voi uhkasakkolain (1113/1990) 15 § 1 momentin nojalla määrätä teettämisuhan täytäntöönpantavaksi.
Teettämistyöstä aiheutuneet kustannukset voidaan periä asiaosaiselta uhkasakkolain 17 §:n mukaisesti siinä järjestyksessä kuin verojen ja maksujen perinnästä ulosottotoimin on säädetty. Kustannuksiin voidaan käyttää maa-aineslupapäätöksen yhteyteen asetettua 20 000 € vakuutta.
Kuuleminen hallintopakon täytäntöönpanosta
Mikkelin seudun ympäristölautakunta varaa samalla hallintolain 34 §:n ja uhkasakkolain 22 §:n mukaisesti asianosaiselle tilaisuuden tulla kuulluksi harkitun velvoitteen ja sen tehosteeksi asetetun teettämisuhan johdosta sekä antaa kirjallinen selitys asian ratkaisemiseen vaikuttavista tekijöistä. Selitystä pyydetään erityisesti siitä, onko esittää pätevää syytä velvoitteen noudattamatta jättämiselle. Mahdollinen selitys pyydetään toimittamaan Mikkelin seudun ympäristöpalveluille (ymparistopalvelut@mikkeli.fi tai PL 33, 50101 Mikkeli) 30.11.2023 mennessä. Määräajan noudattamatta jättäminen tai selityksen antamatta jättäminen ei estä asian käsittelyä.
Päätöksen täytäntöönpano
Ympäristölautakunta määrää maa-aineslain 21 §:n mukaisesti, että tätä päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.