Kaupunginvaltuusto, kokous 19.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Valtuustoaloite: Kattilansillan Laajalammen pohjoispuolen tontit markkinointiin

MliDno-2023-2636

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Valtuutettu Jenni Oksanen ym. esittivät 12.6.2023 valtuustoaloitteenaan otsikkoasiasta seuraavaa:

"12. kaupunginosan (Kattilasilta) korttelin 26 asemakaava on hyväksytty vuonna 2015. Kyseisessä kaavassa on osoitettu Laajalammen pohjoisosan tuntumaan AO (erillispientalot, ts. omakotitalo) ja AP (asuinpientalot, ts. rivitalo) tontteja. Tontit sijaitsevat valmiin infran vieressä. Jostain syystä tontit eivät ole päätyneet markkinointiin, vaikka Mikkelissä ei ole ollut rannantuntumassa tontteja tarjolla sitten asuntomessujen.

Me valtuutetut esitämme, että nämä tontit laitetaan markkinointiin pikemmiten.

Mikkelissä 11.6.2023

Jenni Oksanen

Jukka Härkönen, Eero Aho, Satu Taavitsainen,
Tanja Hartonen, Anna Reponen, Juha Ropponen,
Jussi Marttinen, Marita Hokkanen, Juha Vuori,
Olli Miettinen, Jaakko Väänänen, Sami Nalli,
Soile Kuitunen, Hannu Tullinen, Anne Hujala,
Heikki Nykänen, Risto Rouhiainen, Antti Pakarinen,
Kati Häkkinen, Armi Salo-Oksa, Pirkko Valtola,
Pekka Pöyry, Petri Pekonen, Laura Hämäläinen,
Kirsi Olkkonen, Jani Sensio, Jaana Strandman,
Tomi Sikanen, Jatta Juhola, Anne Puntanen"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää aloitteen asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen valmisteltavaksi.

Edelleen kaupunginhallitus päättää, että vastaus aloitteeseen tulee käsitellä kaupunginhallituksessa viimeistään marraskuussa 2023.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Valmistelija

Topiantti Äikäs, maankäyttöjohtaja, topiantti.aikas@mikkeli.fi

Kuvaus

Kattilansillan Laajalammen pientalotontit tulevat markkinointiin kuluvan vuoden aikana. Alueen infratekninen toteutus on vuoden 2024 investointisuunnitelmassa (250 000 euroa, sisältäen kadunrakennuksen, vesihuollon ja hulevesien hallinnan) ja työt on suunniteltu toteutettavaksi vuoden 2024 loppupuolella. Kattisillan asemakaava (#929) vaatii merkitykseltään vähäisen teknisen muutoksen, josta päätetään kaupunkikehityslautakunnassa kevään 2024 aikana (pp-kohdan erottaminen osaksi katualuetta). Asemakaava-alueelle laaditaan erillinen sitova tonttijako.

Alueen markkinointi käynnistetään, kun on realistinen arvio siitä, milloin tonteille pääsee rakentamaan. Tämä on oleellinen tieto markkinoinnin osalta. Työt on suunniteltu niin, että tonteille pääsee rakentamaan vuoden 2025 aikana. Tontinluovutus on tavanomainen (haku, priorisointijärjestys, arvonta). Kattilansillan tonttien kohdemarkkinointia tehdään alueellisesti, paikallisessa mediassa, kaupungin omalla mikkelintontit.fi-sivustolla ja harkinnan varaisesti muissa medioissa. Markkinoinnissa kaupungin eri yksiköt tekevät yhteistyötä.

Luovutushinnat ovat kaupunginvaltuuston päätöksen (12.6.2023/§ 80) mukaiset. Luovutuksen muodosta riippuen (myynti/vuokraus; pientalo/rivitalo) alueen luovutuksesta koituvat tuotot ovat varovaisesti arvioiden seuraavien vuosien aikana noin 300 000–400 000 €. Vuokra-aika asuintonteille on 50 vuotta.

Mikkeli myönsi vuonna 2023 yhteensä 232 rakennuslupaa (uudet rakennukset), joista mm. 19 kpl erillispientaloille, 28 kpl vapaa-ajan asunnoille sekä 21 kappaletta teollisuuden rakentamiselle. Kaupungilla on heti rakentamiselle luovutettavia tontteja tonttiportaalissa. Luovutettavia tontteja on seuraavasti: 134 kpl omakotitalotontteja, 13 kpl rivitalotontteja, liikerakennustontteja 17 hehtaaria ja teollisuuden tontteja 74 hehtaaria. Tonttien kysyntä kaikissa asumisen segmenteissä on ollut matala ja jatkuu vuoden 2024 alhaisella tasolla, mikä näkyy rakentamisen lamana koko rakentamisen arvoketjussa. Asuntorakentamisen uskotaan elpyvän vuoden 2025 kuluessa. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta antaa kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle edellä olevan vastauksen tehtyyn valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Hyväksyttiin.

 

Valmistelija

Topiantti Äikäs, maankäyttöjohtaja, topiantti.aikas@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee tiedoksi kaupunkikehityslautakunnan vastauksen valtuutettu Jenni Oksasen ym. valtuustoaloitteeseen ja toteaa asian loppuunkäsitellyksi.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto merkitsee tiedoksi kaupunkikehityslautakunnan vastauksen valtuutettu Jenni Oksasen ym. valtuustoaloitteeseen ja toteaa asian loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Merkittiin ja hyväksyttiin. 


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.