Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta, kokous 21.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Tilinpäätös ja toimintakertomus 2023, hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta

MliDno-2024-716

Valmistelija

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi
  • Johanna Hurmalainen, taloussuunnittelija, Johanna.Hurmalainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntalain mukaan tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot kunnan toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Toimintakertomus on osa kuntalain määrittelemää tilinpäätöstä. Toimintakertomuksessa annetaan tiedot kunnan toiminnan kehittymistä koskevista tärkeistä seikoista. Toimintakertomuksen erityisenä tehtävänä on selvittää valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen. Toimintakertomuksissa raportoidaan vain olennaiset asiat suhteessa valtuuston talousarviossa asettamiin tavoitteisiin.

Lautakuntien, johtokuntien sekä konserniyhtiöiden on annettava toimintakertomuksen tiedot torstaihin 22.2.2024 mennessä.

Toimintakertomuksen sisältö

Talousarviossa 2023 päätetyn toimielimen palvelusuunnitelman toteutuminen raportoidaan olennaisuuden periaatetta noudattaen. Raportoinnissa on mainittava, mitä osaa suunnitelmasta ei ole toteutettu ja miksi. Lisäksi on annettava arvio merkittävistä todennäköisistä tulevista muutoksista (esim. yhtiöittäminen, palvelurakennemuutos).

Talouden toteutuminen ja olennaiset poikkeamat analysoidaan siten, että se muodostaa kokonaiskuvan toimielimen taloudellisesta tuloksesta. Toimielimen on tilinpäätöksessä raportoitava olennaiset poikkeamat ja annettava selvitys tulojen alituksista sekä menojen ylityksistä.

Valtuustoon nähden sitovat tavoitteet raportoidaan toimielimen strategiakorteilla (talousarviossa 2023 asetettujen tavoitteiden mukaisesti).

Tunnuslukujen osalta raportoidaan TP2022 / TA2023 / TP2023 ja Toteutuma-%. Jos tunnusluvuissa on olennaisia poikkeamia, poikkeamista on annettava tiivis tekstimuotoinen selvitys.

Palvelumäärissä tapahtuneet toiminnan lisäykset ja vähennykset sekä niiden syyt raportoidaan suoritetaulukoissa Keskeiset tapahtumat kaudella -tekstikentässä. Yksikkökustannuksien kasvun syyt on myös raportoitava.

Kaupungin toimielimet antavat selonteon sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä toimintakertomuksen yhteydessä.

---

Hyvinvoinnin ja osallisuuden alaisten tulosalueiden kansalaisopisto ja osallisuus, kirjasto, museo, yleiset kulttuuripalvelut, kaupunginorkesteri, nuoriso ja liikunta sekä eräät palvelualueen hallinnon toimintatuotot olivat yhteensä 2 731 937 euroa ja ne alittivat muutetun talousarvion 39 363 euroa. Toimintakulut olivat 19 488 645 euroa ja ne alittivat muutetun talousarvion 25 654 euroa. Toimintakatteeksi muodostui 16 756 708 euroa, joka on noin 13 707 euroa muutettua talousarviota heikompi.

Hyvinvoinnin ja osallisuuden alaiset irtaimen investointimenot ylittivät talousarvion 36 000 euroa. Ylityksen syynä oli liikuntapalveluiden traktori-investointi, jota suunniteltaessa investointimenoa pienentävänä tekijänä oli laskettu vaihdossa menneen traktorin hyvityshinta (myyntivoitto, toteutunut 57 000 euroa). Kuitenkaan esimerkiksi liikuntapalvelujen kaluston myyntivoittoja ei korvamerkitä liikuntapalvelujen tulosalueelle, vaan kaluston myynnistä kertyvät tulot kirjataan kaupungin kaluston myyntivoittoihin.

Kaupunginvaltuustolle esitetään hyväksyttäväksi tiliryhmään ”muut toimintatulot” 39 363 euron määräraha-alitusta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta hyväksyy vuoden 2023 toimintakertomuksen ja esittää sen kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Lisäksi hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi toimintatulojen määräraha-alituksen 39 363 euroa (muut toimintatuotot).

Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta valtuuttaa palvelualueen ja talouspalvelut tekemään toimintakertomukseen tarvittaessa teknisiä korjauksia. Tehdyt tekniset korjaukset tuodaan tiedoksi lautakunnalle kaupunginhallituksen tilinpäätöskäsittelyn jälkeen.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kaupunginhallituksen edustaja Jatta Juhola poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Talouspalvelut, kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.