Kaupunginvaltuusto, kokous 22.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Työllisyysohjelma 2024

MliDno-2021-4444

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pekka Patama, palvelupäällikkö, Pekka.Patama@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin työllisyysohjelmaa tarkennetaan Työllisyysohjelma 2024 mukaisesti. Vuoden 2024 tärkein tavoite on TE2024 uudistuksen toteuttaminen niin, että työvoimapalvelujen asiakasryhmät eivät koe merkittävää palvelutason laskua. Tavoitteena on myös hakea alueelle kilpailuetua uudistuksen myötä.

Uudistuksen keskeinen haaste on siirtää nykyisissä TE-palveluissa oleva asiantuntemus Mikkelin seudun työvoimapalvelujen palvelukseen vuoden 2025 alusta. Tuottavasti toteutetut lähipalvelut, etäpalvelujen tehokas käyttö ja kustannustehokas palvelumalli ovat keskeisiä tavoitteita uusille työvoimapalveluille. Uusi toimiala tuo Mikkelin kaupungille paljon myös uutta hallinnollista vastuuta, joka haastaa kaupunkiorganisaation kokonaisuudessaan. Onnistuminen on paljon myös kiinni siitä, miten hyvin alueella onnistutaan tiivistämään työvoimapalvelujen laajempaa ekosysteemiä julkishallinnon, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä. TE2024 valmistelua toteutetaan TE2024 E-Savo hankkeessa maaliskuun loppuun saakka. Tämän jälkeen hanketyöntekijät jatkavat Mikkelin seudun työllisyysalueen valmistelua kuntien yhteisellä resursoinnilla yhdessä virkaan valittavan työllisyysjohtajan kanssa.

Uudistuksen lisäksi vuonna 2024 päättyy Mikkelin seudun kuntakokeilu. Kuntakokeilu keskittyy tuottamaan sille asetettuja velvoitteita. Erityinen huomio on syksyn 2024 henkilöstötilanteessa, koska syyskuun jälkeen Etelä-Savon TE-toimisto ei enää tee uusia rekrytointeja mahdollisesti vapautuneisiin virkoihin. TE2024 uudistuksen onnistumista mitataan tältä osin jo syksyllä 2024.

Mikkelin kaupunginhallitus päätti 6.11.2023 (§ 344) suorahankinnasta Uutta Elämää Groupin tuottamiin täydentäviin työvoimapalveluihin. Hankinnan kohteena on edelleen pitkään työttömänä olleet ja sen lisäksi pilotoidaan uusia palvelumalleja vieraskielisten ja alle 30-vuotiaiden työnhakijoiden asiakasryhmissä. Pilotoinnilla haetaan vahvistusta työmarkkinoille kiinnittymiseen. Taustalla vaikuttaa työttömyysturvan rahoitusmallin muutos, joka astuu voimaan vuoden 2025 alusta. Vuoden 2024 aikana valmistellaan tulosperustainen hankinta, joka on osa tulevan työllisyysalueen palvelujenhankintakokonaisuutta.

Palkkatukityöllistämistä toteutetaan Mikkelin kaupungissa niin, että julkisista työvoima- ja yrityspalveluista säädetyn lain mukainen työllistämisvelvoite pystytään hoitamaan. Varatulla määrärahalla työllistetään tämän lisäksi kaupungille heikossa työmarkkina-asemassa olevia huomioiden työllistämisjakson hyödynnettävyys jakson jälkeiseen työllistymiseen.

Työllisyysohjelman toteutumista seurataan Mikkelin seudun kuntakokeilun ohjausryhmässä säännöllisesti. Vuosittaiset ohjelmaan liittyvät tavoitteet asetetaan talousarviokäsittelyn yhteydessä ja ohjelman toteutuminen annetaan kaupunginhallitukselle tiedoksi seuraavan vuoden tammikuussa. Vuoden 2024 työllisyysohjelma on käsitelty Mikkelin seudun kuntakokeilun ohjausryhmässä 24.11.2023.

Työllisyysohjelman toimintakausi on valtuustokausi. Sitä tarkistetaan vuosittain kaupungin talousarviokäsittelyssä. Ohjelman hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan Mikkelin kaupungin työllisyysohjelman vuodelle 2024.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että palvelupäällikkö Pekka Patama selosti asiaa kaupunginhallitukselle ja oli läsnä kokouksessa tämän ajan.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteenä olevan Mikkelin kaupungin työllisyysohjelman vuodelle 2024.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että palvelupäällikkö Pekka Patama selosti asiaa kaupunginvaltuustolle.

Tiedoksi

Hirvensalmen kunta, Juvan kunta, Mäntyharjun kunta, Pertunmaan kunta, Puumalan kunta, Etelä-Savon TE-toimisto

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.