Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 14.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 117 Yksityisen perhepäivähoidon palveluseteli 2025

MliDno-2023-4111

Valmistelija

  • Taina Halinen, varhaiskasvatusjohtaja, taina.halinen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Palvelusetelin käyttöä esitetään laajennettavaksi yksityiseen perhepäivähoitoon vuoden 2025 talousarviosuunnittelun yhteydessä. Yksityisen päiväkotihoidon palveluseteli on ollut käytössä 1.8.2016 lukien.

Yksityistä perhepäivähoitoa ohjaa ja valvoo kaupungin päiväkodin johtaja. Hoitajien määrä on 12. Yksityistä perhepäivähoitoa tuetaan Kelan myöntämillä yksityisen hoidon tuilla (hoitoraha 192 euroa ja hoitolisä noin 266 euroa, minkä määrä riippuu tuloista). Kela laskuttaa tuet Mikkelin kaupungin varhaiskasvatukselta. Lisäksi yksityistä perhepäivähoitoia tuetaan kaupungin päättämällä yksityisen hoidon kuntalisällä, mikä on 185 euroa/kk alle 3-vuotiaasta ja 175 euroa/kk yli 3-vuotiaasta lapsesta. Lisäksi perhepäivähoitaja on määritellyt asiakasmaksun n. 300 euroa/kuukaudessa. Arviolta tämänhetkinen lapsikohtainen bruttopalkka on 933 euroa/kk.

Kunnallisia perhepäivähoitajia on neljä. Kunnallisten omassa kodissaan hoitavien perhepäivähoitajien kustannus on vuoden 2022 tilinpäätöksen mukaan 20 758 €/v/lapsi eli 1 730 €/kk/lapsi. Vastaavasti päiväaikaan toimivassa kunnallisessa päiväkodissa kustannus on 12 898 €/v/lapsi eli 1 075 €/kk/lapsi. Kyseisistä kunnallisista kustannuksista ei ole vähennetty hoitomaksutuloja.

Varhaiskasvatuksen palveluseteli on vaihtoehto kunnan järjestämälle palvelulle. Palvelusetelin tarkoituksena on lisätä asiakkaan valinnan mahdollisuuksia, parantaa palvelujen saatavuutta, edistää julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä sekä monipuolistaa palvelutuotantoa. Palvelusetelitoiminta kohtelee palveluntuottajia tasapuolisesti.

Perheiden näkökulmasta palveluseteli luo sosiaalista oikeudenmukaisuutta, kun yksityinen palvelutarjonta on kuntalaisten saatavilla huoltajien tulotasosta riippumatta. Kaupunki määrittelee asiakasmaksun palvelusetelin käyttäjälle. Kun perhe saa valita palveluntuottajan, syntyy enemmän kilpailua myös varhaiskasvatuksen laadulla.

Kaupungin hallinnon näkökulmasta palveluseteli työllistää palvelusetelihakemusten käsittelynä, asiakasmaksujen määrittelynä ja setelin myöntämispäätöksinä. Varhaiskasvatuksessa on valmiina toiminnanohjausjärjestelmä, jossa edellä mainitut toiminnot tapahtuvat. Lisääntyvä varhaiskasvatuksen maksuttomuus kasvattaa kaupungin menoja.

Ennen yksityisen perhepäivähoidon palvelusetelin käyttöönottoa varhaiskasvatuspalvelut laatii yksityisen perhepäivähoidon palvelusetelikäsikirjan, jossa asetetaan hyväksymiskriteerit palveluntuottajille. Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää käsikirjasta.

Seteli voidaan myöntää viisi vuotta täyttäneestä tai sitä nuoremmasta lapsen varhaiskasvatuksen järjestämisestä kaupungin hyväksymän yksityisen perhepäivähoitajan luona. Palvelusetelin enimmäisarvoon vaikuttaa lapsen varhaiskasvatuksen tarve kuukaudessa. Vähäisempi palveluntarve vähentää palvelusetelin enimmäisarvoa.

Vuoden 2022 kirjanpidon mukaan yksityisen perhepäivähoidon kustannukset olivat noin 200 000 euroa. Palvelusetelin kustannusvaikutuksen arvioinnissa on käytetty setelin enimmäisarvoa 835 euroa/kk. Arvon laskentaperustana on muiden kaupunkien keskimääräinen setelin enimmäisarvo. Tällä palvelusetelin arvolla yksityisen perhepäivähoidon palvelusetelikustannuksen on arvioitu olevan noin 400 000 euroa vuodessa. Laskelman perusteella setelin käyttö lisäisi yksityisen perhepäivähoidon kustannuksia vuositasolla noin 200 000 euroa.

Kaupungin taloustilanteessa, jossa käyttötaloudesta edellytetään säästöjä talouden tasapainotusohjelmassa esitetyillä toimenpiteillä vuosina 2024-2026, ei ole mahdollista ottaa varhaiskasvatuksen toimintamenoja lisäävää ja hallinnon lisäresurssia edellyttämää uutta palvelua käyttöön. Palvelusetelin laajentamista yksityiseen perhepäivähoitoon tullaan tarkastelemaan myöhemmin talouden tasapainotusohjelman päätyttyä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, ettei yksityisen perhepäivähoidon palveluseteliä oteta käyttöön toistaiseksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sivistysjohtaja, varhaiskasvatusjohtaja, palvelupäällikkö, palvelukoordinaattorit, yksityisen perhepäivähoidon valvonnasta vastaava päiväkodinjohtaja

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.