Kaupunginvaltuusto, kokous 25.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 110 Mielenterveys on jokaisen oikeus -haaste kaupunginvaltuustolle (lisäpykälä)

MliDno-2023-3551

Kuvaus

MIELI Etelä-Savon mielenterveys ry ja MIELI Savonlinnan seudun mielenterveys ry on lähettänyt seuraavan haasteen:

"Maailman mielenterveyspäivää vietetään jälleen lokakuussa 10.10. Tänä vuonna kampanjan teemana on ”Mielenterveys on jokaisen oikeus”.  Näytämme vihreää valoa jokaisen mielenterveydelle. Tavoitteenamme on herättää keskustelua mielenterveydestä jokaisen oikeutena ja yhteisenä asiana sekä mielenterveyden merkityksestä, ongelmien ehkäisemisestä ja avun saamisesta. Kyse ei ole vain yksilöiden vaan koko yhteiskunnan asiasta, sillä pahoinvointi tulee kalliiksi. Nyt heikentynyt mielenterveys maksaa Suomelle vähintään 11 miljardia euroa joka vuosi, ja mielenterveyden haasteet ovat suurin työelämästä syrjäyttäjä. Toimenpiteitä tarvitaan, sillä ilman mielenterveyttä ei ole toimintakykyä. Mielenterveys on osa Suomen kokonaisturvallisuutta. Mielenterveyskriisiä ratkaistaan investoimalla mielenterveyden vahvistamiseen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn.  

Haastamme valtuustonne ja valtuustoryhmänne mukaan kumppaniksi kampanjaan! Tehkää mielenterveyspäivä näkyväksi järjestämällä vihreä valaistus 10.10. tai pukeutumalla yhdessä vihreään väriin esimerkiksi valtuuston kokouksen yhteydessä kampanja-aikana 6.-11.10.!

Toivomme teidän myös pohtivan, että miten mielenterveyden huomiointi näkyy kunnan/kaupungin arjen ympäristöissä ja kaavoituksessa? Miten sillä voitaisiin vaikuttaa entistä enemmän? Miten mielenterveyden huomiointi vaikuttaa sivistystoimen resursseihin?  

Paljon voidaan tehdä ilman rahaakin, esimerkiksi pitämällä yllä mielenterveyttä huomioivaa kulttuuria.

Millä tavoin tämä näkyy (alueellanne ja päätöksenteossa)? 

  • Kampanja-aika: 6.10.-11.10.2023   
  • Verkossa: mieli.fi/mielenterveyspaiva   
  • Järjestä vihreä valaistus 10.10. klo 18 tai pukeudu vihreään kampanjan aikana.  
  • Somessa: #maailmanmielenterveyspäivä, #vihreäävaloa   


ja lisäksi meidän Etelä-Savon alueen oma hashtag #mielenterveysetelasavo, kannattaa myös merkitä julkaisuihin @mikkelinkriisikeskus ja/tai @savonlinnankriisikeskus, jotta voimme jakaa päivitykset myös omassa somessamme!"

Päätös

Mikkelin kaupunginvaltuusto päätti ottaa haasteen vastaan ja se toteutetaan kaupunginvaltuuston iltakoulussa 9.10.2023 siten, että jokainen pukee ylleen jotain vihreää.  


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.