Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian johtokunta, kokous 20.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian talousarvio vuodelle 2024

MliDno-2023-2423

Valmistelija

  • Harri Jokinen, johtaja-rehtori, harri.jokinen@otavia.fi
  • Pirkko Muinonen, taloussuunnittelija, pirkko.muinonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunginvaltuusto vastaa kunnan toiminnasta ja taloudesta. Valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden keskeisistä tavoitteista sekä päättää talouden, rahoituksen ja sijoitustoiminnan perusteista ja hyväksyä talousarvio.

Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Kuntastrategiassa tulee ottaa huomioon: 

  1. kunnan asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen;
  2. palvelujen järjestäminen ja tuottaminen;
  3. kunnan tehtäviä koskevissa laeissa säädetyt palvelutavoitteet;
  4. omistajapolitiikka;
  5. henkilöstöpolitiikka;
  6. kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet;
  7. elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittäminen. 
     

Kuntastrategian tulee perustua arvioon kunnan nykytilanteesta sekä tulevista toimintaympäristön muutoksista ja niiden vaikutuksista kunnan tehtävien toteuttamiseen. Kuntastrategiassa tulee määritellä myös sen toteutumisen arviointi ja seuranta. (Kuntalaki 410/2015 § 37).

Kaupunginhallitus hyväksyy suunnittelukehykset ja talousarvion laadintaohjeet. Toimielimet laativat talousarvioehdotuksensa.  Kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarviossa toimielimelle sitovat tehtäväkohtaiset toiminnan ja talouden tavoitteet sekä niiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot, liikelaitoksen talousarvion sitovat erät ja liikelaitoksen sitovat toiminnan ja talouden tavoitteet sekä kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Määräraha ja tuloarvio voidaan ottaa talousarvioon brutto- tai nettomääräisenä. (Mikkelin kaupungin hallintosääntö, 75§).

Kaupunginhallitus, lautakunnat ja johtokunnat hyväksyvät talousarvioon perustuvan käyttösuunnitelmansa. Käyttösuunnitelma voi muodostua myös sopimusohjausmallin liittyvistä sopimuksista. Toimielin voi siirtää käyttösuunnitelman hyväksymistä koskevaa toimivaltaa alaiselleen viranhaltijalle.  Liikelaitoksen johtokunta hyväksyy kaupunginvaltuuston hyväksymään talousarvioon perustuvan liikelaitoksen talousarvion. (Mikkelin kaupungin hallintosääntö 76 §).

Kaupungin talousarvio-ohjeen mukaan talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. 

Kaupungin valtuustostrategia 2022–2025 visionaan ”Mahdollisuuksien Mikkeli - Puhtaan veden pääkaupunki” on hyväksytty valtuustossa 13.12.2021 § 186. 

Kaupungin strategiaa jalkautetaan talousarviossa vuosittain asetettavien toimenpiteiden ja toiminnallisten tavoitteiden myötä. Toimenpiteiden/tavoitteiden määrittämiseksi sekä seurannaksi laaditaan lautakuntatasoisesti strategiakortit. 

Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian talousarvio 2024 yhteydessä laaditut strategiakortit on tehty tukemaan omalta osaltaan Mikkelin kaupungin strategiaa.

Kaupunginvaltuusto hyväksyy vuoden loppuun mennessä seuraavan kalenterivuoden talousarvion ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi. Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. 

Taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. (Kuntalaki 410/2015 § 110). 

Liikelaitos Otavian talousarvio 2024 ja  taloussuunnitelma vuosille 2025 - 2027 on ylijäämäinen.

Kaupungin talousarvio-ohjeen mukaan aikataulutus talousarvion valmistelussa on seuraava:

  • pe 22.9.2022 klo 12.00 Lautakuntien ja liikelaitosten johtokuntien hyväksymien talousarvioehdotusten valmisteluun liittyvät asiakirjat valmiina
  • to 26.10. kaupunginjohtajan TA-esitys julkaistaan, tiedotustilaisuus
  • 30.10 ja 31.10. KH veroprosentit + talousarviokäsittely 
  • 13.11. KV veroprosentit + talousarviokäsittely 
     

Kuntalain 67§:n mukaan liikelaitoksen johtokunnan tehtävänä on talousarvio-. ja toimintasuunnitelman osalta: “hyväksyä liikelaitoksen talousarvio ja -suunnitelma vuoden loppuun mennessä valtuuston tai yhtymäkokouksen asettamien sitovien tavoitteiden sekä meno- ja tuloerien mukaisesti”.

Mikkelin kaupungin hallintosäännön 29§:n mukaan liikelaitoksen johtokunnan tehtävänä on päättää talousarvioesityksen tekemisestä kaupunginhallitukselle.

Liikelaitos Otavian talousarvioraami on päätetty kaupunginhallituksen kokouksessa 5.6.2022. Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian talousarvioesityksessä vuodelle 2024 tuloiksi esitetään 6 642 200 euroa ja menoiksi 6 582 200 euroa. Tilikauden ylijäämäksi vuonna 2024 muodostuu 60 000.

 

Talousarvio noudattaa tulojen ja kulujen osalta aikaisempia vuosia. Suurimpina muutoksina on:

  • Kunta- ja hyvinvointialojen sopimusratkaisut vuosina 2022–2025 nostavat henkilöstökustannuksia talousarviovuonna 2024.
  • OAJ:n paikallisneuvottelujen tuloksena Nettilukion henkilöstökustannukset tulevat kasvamaan viime vuosiin verrattuna. 
  • OKM:n päätös Nettilukion valtionosuuksien takaisinperintään liittyen tulee näkymään takaisinmaksua varten otettavan lainan korkokuluina erityisesti suunnitteluvuosien aikana.
  • Sisäiset vuokrat tulevat nousemaan 2%:a tehtäessä uusia vuokrasopimuksia kaupungin kanssa vuonna 2024. 

     

Palvelusuunnitelman tavoitteena on Otavian aseman vahvistaminen yleissivistävän verkko-oppimisen valtakunnallisena palvelun tuottajana ja kehittäjänä sekä osaltaan tukea kaupungin strategiaa nuorten hyvinvoinnin ja osallisuuden parantamisessa erityisesti koulutuksen ulkopuolelle jääneiden nuorten aseman osalta. Palvelusuunnitelmassa haetaan myös tapoja  työvoiman osaamisen parantamiseksi eri yhteistyökumppaneiden kanssa.  Pyritään kehittämään uusia koulutustuotteita sekä palveluntuotantomalleja. 

Perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja vapaan sivistystyön kehittämistyötä tehdään seudullisesti ja valtakunnallisesti.

Mikkelin kaupungin käyttötalouden sopeuttamistarve jatkuu edelleen.

Liikelaitos Otaviassa luonnollisen poistumisen yhteydessä jokaisen tehtävän jatkoa tullaan tarkastelemaan. Tarvittaessa tehtäviä yhdistetään toisiinsa.

Korkojen voimakas nousu vuoden 2023 aikana vaikuttaa taloussuunnitelmavuosina siten, että Opetus- ja kulttuuriministeriölle maksettavan valtionosuuden takaisinperinnän loppuerän maksamiseen liittyvän lainanoton korkokulut ovat taloussuunnitelmavuosien aikana arviolta hiukan alle 100 000 euroa. Edellyttäen, että korot eivät juurikaan nykyisestä nouse tai laske. 

Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian talousarvio vuodelle 2024 ja taloussuunnitelma vuosille 2025 - 2027 sekä henkilöstösuunnitelma 2024–2027 (liikelaitoksen tavoiteorganisaation kuvaaminen, perustettavat virat, lakkautettavat virat, koulutussuunnitelma) riskirekisteri ovat liitteenä. Dokumentit esitellään tarkemmin kokouksessa. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Harri Jokinen, johtaja-rehtori, harri.jokinen@otavia.fi

Johtokunta hyväksyy Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian vuoden 2024 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2025 - 2027,  henkilöstö- ja koulutussuunnitelman 2024-2027 liitteineen sekä riskirekisterin. Esittää ne Mikkelin kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

 

Päätös

Esityslistan mukana ollut liite (Liite1 Tavoiteorganisaationkuvaaminen 2024-2027 Otavia) oli puutteellinen. Kokouksessa käsiteltiin oikea liite, joka liitetään pöytäkirjan mukaan.

Hyväksyttiin. 

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, talouspalvelut