Kaupunginhallitus, kokous 4.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 269 Sisäisen tarkastuksen raportti jätevedenpuhdistamoinvestoinnin urakkasopimusten purkamisesta

MliDno-2023-3324

Valmistelija

  • Tiia Tamlander, talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi
  • Janne Skott, taloussuunnittelupäällikkö, janne.skott@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunginhallitus käsitteli 17.4.2023 § 150 jätevedenpuhdistamoinvestoinnin urakkasopimuksen purkuun liittyvää sovintosopimusta. Sovintosopimuksen hyväksymisen yhteydessä kaupunginhallitus päätti teettää urakkasopimusten purkamisesta sisäisen tarkastuksen.

Lähtökohtaisesti tarkastuksessa pyrittiin arvioimaan jätevedenpuhdistuslaitoksen urakkasopimuksen purkamispäätöksen asianmukaisuutta mm. seuraavista näkökulmista:
• Päätöksenteon prosessi
• Päätöksentekoon liittyvät roolit ja vastuut
• Päätöksentekoon liittyvät arviointi- ja esittelymenettelyt
• Päätöksen valmistelu ja dokumentointi
• Purkamiseen liittyvä sisäinen ja ulkoinen viestintä
• Päätökseen liittyvä riskienhallinta


Sisäinen tarkastus on riippumatonta ja objektiivista arviointi-, varmistus- ja konsultointitoimintaa, jonka tarkoituksena on tuottaa lisäarvoa organisaatiolle ja kehittää sen toimintaa. Mikkelin kaupungin sisäisen tarkastuksen toimintaohjeen (KH 10.2.2020 § 52) mukaisesti sisäinen tarkastus toteutetaan ostopalveluna. Sisäisen tarkastuksen palveluita Mikkelin kaupungille toteuttaa KPMG sopimuskaudella 15.5.2021-14.5.2024.

KPMG on laatinut sisäisestä tarkastuksesta raporttiluonnoksen, joka esitellään ja luovutetaan KPMG:n toimesta kaupunginhallitukselle 4.9.2023. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus merkitsee sisäisen tarkastuksen raportin tiedoksi ja edellyttää, että raportissa esitetyt toimenpidesuunnitelmat viedään täytäntöön esitettyjen aikataulujen mukaisesti.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Jarno Strengell esitti, että 17.3.2020 vesiliikelaitoksen johtokunnassa päätöksessä vastaavat johtokunnan jäsenet otetaan mukaan raportin kuultavien henkilöiden joukkoon. Vesiliikelaitoksen johtokunnan jäsenillä on pitänyt olla kaikki päätökseen vaikuttavat asiat ja tiedot. Ei voi olla niin, että päätöksestä vastaavista henkilöistä vain vesiliikelaitoksen johtokunnan puheenjohtajaa on yritetty tavoittaa. Tässä tapauksessa puheejohtajaa ei ole tavoitettu, joten tarve tavoittaa muita johtokunnan jäseniä lisääntyy, raportin oikeellisuuden ja jatkotoimintojen osalta.  Koska kukaan ei kannattanut Jarno Strengellin esitystä se raukesi

Esittelijän päätösehdotus on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi. 

Merkitään, että taloussuunnittelupäällikkö Janne Skott poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana. 

Merkitään, että KPMG:n asiantuntijat Harri Leppiniemi, Marko Laine ja Pinja Huuskonen selostivat asiaa kaupunginhallitukselle ja olivat läsnä kokouksessa tämän ajan.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.