Konserni- ja elinvoimajaosto, kokous 15.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 62 Omistajaohjaus tytäryhtiöiden talousarviotavoitteiden asettamiseksi

MliDno-2023-2423

Valmistelija

  • Janne Skott, taloussuunnittelupäällikkö, janne.skott@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunkikonsernilla tarkoitetaan kuntalain 6 § mukaan kaupungin sekä yhden tai useamman juridisesti itsenäisen yhteisön muodostamaa taloudellista kokonaisuutta, jossa kaupungilla (emoyhteisö) yksin tai yhdessä muiden konserniin kuuluvien yksiköiden kanssa on kirjanpitolain 1 luvun 5§:n tarkoittama määräämisvalta yhdessä tai useammassa yhteisössä (tytäryhteisö). Mikkelin kaupunki ja sen liikelaitokset yhdessä määräämisvallassa olevien yhteisöjen (tytäryhteisöt) kanssa muodostavat kaupunkikonsernin.

Määräämisvalta merkitsee kaupungin mahdollisuutta ohjata tytäryhteisöjen toimintaa niin, että konsernin tavoitteet ja edut tulevat otetuksi huomioon. Ohjauksen periaatteet määritellään konserniohjeessa (KV 7.6.2021 § 82). Konserniohjeen mukaisesti ”omistajaohjaus on ennen kaikkea kaupungin edustajien päätösvallan käytön ohjaamista yhtiökokouksessa tai vastaavassa toimielimessä, mutta myös konserniyhteisön sitouttamista hallituksen valinnalla ja yksittäisillä ohjeilla”. Konserniohjeessa ei määritetä yksityiskohtaisemmin tytäryhtiöiden tilikausikohtaisten tavoitteiden asettamiseen liittyviä periaatteita tai prosessia eikä tähän annettavaa omistajaohjausta.

Mikkelin kaupunkikonserniin kuuluu 11 merkittäväksi katsottua osakeyhtiötä, joille asetetaan kaupunginvaltuustoon nähden sitovat taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet koko kaupungin talousarviokirjaan. Käytäntönä on ollut valmistella näitä yhtiöitä koskevat tavoitteet Mikkelin kaupungin talousarvioon siten, että tavoitteiden asettaminen on perustunut yhtiön operatiivisen johdon tuntemukseen yhtiön toimialasta sekä toimintaympäristöstä. Mikkelin kaupungin nimeämän konsernivastuuhenkilön roolina on valvoa, että asetetut tavoitteet tukevat kaupunkikonsernin kokonaisetua ja valtuustostrategian toteuttamista.

Hallintosäännön 28 § mukaisesti konserni- ja elinvoimajaosto vastaa omistajaohjauksen toteuttamisesta. Aiemmin konserni- ja elinvoimajaosto ei ole erikseen ohjannut talousarviovalmistelun aikana yhtiöiden tavoiteasetantaa, mutta vuoden 2024 talousarviovalmistelussa huomioidaan omistajaohjaus myös talousarviotavoitteiden asettamisen osalta. Talousarviovalmistelun kokonaisaikataulu on hyvin tiivis, joten tavoitteiden asettamista koskevat linjaukset ja konsernivastuuhenkilöille annettava evästys käsitellään konserni ja elinvoimajaoston elokuun kokouksessa. Kokouksessa läsnä olevat konsernivastuuhenkilöt huomioivat saamansa ohjeistuksen valmistellessaan seuraavan vuoden talousarviotavoitteita yhdessä tytäryhtiöiden kanssa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto ohjeistaa toimialakohtaisesti konsernivastuuhenkilöitä tavoitteiden asettamisessa noudatettavista linjauksista.

Päätös

Konserni- ja elinvoimajaosto ohjeisti konsernivastuuhenkilöitä tavoitteiden asettamisessa noudatettavista linjauksista.

Merkitään, että Jarno Strengell ilmoitti olevansa esteellinen (Etelä-Savon ammattiopiston työntekijä) ja poistui kokouksesta sen ajaksi kun pykälässä käsiteltiin Etelä-Savon ammattiopiston omistajaohjausta.  

Merkitään, että kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Minna Pöntinen, hallintojohtaja Ari LIikanen, henkilöstöjohtaja Petri Mattila, kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelä poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Konserniyhtiöiden toimitusjohtajat

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.