Kaupunginvaltuusto, kokous 12.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 83 Henkilöstökertomus 2022

MliDno-2023-1220

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Petri Mattila, henkilöstöjohtaja, petri.mattila@mikkeli.fi

Kuvaus

Henkilöstökertomuksen avulla tuetaan strategista henkilöstöjohtamista, päätöksentekoa sekä henkilöstön ja työyhteisöjen kehittämistä. Henkilöstökertomuksen tarkoituksena on henkilöstöä koskevien tunnuslukujen ja niiden analyysien lisäksi antaa mahdollisimman kattava kuvaus kuluneen vuoden henkilöstötyön painopisteistä. Henkilöstökertomus antaa johdolle ja päättäjille kokonaiskuvan henkilöstövoimavarojen nykytilasta ja kehityssuunnasta. Sen kautta kuntaa tai kuntayhtymää voidaan myös esitellä työpaikkana potentiaalisille tuleville työntekijöille. Henkilöstökertomuksessa havainnoidaan ja arvioidaan niitä muutos- ja kehityssuuntia, joiden arvioidaan vaikuttavan henkilöstövoimavaroihin. Tieto henkilöstövoimavaroista on oleellinen osa toiminnan johtamista. Tiedolla johtamisella tarkoitetaan tiedon hyödyntämiseen ja analysoidun tiedon käyttämiseen osana päätöksentekoprosesseja. 

Henkilöstökertomus on tarkoitettu työyhteisöjen, johdon ja poliittisten päätöksentekijöiden käyttöön. Henkilöstöintensiivisillä aloilla henkilöstötiedon merkitys on ensisijainen laadukkaiden palveluiden rakentamisessa ja johtamisessa.

Henkilöstökertomus koostuu kahdesta osasta. Ensimmäsessä osassa kuvataan painopistealueita ja tavoitteiden toteutumista eri näkökulmista.kuten osaaminen, johtaminen ja työhyvinointi. Toisessa osassa esitetään tunnuslukuja, jotka nodattavat kuntatyönantajien (KT) suositusta henkilöstöraportoinnista.

YT-neuvottelukunnalle esitetään keskeisimmät tunnusluvut henkilöstökertomuksesta, joka on vielä tässä vaiheessa luonnos.

Päätösehdotus

Esittelijä

Petri Mattila, henkilöstöjohtaja, petri.mattila@mikkeli.fi

Käydään keskustelu henkilöstökertomuksesta ja lopullinen henkilöstökertomus käsitellään pääluottamusmies ja työsuojeluhenkilöstön yhteisessä jaostossa ennen kaupunginhallituksen käsittelyä.

Päätös

YT-neuvottelukunta päätti siirtää asian käsiteltäväksi 27.3.2023 pidettävään kokoukseen.

Valmistelija

Petri Mattila, henkilöstöjohtaja, petri.mattila@mikkeli.fi

Kuvaus

Lopullinen versio henkilöstökertomuksesta on pykälän liitteenä. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Petri Mattila, henkilöstöjohtaja, petri.mattila@mikkeli.fi

YT-neuvottelukunta käy henkilöstökertomuksen pohjalta keskustelun vuoden 2022 henkilöstötavoitteiden saavuttamisesta. Henkilöstökertomus lähetetään YT-neuvottelukunnan kokouksen käsittelyn jälkeen kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Vuoden 2022 henkilöstökertomus hyväksyttiin ja lähetetään edelleen kaupunginhallituksen käsittelyyn. 

Valmistelija

Petri Mattila, henkilöstöjohtaja, petri.mattila@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin henkilöstökertomus vuodelta 2022 on valmistunut ja YT-neuvottelukunta käsittelee sen kokouksessaan 27.3.2023.

Henkilöstöraportoinnin ja -arvioinnin olennaisimpana tehtävänä on kaupungin strategisen johtamisen ja ohjauksen tukeminen sekä kehittäminen. Tulosten pohjalta voidaan arvioida edelliselle vuodelle asetettujen tavoitteiden saavuttamista henkilöstöjohtamisen osalta. Kertomuksen alussa kuvataan strategiselle henkilöstöjohtamiselle asetettujen tavoitteiden toteutumista kertomusvuonna. Muilta osin Mikkelin kaupungin henkilöstökertomus pyrkii noudattamaan henkilöstövoimavarojen kuvaamisen, raportoinnin ja tunnuslukujen osalta Kuntatyönantajien henkilöstövoimavarojen arvioinnin suositusta.

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus merkitsee vuoden 2022 henkilöstökertomuksen tiedoksi sekä saattaa sen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

Päätös

Merkittiin ja hyväksyttiin.

Merkitään, että henkilöstöjohtaja Petri Mattila selosti asiaa kaupunginhallitukselle. 

Merkitään, että kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Oskari Valtola poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen. 

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto merkitsee vuoden 2022 henkilöstökertomuksen tiedoksi.

Päätös

Merkittiin.

Merkitään, että valtuutettu Satu Taavitsainen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana ja hänen tilalleen kokoukseen saapui varavaltuutettu Enrique Tessieri. Lisäksi valtuutettu Petri Tikkanen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana ja hänen tilalleen kokoukseen saapui varavaltuutettu Anne Puntanen.

Merkitään, että henkilöstöjohtaja Petri Mattila selosti asiaa kaupunginvaltuustolle. 


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.