Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 29.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 63 Yksityisten päiväkotien palvelusetelikäsikirjan päivitys 2023

MliDno-2023-931

Valmistelija

  • Taina Halinen, varhaiskasvatusjohtaja, taina.halinen@sivistys.mikkeli.fi
  • Leila Korhonen, palvelupäällikkö, leila.korhonen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Yksityisten päiväkotien palvelusetelikäsikirja on laadittu vuodesta 2016 alkaen Mikkelin kaupungin ja yksityisten päiväkotien palvelusetelijärjestelmän menettelytapaohjeeksi. Käsikirjan ajantasaisuuden varmistamiseksi sitä tarkastellaan ja arvioidaan säännöllisesti palveluntuottajan, asiakkaan ja kaupungin näkökulmasta. Käsikirja on päivitetty viimeksi kasvatus- ja opetuslautakunnassa 23.2.2023 (26 §).

Käsikirjaan esitetään olennaisia muutoksia alalukuun 10.1 ja lukuun 11.

Käsikirjan 10.1 Palveluseteliin oikeutetut asiakkaat -alalukuun esitetään seuraava olennainen muutos. Palveluseteli myönnetään 1.8.2023 lukien vain mikkeliläiselle, Mikkelissä kirjoilla olevalle lapselle yli kaksi (2) kuukautta kestävään varhaiskasvatuspalveluun. Aikaisemmin on riittänyt, että lapsella on tilapäinen osoite Mikkelissä.

Kasvatus- ja opetuslautakunnassa 23.2.2023 hyväksytyn käsikirjan alaluvun 10.1 kirjauksena on, että ”Palveluseteli voidaan myöntää Mikkelin kaupungin asukkaalle, joka on oikeutettu varhaiskasvatuspalveluun Mikkelin kaupungin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa. Palveluseteliä hakevan tulee olla kirjoilla Mikkelin kaupungissa tai lapsella on oltava vähintään tilapäinen osoite Mikkelin kaupungissa. Toisessa kunnassa kirjoilla oleva asiakas ei ole oikeutettu palveluseteliin, mutta palveluntuottaja voi tarjota asiakkaalle varhaiskasvatuspalvelua. Tällöin palveluntuottaja, lapsen huoltaja ja asiakkaan kotikunta sopivat kustannusten korvaamisesta.”

Alaluku 10.1 esitetään päivitettäväksi seuraavasti: Palveluseteli voidaan myöntää mikkeliläiselle, Mikkelissä kirjoilla olevalle lapselle yli kaksi (2) kuukautta kestävään varhaiskasvatuspalveluun. Toisessa kunnassa kirjoilla oleva asiakas ei ole oikeutettu palveluseteliin, mutta palveluntuottaja voi tarjota asiakkaalle varhaiskasvatuspalvelua. Tällöin palveluntuottaja, lapsen huoltaja ja asiakkaan kotikunta sopivat kustannusten korvaamisesta.”

Käsikirjan lukuun 11 Palvelusetelin arvo esitetään seuraava olennainen muutos. Indeksitarkistus tehdään parillisina vuosina maaliskuun loppuun mennessä ja palvelusetelin arvon mahdollinen korotus otetaan käyttöön saman vuoden elokuusta alkaen. Muut mahdolliset vuosittaiset tarkistuskorotukset otetaan käyttöön seuraavan kalenterivuoden alusta lukien. 

Kasvatus- ja opetuslautakunnassa 23.2.2023 hyväksytyn käsikirjan lukuun 11 Palvelusetelin arvo on kirjattu, että ”Palvelusetelin enimmäisarvo hyväksytään Mikkelin kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnassa. Liitteellä 1 kuvataan voimassa olevat palvelusetelin arvot. Mikäli palvelusetelin arvoa muutetaan, käydään siitä kaupungin ja palveluntuottajien kanssa erillinen neuvottelu. Palvelusetelin arvo tuodaan päätettäväksi lautakuntaan vuosittain ja mahdollinen muuttunut arvo otetaan käyttöön saman vuoden elokuusta alkaen. Palvelusetelin arvon ohjeellisena tarkistusperiaatteena käytetään sosiaalipalvelujen ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksin yhdistettyä indeksiä. Indeksi muodostuu siten, että sosiaalipalvelujen ansiotason vaikutus on 70 % ja elinkustannusindeksin vaikutus 30 %. Laskennassa käytetään viimeisimpiä käytössä olevia tilastokeskuksen indeksejä. Indeksitarkistus tehdään parillisina vuosina maaliskuun loppuun mennessä. Palvelusetelipalvelu ei oikeuta kotitalousvähennykseen, yksityisen hoidon tukeen, kotihoidontukeen eikä hakemaan mahdollista omavastuuosuutta toimeentulotukena.”

Luku 11 esitetään muutettavaksi seuraavasti: ”Palvelusetelin enimmäisarvo hyväksytään Mikkelin kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnassa. Palvelusetelin arvoa voidaan tarkistaa vuosittain, jos yksi tai useampi palveluntuottaja sitä perustellusti ja kirjallisesti esittää varhaiskasvatusjohtajalle kulloisenakin vuonna tammikuun loppuun mennessä. Mikäli palvelusetelin arvoa muutetaan, käydään siitä kaupungin ja palveluntuottajien kanssa erillinen neuvottelu. Palvelusetelin arvo voidaan tuoda päätettäväksi lautakuntaan vuosittain. Liitteellä 1 kuvataan voimassa olevat palvelusetelin arvot. Indeksitarkistus tehdään parillisina vuosina maaliskuun loppuun mennessä. Palvelusetelin arvon ohjeellisena tarkistusperiaatteena käytetään sosiaalipalvelujen ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksin yhdistettyä indeksiä. Indeksi muodostuu siten, että sosiaalipalvelujen ansiotason vaikutus on 70 % ja elinkustannusindeksin vaikutus 30 %. Laskennassa käytetään viimeisimpiä käytössä olevia tilastokeskuksen indeksejä. Palvelusetelin arvon mahdollinen indeksitarkistuksesta johtuva korotus otetaan käyttöön saman vuoden elokuusta alkaen. Muut mahdolliset tarkistuskorotukset otetaan käyttöön seuraavan kalenterivuoden alusta lukien.Palvelusetelipalvelu ei oikeuta kotitalousvähennykseen, yksityisen hoidon tukeen, kotihoidontukeen eikä hakemaan mahdollista omavastuuosuutta toimeentulotukena.”

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että päivitetty yksityisten päiväkotien palvelusetelikäsikirja 2023 otetaan käyttöön heti.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana esittelijä muutti päätösehdotustaan seuraavasti:

Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että vain lukuun 11 tehdään muutokset ja päivitetty yksityisten päiväkotien palvelusetelikirja 2023 otetaan käyttöön heti.

Puheenjohtaja totesi, että esittelijän muutettu päätösehdotus hyväksyttiin.

Merkitään, että varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Leila Korhonen selosti asiaa kasvatus- ja opetuslautakunnalle.

Merkitään, että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.

 

Tiedoksi

Sivistysjohtaja, varhaiskasvatusjohtaja, palvelupäällikkö, laskutussihteerit, yksityiset päiväkodit: Kyyhkylä, Marski, Pirtti, Muksula, Sävelpolku, Sirius, Enkku, Huiskilo, Lippulaiva, Huusharju, Rölli, Naavametsä ja Vilijonkka

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.