Kaupunginhallitus, kokous 29.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 192 Tontinluovutusperiaatteet ja -hinnoittelu Mikkelin kaupungissa, liiteasiakirjan päivitys

MliDno-2021-4082

Valmistelija

  • Topiantti Äikäs, maankäyttöjohtaja, topiantti.aikas@mikkeli.fi
  • Anne Anttonen, maanmittausinsinööri, anne.anttonen@mikkeli.fi
  • Jukka Piispa, maankäyttöpäällikkö, Jukka.Piispa@mikkeli.fi
  • Hannu Peltomaa, kaavoitus- ja kiinteistöinsinööri, Hannu.Peltomaa@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunginvaltuusto (§4/2022) hyväksyi vuonna 2022 kaupungin maapoliittisen ohjelman ja sen liitteenä olevan asiakirjan tontinluovutusperiaatteista ja -hinnastosta. On ilmennyt, että tontinluovutusperiaatteita ja hinnastoa on päivitettävä ja tarkastaa kesken valtuustokauden.

Maan luovutuksen tai hinnoittelun pääperiaatteisiin ei ole tehty merkittäviä muutoksia. Tontinluovutushintojen taso on entisellään, elinkustannusindeksi (eki) huomioiden. Hinnoittelu noudattaa vuoden 2022 valtuustopäätöksen (§4) tasoa. Nyt tehtävässä päätöksessä luovutushintojen summat ovat pyöristetty kymmenen sentin tarkkuudella ja indeksiluku sidotaan asian valmistelun ajankohdan (maaliskuu 2023) eki-pistelukuun 2282 (v. 1951 = 100).

Päätös vaikuttaa kaupungin harjoittaman maapolitiikan ja maanluovutuksen jatkuvuuteen, mahdollistaa elinvoimaisten rakentamis- ja muiden hankkeiden toteutusta ja toteuttaa kilpailukykyistä tonttimaan hinnoittelua Mikkelin keskustaajaman hinnoitteluvyöhykkeillä ja kaupungin eri alueilla.

Päivitettyyn asiakirjaan on tehty muutoksia ja lisäyksiä, jotka on merkitty liitteenä olevaan asiankirjaan (poistettavat kohdat ovat merkitty punaisella yliviivauksella ja uudet kohdat ovat sinisellä tekstillä). Lopullinen julkaistava asiakirja muokataan päätöselinten käsittelemästä luku- ja työversiosta. Merkittävimmät päivitykset koskevat aurinkovoima-alueiden ja ns. kylmien polttoainejakelupisteiden luovutusprosessia ja hinnoittelua sekä huutokauppamenettelyn käyttöä tontinluovutuksen (kilpailullisessa) prosessissa. Myös luovutusprosessin maaperäehtoa ja ympäristölupaa edellyttävän tontinluovutuksen käytäntöä on terävöitetty.

Päivitystyössä on kiinnitetty huomiota asiakirjan luettavuuteen, karttaliitteiden selkeyteen ja hinnoitteluvyöhykkeiden esittelyyn. Kyseessä on julkinen asiakirja sekä keskeinen työväline maanomaisuuden hallinnan ja jalostamisen prosesseissa, markkinoinnissa sekä tonttivarausten käytännöissä yhdessä MikseiMikkelin kanssa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteessä esitetyt Mikkelin kaupungin tontinluovutusperiaatteet ja -hinnoittelun 2023. Asiakirja liitetään vuonna 2022 hyväksytyn Maapoliittisen ohjelman itsenäiseksi liitteeksi, ja se korvaa aiemmat luovutusperiaatteet ja hinnoittelun.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs selosti asiaa kaupunginhallitukselle. 


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.