Kuvaus
Etelä-Savon maakunnallista TKI-tiekarttaa 2030 on valmistelu samannimisessä, maakuntaliiton rahoittamassa hankkeessa kevään aikana. Valmistelun asiantuntijana on toiminut MDI Public Oy, ja järjestettyihin kolmeen työpajaan on osallistunut laajasti eri sidosryhmien edustajia.
Tiekartan avulla tavoitellaan maakunnan uudistumista ja yritysten kilpailukyvyn vauhdittamista, lisää panostamista tutkimukseen, kehittämiseen ja innovointiin sekä enemmän yhteistyötä yritysten ja tutkimuslaitosten välillä.
TKI-tiekartan luonnokseen pyydetään vielä sidosryhmien lausuntoa, minkä jälkeen tiekartta valmistuu 30.6.2023 mennessä. Julkistus tapahtuu elokuussa. TKI-tiekartan luonnos on liitteenä.
Mikkelin kaupungin hallinto- ja elinvoimapalveluissa on valmisteltu seuraava lausunto asiaan liittyen:
Yleistä
Yleisesti voidaan todeta, että tarve työn alla olevalle ohjelmapaperille on todellinen ja lausunnolla oleva esitys kokoaa kattavasti Etelä-Savoa koskevat haasteet TKI-toiminnan osalta. Keskeiset kipupisteet ja tavoiteltava muutos eri teemoja koskien on tunnistettu hyvin. Myös ratkaisut sekä toimenpidevastuut ovat pääosin oikein tunnistettu. Erityinen ansio esityksessä on yrittäjien huomioimisessa ko. työssä ja heidän mahdollisuudesta osallistua eri tavoin pelikirjassa esitettyihin toimenpiteisiin ja strategiseen johtamiseen.
Esitetyn toimintamallin (esim. sivu 12) osalta Mikkelin kaupunki kuitenkin toivoo, että alueen TKI-toimintaa osaltaan aiemmin ja tällä hetkellä merkittävästi rahoittavat kunnat tai ainakin seutujen keskuskaupungit huomioitaisiin maakunnan ”TKI-iskuryhmän” ja pyöreän pöydän kokoonpanossa. Vaarana nimittäin on, että kuntasektorin pois jättäminen strategisesta ohjauksesta esitetyn mallin mukaisesti ei jatkossa tue kokonaiskoordinaatiota, yhteisen maakunnallisen näkemyksen muodostamista ja samaan maaliin pelaamista.
Lisäksi pelikirjassa esitettyjen toimenpiteiden osalta toivoisi hieman konkreettisempia kirjauksia mitä nyt on tehty. Esityksen sivulla 5 todetaan, että ”TKI-tiekartta konkretisoi maakunnan Älykkään erikoistumisen strategian toimenpiteiksi” ja tällä hetkellä pelikirjassa onkin paljon erilaisia toimenpide-ehdotuksia, mutta niiden lopullinen toteutus jää hieman epäselväksi mm. seuraavilta osin: kuka toteuttaa, millä aikataulla ja millä resurssilla? Eli nykyiseen muotoon kirjoitettuna lausunnolla olevasta pelikirjasta nousee esille mm. seuraavat kysymykset:
- Onko pelikirja vielä tässä muodossa/vaiheessa ”tiekartta” vai pikemminkin ”aiesopimus” -tyyppinen pohjapaperi, joka tarkentuu työn käynnistyessä ja mm. ”TKI-iskuryhmän” ja pyöreän pöydän aloittaessa toimintansa?
- Ohjaako pelikirja alueelle suuntautuvaa rahoitusta ja hankehakuja? Jos ohjaa niin saako nyt eri teemoille ja toimenpiteille koordinaatiovastuuseen kirjoitetut tahot ”automaattisesti” rahoitusta vai onko haku aidosti avoin myös muille toimijoille?
- Onko koordinaatiolle ja eri toimenpiteille pohdittu muuta kuin hankerahoitusta?
Sinänsä hieman pidemmälle kirjoitettuna pelikirja voisi hyvinkin antaa esitetylle yhteistyömallille (s. 12) eväät ensimmäisen kierroksen osalta. Toimintaa ja vastuita koskettavat ympyrämallin kohdat 1-2 on jo koottuna pelikirjaan tämän hetken tietojen ja yhteisen työskentelyn osalta. Toisaalta ympyrämallin kohdan 3 osalta voisi kirjoittaa enemmän konkretiaa aiemmin tässä lausunnossa tehdyn esityksen mukaan, jolloin ko. pelikirja täyttäisi myös paremmin ”tiekartta”-vaatimuksen osoittamalla toiminnalle konkreettisen suunnan ja loisi luontevan pohjan seuraavalle kierrokselle/toimintavuodelle.
Erityistä huomiota jatkossa tulee myös kiinnittää sekä toimijoiden väliseen, että eri toimenpiteissä luvattujen ja erikseen suunniteltavien/tehtävien toiminta- ja yhteistyömallien, toimenpide- ja koulutusohjelmien, yhteisen palvelutarjonnan jne. kokonaiskoordinaatioon. Pelikirjassa tulisi myös olla maininta siitä, että jatkossa yhteisessä työssä maakunnan hyväksi huomioidaan eri alueiden ominaispiirteet ja se, että joustavia ja tehokkaita paikallisia toimintamalleja räätälöidään tarpeen mukaan.
Teemat ja toimenpiteet
Erillisinä huomioina esityksen teemoihin liittyen seuraavaa:
- sivu 7, kohta 2: Tulisiko esim. tässä kohdassa ottaa huomioon käynnissä oleva TE2024-uudistus ja osaltaan linjata jo tässä yhteydessä uudistuksen mahdollisesti TKI-toimintaan liittyvien näkökulmien osalta. Tai ainakin huomioida tekstissä, että uudistus on käynnissä ja tulee todennäköisesti vaikuttamaan myös ko. palvelunohjauskokonaisuuteen?
- sivu 11, kohta 5: Tulisiko esim. työperäinen maahanmuutto huomioida laajemmin esityksessä?
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi
Konserni- ja elinvoimajaosto antaa Etelä-Savon maakuntaliitolle oheisen lausunnon Etelä-Savon TKI-tiekartan luonnoksesta.
Päätös
Konserni- ja elinvoimajaosto hyväksyi lausunnon lisäyksellä, että strategia- ja kehityspäällikköä pyydetään täydentämään lausuntoa kaupungissa toimivien yliopistojen ja niiden kanssa tehtävän yhteistyön osalta.