Vesiliikelaitoksen johtokunta, kokous 17.3.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Vesilaitoksen keskeiset rakennuttamistehtävät 2020-2021

MliDno-2017-2392

Valmistelija

  • Reijo Turkki, vesihuoltopäällikkö, reijo.turkki@mikkeli.fi

Kuvaus

Esityslistan liitteet jaetaan kokouksessa.

Mikkelin Vesilaitos (myöhemmin Tilaaja) ja Suomen Maastorakentajat Oy (myöhemmin Pääurakoitsija) allekirjoittivat 13.11.2018 Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon uudisrakentamista koskevan urakkasopimuksen (jäljempänä ”Urakkasopimus”). Urakkasopimuksen mukaan urakkaan sovelletaan Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja (YSE 1998), joiden mukaisesti sopimuksen olennainen sisältö määräytyy. Urakkasopimuksen mukaan rakennushankkeen tulee olla täysin valmiina, vastaanotettuna ja tuotannossa viimeistään 19.5.2021. Urakkasopimuksen välitavoitteen mukaan prosessin käynnistys ja tuotannollinen koekäyttö on voitava aloittaa 3.11.2020, jolloin myös instrumentointi- ja automaatiotöiden on oltava vähintään käsikäyttövalmiudessa ja laitosta on pystyttävä käyttämään 1-vuoro miehityksessä.

Mikkelin Vesilaitos ja Suomen Maastorakentajat Oy allekirjoittivat 25.6.2019 Kenkäveronniemen tulopumppaamoa koskevan urakkasopimuksen. Urakkasopimuksen mukaan urakkaan sovelletaan Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja (YSE 1998), joiden mukaisesti sopimuksen olennainen sisältö määräytyy. Urakkasopimuksen mukaan rakennushankkeen tulee olla täysin valmiina, vastaanotettuna ja tuotannossa viimeistään 30.6.2020.

Suomen Maastorakentajat Oy sitoutui suorittamaan edellä mainitut rakennusurakat ja toimimaan rakennuskohteissa pääurakoitsijana sekä työmaapalveluista vastaavana urakoitsijana.

Pääurakoitsijan taloudellinen tilanne

Tilaaja on havainnut urakoitsijan taloudellisten velvoitteiden toteuttamisessa puutteita, jotka rikkovat osapuolten välisiä urakkasopimuksia.

Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon urakkasopimuksen allekirjoittamisen 13.11.2018 jälkeen työnaikaisen takauksen saaminen kesti huomattavan pitkään. Asiaa tiedusteltiin Pääurakoitsijalta lukuisia kertoja ja Tilaaja esitti huolensa työmaan hitaasta käynnistymisestä. Nordic Guarantee Insurance Ltd on myöntänyt työnaikaiseen takauksen nro 10240443 pvm 8.2.2019.

Tilaaja on toimittanut Pääurakoitsijalle 20.11.2019 YSE 1998 -ehtojen mukaiset reklamaatiot ja ilmoituksen urakkasopimuksen purkamisen uhasta sekä selvityspyynnön Pääurakoitsijan taloudellisista resursseista viedä hankkeet loppuun. Reklamaatioissa Pääurakoitsijaa on pyydetty antamaan selvityksenä muun muassa välitilinpäätös tuloslaskelmineen ja taseineen ajalta 1/2019 – 10/2019 sekä muuta Pääurakoitsijan tarpeelliseksi katsomaa luotettavaa selvitystä, jonka avulla voidaan todentaa Pääurakoitsijan mahdollisuus täyttää Urakkasopimuksen mukaiset velvoitteensa. Reklamaatiot ovat esityslistan liitteinä (liite 1 ja 2).

Pääurakoitsija on toimittanut Tilaajalle selvitystä taloudellisesta tilanteestaan 3.12.2019 sekä toimittanut Tilaajan pyynnöstä vielä lisäselvitystä 5.12.2019. Selvityksenä on toimitettu välitilinpäätös 10/2019, tilintarkastajan lausunto ja tilintarkastuskertomus välitilinpäätöksestä, allekirjoitettu toimintakertomus sekä tase- ja tuloslaskelmatiedot sekä näiden lisäksi Arvo Sijoitusyhtiön antama Support Letter. Pääurakoitsija on esitetyn välitilinpäätöksen mukaan pääomalainoituksella ja muilla tehdyillä järjestyksillä pystynyt parantamaan oman pääoman tilannettaan sekä vaihtanut hallitusta henkilöihin, joiden luottoluokitukseen liittyvä tausta on positiivinen. Saatujen tietojen perusteella Pääurakoitsijan maksuvalmius oli edelleen kohtuullisen heikko ja Tilaaja on edelleen sitä mieltä, että Pääurakoitsijan taloudellinen tila antaa vaikutelman siitä, että on olemassa riski sille, että sopimusten mukaisia taloudellisia velvoitteita ei voida täyttää. Siksi sovittiin, että Pääurakoitsija toimittaa Tilaajalle kuukausittain 15. päivään mennessä tuloslaskelman ja taseen liitetietoineen, jotta Tilaaja voi varmistua Pääurakoitsijan taloudellisen tilanteen muutoksista. Tilaaja näkee toimenpiteet välttämättöminä, jotta Pääurakoitsijan suorituskykyä ja urakoiden etenemistä voidaan seurata. Pääurakoitsija sitoutui toimittamaan Tilaajalle säännöllisesti Pääurakoitsijan hallituksen talouden yhteenvetoraportin. Pääurakoitsijan selvitykset (liitteet 3, 4, 7 ja 8), Tilaajan pyynnöt lisäselvityksistä (liitteet 5 ja 6) sekä Tilaajan vastaukset selvityksenä annettuihin vastineisiin (liitteet 9 ja 10) ovat esityslistan liitteenä.

Pääurakoitsija on purku-uhkaisen reklamaation aiheisiin keskittyneissä osapuolten välisissä keskusteluissa ilmoittanut, että Pääurakoitsijan rahoittajat vetäytyvät pois, mikäli Tilaaja ei peru jättämäänsä 20.11.2019 purku-uhkaista reklamaatiota. Tilaajalla on syytä odottaa, että uusi purku-uhkainen reklamaatio aiheuttaisi rahoittajien vetäytymisen, joka johtaisi Pääurakoitsijan konkurssiin tai suorituskyvyttömään tilaan.

Tilaaja esitti jälleen vakavan huolensa 19.2.2020 Pääurakoitsijan taloudellisista resursseista viedä Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon pääurakka sekä Kenkäveronniemen tulopumppaamon pääurakka loppuun urakkasopimusten mukaisessa aikataulussa. Pääurakoitsijan luottoluokitus oli pudonnut jälleen merkittävästi ja raportin mukaan yritykselle ei lasketa kertaluottosuositusta maksukäyttäytymisestä johtuen. Tilaaja edellytti Pääurakoitsijan toimittamaan selvityksen Pääurakoitsijan taloudellisista resursseista viedä hankkeet loppuun. Huolenilmauksessa Pääurakoitsijaa pyydettiin toimittamaan selvitys taloudellisista resursseista, joka voi olla vahvistamaton, sillä edellisen tilikauden vahvistetut taloustiedot lienevät käytettävissä vasta maaliskuussa. Selvityksen tulee sisältää mm. välitilinpäätös tuloslaskelmineen ja taseineen 01/2020 saakka sekä muuta Pääurakoitsijan tarpeelliseksi katsomaa luotettavaa selvitystä, jonka avulla voidaan todentaa Pääurakoitsijan mahdollisuus täyttää Urakkasopimusten mukaiset velvoitteensa. Huolenilmaus on esityslistan liitteenä (liite 11).

Vastineessaan 24.2.2020 Pääurakoitsija kiistää, että sen taloudellisessa tilanteessa olisi tapahtunut Tilaajan väittämää heikennystä. Pääurakoitsija toteaa, että Tilaajan Pääurakoitsijalta vaatimat selvitykset eivät ole osapuolten yhteisesti sopiman mukaisia, eikä niiden toimittamiselle ole olemassa perusteita sen enempää urakkasopimusten kuin minkään muunkaan seikan nojalla. Pääurakoitsija kieltäytyy toimittamasta tietoa, joka on tilinpäätösajankohdan huomioiden paitsi keskeneräistä ja tarkastamatonta, myös vahvasti ristiriidassa osakeyhtiöiden tilintarkastuksesta annetun ohjeistuksen kanssa. Pääurakoitsija toteaa pitäytyvänsä osapuolten välillä sovitussa käytännössä talouden raportointiin liittyen, eikä tule toimittamaan muuta aineistoa taloudelliseen tilanteeseensa liittyen. Pääurakoitsijan vastine on esityslistan liitteenä (liite 12).

Edelleen Pääurakoitsijan luottoluokitus on laskenut. Asiakastiedon raportti 2.3.2020 on esityslistan liitteenä (liite 13).

Tilaaja ja rakennuttaja tapasivat Pääurakoitsijan toimitusjohtajan Jukka Juolan 3.3.2020. Juola kertoi Pääurakoitsijan hallituksen kokouksen olleen 28.2.2020 ja kertoi taloudellisesta tilanteesta hallituksen yhteenvetoraportin pohjalta, mutta kieltäytyi toimittamasta Pääurakoitsijan hallituksen yhteenvetoraporttia Tilaajalle.

Tilaaja on seurannut huolestuneena myös aliurakoiden ja tavarantoimittajien/-vuokraajien maksuliikenteen viivästymisiä, joista he ovat itse suullisesti tai kirjallisesti kertoneet.

Pääurakoitsijan antama selvitys ei Tilaajan näkemyksen mukaan ole ollut riittävän luotettava osoittamaan täyttä varmuutta siitä, että Pääurakoitsija kykenee suoriutumaan urakoista ja sopimusten mukaisista velvollisuuksistaan.

Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon työmaan viivästyminen

Tilaaja on esittänyt 13.8.2019 vakavan huolensa urakoitsijan suoriutumisesta Metsä-Sairilan jäteveden puhdistamon pääurakkaan sisältyvän elementtisuunnittelun ohjaamisesta ja sen mahdollisesta vaikutuksesta urakan aikatauluun. Viiveet PääurakoitsijaIle kuuluvassa elementtisuunnittelussa vaikuttavat vastaanottorakennuksen rakentamisen ajankohtaan, ja vastaanottorakennuksen toteutuksen aikataululla on riippuvuus pääurakan 2.välitavoiteen saavuttamiseen. Huolenilmaus on esityslistan liitteenä (liite 14).

Pääurakoitsija on vastauksessaan 26.8.2019 kiistänyt olevansa vastuussa vastaanottorakennuksen elementtisuunnittelun, elementtitoimitusten ja rakennuksen rakentamisaikataulun viivästymisestä ja väittänyt vastuun viivästyksestä olevan yksiselitteisesti tilaajan. Pääurakoitsijan vastaus on esityslistan liitteenä (liite 15).

Tilaaja on toimittanut 24.9.2019 Pääurakoitsijalle reklamaation urakoitsijan aikataulunhallinnasta Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon pääurakassa. Työmaakokouksessa nro 10 pvm 3.9.2019 Pääurakoitsija ilmoitti, että yhteensovitettu aikataulu toimitetaan viikolla 38 rakennuttajalle kommenteille. Pääurakoitsija ei toimittanut sovitusti yhteensovitettua aikataulua. Hankkeen hyväksytty yleisaikataulu oli yhä pvm 15.1.2019, vaikka Pääurakoitsijaa oli pyydetty toistuvasti mm. työmaakokouksissa tarkentamaan sekä toimittamaan hankkeen ali- ja sivu-urakoiden kanssa yhteensovitettu aikataulu.

Pääurakoitsija ei myöskään pyynnöistä huolimatta raportoinut työmaakokouksiin toimittamissaan työvaiheilmoituksissa toteuman seurantaa hyväksyttyä yleisaikataulua vasten.

Tilaaja totesi reklamaatiossa Pääurakoitsijan laiminlyöneen YSE 5§:n mukaisen velvollisuutensa työmaan johtovelvollisuuksista vastaavana urakoitsijana laatia yhteistyössä muiden urakoitsijoiden ja tilaajan kanssa työmaan työaikataulun, jossa esitetään työvaiheiden ja niiden edellyttämien hankintojen keskinäinen suoritusjärjestys ja eteneminen siten, että kaikki urakoitsijat ja asiantuntijat voivat tahdistaa tehtävänsä sen mukaisesti.

Reklamaatio on esityslistan liitteenä (liite 16).

Tilaajan Pääurakoitsijalle 20.11.2019 toimittama reklamaatio ja ilmoitus urakkasopimuksen purkamisen uhasta koski myös työmaan aikataulun hallintaa. Reklamaatio on esityslistan liitteenä (liite 1).

Työmaa on viivästynyt merkittävästi loppuvuoden 2018 ja vuoden 2019 aikana suhteessa Pääurakoitsijan 15.1.2019 laatimaan yleisaikatauluun. Pääurakoitsija on Tilaajan toistuvista kehotuksista (mm. työmaakokoukset: 6, 7, 8, 9, 11; reklamaatio 24.9.2019) huolimatta laiminlyönyt työmaa-aikataulun päivittämisen työmaan todellista tilannetta ja Urakkasopimuksen vaatimuksia vastaavaksi (urakkaohjelma 4.2). Pääurakoitsija ei ole koko tähänastisen urakkasuorituksensa aikana onnistunut toistuvista lupauksistaan huolimatta kuromaan urakkasuorituksessa syntynyttä viivettä kiinni miltään osin. Tämä johtuu Tilaajan käsityksen mukaan siitä, että Pääurakoitsija on muun muassa laiminlyönyt työmaan riittävän resurssoinnin, aikataulujohtamisen sekä ryhtymisen riittäviin korjaaviin toimiin urakkasuorituksen viivästyessä. Edellä todetun johdosta ja työmaan aikataulujohtamisen hallintaan saamiseksi Tilaaja on vaatinut Pääurakoitsijaa päivittämään aikataulun Urakkasopimuksen mukaiseksi.

Pääurakoitsija on vastineessaan 13.12.2019 esittänyt osapuolten yhteisesti sopimat toimenpiteet, jolla pvm 10.10.2019 aikataulua tullaan täsmentämään. Pääurakoitsijan vastine on esityslistan liitteenä (liite 17).

Yhteisesti sovittuja aikataulutoimenpiteitä on seurattu palaverissa 13.2.2020. Aikataulupalaverissa rakennuttaja tiedusteli, onko projekti välitavoitteen ja valmistumisen suhteen aikataulussa, johon Pääurakoitsija ilmoitti, että aikatauluanalyysi on kesken sekä välitavoitteen että lopullisen valmistumisen suhteen. Rakennuttaja painotti, että työmaakokoukseen nro 16 pvm. 18.2.2020 mennessä Pääurakoitsijalla pitää olla tieto, onko työmaa välitavoitteen ja valmistumisen suhteen aikataulussa vai ei.

Aikataulupalaverin muistio on esityslistan liitteenä (liite 18).

Metsä-Sairilan Jätevedenpuhdistamon pääurakan työmaakokouksessa nro 16 pvm. 18.2.2020 pääurakoitsija ilmoitti olevansa lietesiilojen muutosten osalta myöhässä välitavoitteesta ja, että Pääurakoitsijan aikatauluanalyysi on kesken eikä Pääurakoitsija kommentoi muiden työvaiheiden osalta, onko työmaa aikataulussa vai myöhässä.

Aiemmissa työmaakokouksissa Pääurakoitsija on vahvistanut työmaan olevan sekä välitavoitteen että valmistumisen suhteen aikataulussa.

Purku-uhkaisen reklamaation vastineeseen 13.12.2019 kirjatut osapuolten välillä yhteisesti sovittujen aikataulun täsmentämisen ja tarkentamisen toimenpiteiden toteutuminen käytiin läpi aikataulupalaverissa 3.3.2020. Pääurakoitsija ilmoitti, että sovitut toimenpiteet on tehty ja esitti yleisaikataulun pvm 28.2.2020, jossa työmaa on aikataulussa lukuun ottamatta lietteenkäsittelyä, jonka osalta 2.välitavoite on 5 viikkoa myöhässä. Tilaaja on esittänyt vastineen 2.3.2020, jossa Tilaaja on yksiselitteisesti todennut, että Pääurakoitsijan toiminta voidaan katsoa tahalliseksi viivyttelyksi ja YSE:n mukaisesti Pääurakoitsija on menettänyt puheoikeutensa välitavoitteen siirtoon kyseisen työvaiheen osalta.

Aikataulupalaverin muistio on esityslistan liitteenä (liite 19).

Aikataulupalaverin 3.3.2020 jälkeen pääurakoitsijan rakennuttajalle toimittamat kopiot sähköpostikuittauksista aikataulun läpikäynnistä ja yhteensovittamisesta tärkeimpien aliurakoitsijoiden kanssa sekä ko. aliurakoitsijoiden sitoutumisesta 28.2.2020 päivättyyn aikatauluun osoittivat, että pääurakoitsijan ilmoitus kokouksessa ei pitänyt paikkaansa. Pääurakoitsija ei antanut selvitystä asiaan, joten Tilaaja lähetti 9.3.2020 Pääurakoitsijalle jälkikirjauksen ja vaatimuksen koskien aikataulupalaveria. Jälkikirjauksessa todetaan, että purku-uhkaisen reklamaation vastineen 13.12.2019 aikataulun täsmentämisen ja jatkokehittämisen toimenpiteitä ei ole saatettu loppuun sovittuun aikatauluun 28.2.2020 mennessä. Tilaaja velvoittaa pääurakoitsijan esittämään 13.3.2020 klo 10 mennessä yleisaikataulun, joka voidaan esittää seuraavassa työmaakokouksessa 17.3.2020 hyväksyttäväksi työmaan seurattavaksi yleisaikatauluksi. Urakoitsija ei vastannut tilaajan yleisaikataulupyyntöön 13.3.2020 klo 10 mennessä.

Jälkikirjaus ja Tilaajan vaatimus pvm 9.3.2020 on esityslistan liitteenä (liite 20).

Edellä mainituista Metsä-Sairilan Jätevedenpuhdistamon aikataulun tarkentamisen ja täsmentämisen viiveistä johtuen myöskään Kenkäveronniemen tulopumppaamon aikataulua ja käyttöönottoa kokonaisuudessaan ei ole vielä yhteensovitettu Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon uuteen aikatauluun.

Perustelut urakkasopimusten purkamiselle

Tilaajalla on oikeus purkaa sopimus Urakkasopimuksen rakennusurakan yleisten sopimusehtojen 78§ (kohdat 1 a ja b)

  1. a) jos urakoitsija ei noudata sovittua työn alkamisajankohtaa tai jos työtä tehdään niin hitaasti, ettei se ilmeisesti valmistu sopimuksen mukaisessa ajassa paitsi, jos tämä aiheutuu syistä, jotka oikeuttaisivat urakoitsijan saamaan urakka-aikaan pidennystä;
  2.  b) jos rakennustyö muodostuu rakennustavaroiden, rakennusosien tai työn osalta tahi muuten olennaisesti sopimuksen vastaiseksi taikka, jos urakoitsija ei muuten noudata sopimusasiakirjoissa
  3. olevia määräyksiä;
  4.  

sekä 79§ mukaisin perustein:

jos urakoitsija asetetaan konkurssiin tai urakoitsijan muuten havaitaan olevan sellaisessa tilassa, ettei voida odottaa hänen täyttävän sopimuksen mukaisia velvollisuuksiaan, eikä jälkimmäisessä tapauksessa luotettavaa selvitystä näiden velvoitusten täyttämisestä anneta.

Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon urakkasopimuksen välitavoitteen mukaan prosessin käynnistys ja tuotannollinen koekäyttö on voitava aloittaa 3.11.2020, ja koko rakennushankkeen tulee olla täysin valmiina, vastaanotettuna ja tuotannossa viimeistään 19.5.2021. Aikataulupalaverin 3.3.2020 mukaan Pääurakoitsija ei tule saavuttamaan kaikilta osin koekäyttöjä koskevaa välitavoitetta.

Urakkaan sovellettavien Rakennusurakan yleisten sopimusehtojen(YSE 1998) 78 §:n 2. kohdan mukaan ennen sopimuksen purkamista tilaajan tulee kirjallisesti huomauttaa urakoitsijaa ja ilmoittaa urakkasopimuksen purkamisen uhasta, ellei laiminlyöntiä tilaajan vaatimassa kohtuullisessa ajassa korjata.

Tilaaja esitti Suomen Maastorakentajat Oy:lle urakkasopimusten purkamista edellyttämät purku-uhkaiset reklamaatiot 20.11.2019.

Pääurakoitsija ei ole toteuttanut purku-uhkaisen reklamaation vastineessa sovittuja toimenpiteitä Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon aikataulun; eikä kummankaan urakan Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon ja Kenkäveronniemen tulopumppaamon, taloudellisen seurannan osalta.

Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon purku-uhkaisen reklamaation vastineen 13.12.2019 aikataulun täsmentämisen ja jatkokehittämisen toimenpiteitä ei ole saatettu loppuun sovittuun aikatauluun 28.2.2020 mennessä.

Pääurakoitsija kieltäytyi 3.3.2020 toimittamasta viimeisintä Pääurakoitsijan hallituksen yhteenvetoraporttia Tilaajalle, vaikka Pääurakoitsija oli purku-uhkaisen reklamaation vastineissa sitoutunut toimittamaan Tilaajalle säännöllisesti Pääurakoitsijan hallituksen talouden yhteenvetoraportin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Reijo Turkki, vesihuoltopäällikkö, reijo.turkki@mikkeli.fi

Vesiliikelaitoksen johtokunta purkaa välittömästi Mikkelin Vesilaitoksen ja Suomen Maastorakentajat Oy:n välisen 13.11.2018 allekirjoitetun urakkasopimuksen Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon rakentamisesta.

Vesiliikelaitoksen johtokunta purkaa välittömästi Mikkelin Vesilaitoksen ja Suomen Maastorakentajat Oy:n välisen 25.6.2019 allekirjoitetun urakkasopimuksen Kenkäveronniemen tulopumppaamon rakentamisesta.

Vesiliikelaitoksen johtaja valtuutetaan allekirjoittamaan purkamisilmoitukset.

Urakkasopimuksen purkaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että Tilaaja ottaa välittömästi Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamon ja Kenkäveronniemen tulopumppaamon rakennustyömaat haltuunsa kaikkine siellä olevine rakennuksineen ja rakennustavaroineen sekä käyttää niitä töiden jatkamiseen. Tilaaja tulee esittämään kaikille sivu-urakoitsijoille ja Suomen Maastorakentajat Oy:n aliurakoitsijoille sopimuksen solmimista Mikkelin Vesilaitoksen kanssa ja töiden jatkamista työmaalla.

Luonnos purkamisilmoitukseksi on esityslistan liitteenä (liite 21).

 

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että ennen kokouksen alkua rakennuttajainsinööri Maijeli Parppei selosti asiaa johtokunnalle.

Merkitään, että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.