Kaupunginhallitus, kokous 3.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 356 Taidemuseon vuokrasopimuksen option käyttäminen

MliDno-2018-580

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi
Matti Karttunen, museojohtaja, Matti.Karttunen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin taidemuseo sai alkunsa vuonna 1963, kun kuvanveistäjä Johannes Haapasalo lahjoitti Mikkelin kaupungille kaikki hallussaan olleet teoksensa. Lahjoituksen seurauksena Mikkeliin perustettiin taidemuseo. Museo avattiin vuonna 1970 ns. Graniittitalossa Johannes Haapasalon museo –nimisenä. Nykyään taidemuseo hallinnoi seitsemää eri peruskokoelmaa, joissa on yhteensä lähes 6 000 teosta. Museoiden henkilökuntaa on 12 henkilöä, sekä joitakin määräaikaisia. Taidemuseo toimii myös Etelä-Savon aluetaidemuseona, jonka vuoksi Mikkelin kaupungin museot saavat korotettua valtionosuutta.

Vuodesta 2015 vuoteen 2016 koko museotoimen kävijämäärä kasvoi yli 34 % ja vastaavasti vuodesta 2016 vuoteen 2017 kasvu oli lähes 7 %. Taidemuseossa välillä 2015-17 kävijämäärät kasvoivat 7 635:stä 11 490:een kävijään. Vastaavasti pääsylipputulot taidemuseossa kehittyivät seuraavasti:  v. 2015: 11 081 €, v. 2016: 11 910 € sekä v. 2017 16 165,82 €. Alle 18 vuotiaat voivat vierailla museoissa maksutta.

Graniittitalon kunto on vuosikymmenten saatossa heikentynyt merkittävästi eikä rakennuksen talotekniikka ole ollut tilojen käyttäjän ja toiminnan asettamien vaatimusten tasalla. Henkilökunnan oireilu ja tiloissa havaitut sisäilmaongelmat johtunevat rakennuksen kosteusongelmista. Viimeinen julkisesti auki ollut taidenäyttely sulkeutui helmikuussa 2018.

Opetus- ja kulttuuriministeriö pohtii parhaillaan esittävän taiteen ja museoiden valtionrahoituksen uudistamista. Uudistukseen liittyy nykyisen maakunta- ja aluetaidemuseojärjestelmän korvaaminen alueellisilla vastuumuseoilla. Mikkelin taidemuseo on ainoa Etelä-Savossa toimiva taidemuseo. Mikäli maakunnan kulttuuri-, taide- ja museopalvelut halutaan turvata jatkossakin, on erittäin tärkeää, että taidemuseon toiminnan jatkuminen varmistetaan riittävillä ja asianmukaisilla väistötiloilla siihen saakka kunnes taidemuseokysymykseen löydetään pysyvämpi ratkaisu.

Kaupunki on etsinyt taidemuseolle väliaikaisia, korvaavia tiloja. Väliaikainen ratkaisu tarkoittaa ajallisesti viiden vuoden määräaikaisuutta ja kahden vuoden optiota. Kaupungin taidekokoelma tullaan jatkossakin hajasijoittamaan. Pysyvämpiä ratkaisuja esitellään syksyllä 2018 osana valmisteilla olevaa laajempaa museostrategia.

Kaupungin omistamista, vapaana olevista kiinteistöistä ei löytynyt mitat täyttävää kokonaisuutta. Kaupunki on neuvotellut neljän eri kauppakeskuksen kanssa mahdollisuudesta sijoittaa väliaikainen taidemuseo näiden yhteyteen.
Yksi kauppakeskus ilmoitti, ettei heillä ole tarjottavana tällaisia tiloja. Kolmen kauppakeskuksen kanssa laadittiin museon julkisten ja henkilökunnan tarvitsemien tilojen osalta tilasuunnittelua laatien tilaohjelma ja periaatteellinen toiminnallinen sijoittelu. Näiden tilojen osalta kaupunki sai kaikilta kolmelta indikatiivisen vuokratarjoutumisen.
Kaikkia kolmea kohdetta arvioitiin mm. julkisten (taidenäyttely, museokauppa) ja henkilöstön tilojen toiminnallisuuden, sijainnin, kulkuyhteyksien, nykyisten kauppakeskuksen asiakasvirtojen, näkyvyyden (katu ja kauppakeskusmarkkinointi), kustannusten, valmistumisaikataulun jne. perusteella.

Tehdyn kokonaisharkinnan perusteella yhden kauppakeskuksen kanssa valmistelua syvennettiin ja valmisteltiin varsinainen vuokrausesitys. Museotoimelle vuokrattaisiin määräaikaisella vuokrasopimuksella Kauppakeskus Akselin toisesta kerroksesta tilaa yhteensä n. 1088 m2, josta museotilat ja –kauppa ovat n. 541 m2. Vuokrakustannus on vuositasolla n. 156 670 euroa (alv 0 %). Vuokranantaja vastaa muutostöistä poislukien ns museaalisia olosuhteita, joihin kaupunki on varautunut (300 000 euroa). Museon tilat ovat teknisesti käytettävissä syksyllä 2018, joka mahdollistaa näyttelyn ja museokaupan avautumisen.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä olevat taidemuseon tilapäisiä tiloja koskevat vuokrasopimukset Mikkelin kaupungin sekä A. Toivakka Oy/K5 Kiinteistökehitys Oy:n (547,5 m2) ja Länsi-Savo Oy:n (541,3 m2)  kanssa sekä oikeuttaa teknisen johtajan tekemään niihin vähäisiä muutoksia.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että tekninen johtaja Jouni Riihelä selosti asiaa kaupunginhallitukselle.

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunginhallitus on päättänyt kokouksessaan 12.03.2018 (§109) taidemuseon väliaikaisten tilojen sijoittumisesta Kauppakeskus Akseliin. Sopijaosapuolina ovat (vuokralaisena) Mikkelin kaupunki sekä (vuokranantajina) A. Toivakka Oy/K5 Kiinteistökehitys Oy (547,5 m2) ja Länsi-Savo Oy (541,3 m2). Vuokran suuruus on yhteensä 168 347,64 €/vuosi (alv. 0%). Vuokrasopimus on määräaikainen, ja se päättyy ilman erillistä irtisanomista sovittuna päättymisajankohtana 31.12.2023. Vuokralaisella on optio jatkaa sopimusta samoilla ehdoilla 1.1.2024-31.12.2026 (kaksi vuotta). Option käytöstä on ilmoitettava viimeistään 31.12.2022.

Vuokranantajien kanssa on käyty keskusteluja sopimuksen jatkosta, ja yhteinen intressi on käyttää sopimuksella olevat kaksi optiovuotta. Lisäksi keskusteluissa on tuotu esille sopimuksen pidempiaikainen jatkotoive.
Kaupungin investointinäkymässä ei ole 5-7 vuoden säteellä suunnitelmia taidemuseon uusista tiloista. Lisäksi Kauppakeskus Akselin tilat ovat optimoitu taidemuseokäyttöön suhteellisen mittavin investoinnein. Kaupunkikehitysjohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan sopimus sekä tarvittaessa tekemään siihen pienimuotoisia muutoksia.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää käyttää taidemuseon väliaikaisten tilojen vuokrasopimuksella olevan optiomahdollisuuden 1.1.2024-31.12.2026 (kolme vuotta) samoilla sopimusehdoilla, ja valtuuttaa kaupunkikehitysjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen sekä tarvittaessa tekemään siihen pienimuotoisia muutoksia.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Raimo Heinänen esitti, ettei optiota käytetä. Koska kukaan ei kannattanut esitystä, se raukesi.

Esittelijän päätösehdotus on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.

Tiedoksi

A. Toivakka Oy/K5 Kiinteistökehitys Oy ja Länsi-Savo Oy, museojohtaja, vuokraus- ja käyttöpalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.