Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian johtokunta, kokous 21.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian talousarvio vuodelle 2023, taloussuunnitelma 2023–2026 ja henkilöstösuunnitelma vuodelle 2023

MliDno-2022-85

Valmistelija

  • Pirkko Muinonen, taloussuunnittelija, pirkko.muinonen@mikkeli.fi
  • Harri Jokinen, johtaja-rehtori, harri.jokinen@otavia.fi

Kuvaus

Kaupunginvaltuusto vastaa kunnan toiminnasta ja taloudesta. Valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden keskeisistä tavoitteista sekä päättää talouden, rahoituksen ja sijoitustoiminnan perusteista ja hyväksyä talousarvio.

Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Kuntastrategiassa tulee ottaa huomioon: 

  1. kunnan asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen;
  2. palvelujen järjestäminen ja tuottaminen;
  3. kunnan tehtäviä koskevissa laeissa säädetyt palvelutavoitteet;
  4. omistajapolitiikka;
  5. henkilöstöpolitiikka;
  6. kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet;
  7. elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittäminen.

     

Kuntastrategian tulee perustua arvioon kunnan nykytilanteesta sekä tulevista toimintaympäristön muutoksista ja niiden vaikutuksista kunnan tehtävien toteuttamiseen. Kuntastrategiassa tulee määritellä myös sen toteutumisen arviointi ja seuranta. (Kuntalaki 410/2015 § 37).

Kaupungin talousarvio-ohjeen mukaan talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. 

Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian talousarvio 2023 yhteydessä laaditut strategiakortit on tehty tukemaan omalta osaltaan Mikkelin kaupungin strategiaa.

Kaupunginvaltuusto hyväksyy vuoden loppuun mennessä seuraavan kalenterivuoden talousarvion ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi. Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. 

Taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. (Kuntalaki 410/2015 § 110). Liikelaitos Otavian taloussuunnitelma on ylijäämäinen.

 Kaupungin talousarvio-ohjeen mukaan aikataulutus talousarvion valmistelussa on seuraava:

  • Lautakuntien ja liikelaitosten johtokuntien hyväksymien talousarvioehdotusten valmisteluun liittyvine asiakirjoineen on oltava pe 23.9.2022 klo 12.00 mennessä
  • 20.10., kaupunginjohtajan TA-esitys julkaistaan, tiedotustilaisuus
  • 31.10 ja 1.11. KH veroprosentit + talousarviokäsittely 
  • 14.11. KV veroprosentit + talousarviokäsittely 
     

Kuntalain 67§:n mukaan liikelaitoksen johtokunnan tehtävänä on talousarvio-. ja toimintasuunnitelman osalta:

“hyväksyä liikelaitoksen talousarvio ja -suunnitelma vuoden loppuun mennessä valtuuston tai yhtymäkokouksen asettamien sitovien tavoitteiden sekä meno- ja tuloerien mukaisesti”.

Mikkelin kaupungin hallintosäännön 29§:n mukaan liikelaitoksen johtokunnan tehtävänä on päättää talousarvioesityksen tekemisestä kaupunginhallitukselle.

Liikelaitos Otavian talousarvioraami on päätetty kaupunginhallituksen kokouksessa 6.6.2022 (liite 1,§257). Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian talousarvioesityksessä tuloiksi esitetään 

6 358 800 euroa ja menoiksi 6 343 800 euroa. Tilikauden ylijäämäksi muodostuu 15 000.

 

Talousarvio noudattaa tulojen ja kulujen osalta aikaisempia vuosia. Suurimpina muutoksina on 

  • ostopalvelujen lisääntyminen mahdollisen hyvinvointialueelle perustettavan ruoka- ja puhtauspalveluyhtiön toiminnan käynnistyessä 1.4.2023 (tämä tosin vähentää myös oman henkilöstön palkkakuluja). 
  • OAJ:n paikallisneuvottelujen tuloksena henkilöstökustannukset lukiokoulutuksessa tulevat kasvamaan viime vuosiin verrattuna. 
  • OKM:n päätös Nettilukion valtionosuuksien takaisinperintään liittyen tulee näkymään takaisinmaksua varten otettavan lainan korkokuluina erityisesti suunnitteluvuosien aikana.
     

Henkilöstösuunnitelma

Mikkelin kaupungin henkilöstösuunnittelu pohjautuu nykytilan lisäksi sekä keväällä 2022 laadittuun Patu-toimenpideohjelmaan että soveltuvin osin vuoden 2022 henkilöstösuunnitelman yhteydessä hyväksyttyyn tavoiteorganisaatioon. Henkilöstösuunnittelun tavoitteena on olla ennakoivaa toimenpiteiden suunnittelua ja varautumista toiminnan edellyttämiin henkilöstöä koskeviin muutoksiin. Henkilöstösuunnitelma muodostuu:

1.    Tavoiteorganisaation kuvauksesta 2023–2026 

2.    Perustettavista viroista, liite

3.    Lakkautettavista viroista, liite 3 (lakkautettavia virkoja ei ole).

4.    Koulutussuunnitelmasta, liite 4.

 

Hyvinvointialueen perustaminen ja mahdolliset yhtiöittämiset (= suunnitteilla Ruoka- ja puhtauspalveluyhtiö) näkyvät Otavian henkilöstösuunnitelmassa ruoka- ja puhtauspalveluiden osalta kuuden henkilön kohdalla aikaisintaan 1.4.2023 alkaen.

OAJ:n kanssa 2020 - 2022 aikana käydyissä paikallisneuvotteluissa tullaan päätymään tulokseen, jonka mukaisesti Nettilukion toiminta siirtyy 1.1.2023 alkaen uuden paikallisen virkaehtosopimuksen (OVTES) piiriin. Sopimuksen voimaantulon myötä ne Nettilukion sivutoimiset tuntiopettajat, jotka tällä hetkellä tekevät Nettilukiolle töitä päätoimisen kaltaisesti, vakinaistetaan, ja ne Otavan Opiston opettajat, jotka tekevät töitä yli puolet työajastaan Nettilukiolle kansanopisto-opettajan virkaehtosopimuksella, siirretään uuden sopimuksen piiriin. Sopimuksen myötä vakinaistettavaksi tulee 13 henkilöä. Vakinaistaminen ei vaikuta henkilöstön lukumäärään mutta tulee nostamaan palkkakustannuksia. Mikkelin kaupungin henkilöstöpalvelu on ollut mukana neuvotteluissa. Lisäksi aikuisten perusopetuksessa vakinaistetaan yksi määräaikainen tehtävä.

Mikkelin kaupungin talouden tasapainottaminen edellyttää rakenteellisia muutoksia kaupungin palveluverkossa, palveluissa ja sitä kautta myös koko kaupungin organisoitumisessa. Optimaalisen henkilöstöresurssin lisäksi myös henkilöstömenojen ennakointi on tärkeässä roolissa, koska tarvittavan henkilöstön yhtenä sopeuttamistoimenpiteenä on hyödyntää luonnollinen poistuman (eläköitymiset ja muu poistuma). Liikelaitos Otaviassa eläköitymisien yhteydessä jokaisen tehtävän jatkoa tarkastellaan. Lisäksi on otettava huomioon, ettei uusilla vakansseilla, henkilöstöjärjestelyillä eikä palkantarkistuksilla voida perustella annetun raamin ylittämistä.  

Palvelualueille on annettu ohjeeksi, että henkilöstömenot ja -resurssit vuodelle 2023 on sopeutettava hyväksyttyyn budjettiraamiin, jossa on otettu huomioon Patu-toimenpideohjelman myötä tehdyt muutokset henkilöstömenoissa. 

Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian talousarvio vuodelle 2023 ja taloussuunnitelma vuosille 2023 - 2026 sekä henkilöstösuunnitelma 2023–2026 (liikelaitoksen tavoiteorganisaation kuvaaminen, perustettavat virat, lakkautettavat virat, koulutussuunnitelma) sekä riskirekisteri ovat liitteenä. Dokumentit esitellään tarkemmin kokouksessa. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Harri Jokinen, johtaja-rehtori, harri.jokinen@otavia.fi

Johtokunta hyväksyy Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2023 - 2026,  henkilöstösuunnitelman 2023 liitteineen sekä riskirekisterin. Esittää ne Mikkelin kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

 

 

Päätös

Johtokunta hyväksyi Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2023 - 2026,  henkilöstösuunnitelman 2023 liitteineen sekä riskirekisterin.

Johtokunta esittää nämä Mikkelin kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi.
Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetiin kokouksessa.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, Mikkelin kaupungin talouspalvelut