Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 24.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Varhaiskasvatustoiminnan arviointi

MliDno-2022-2249

Valmistelija

  • Taina Halinen, varhaiskasvatusjohtaja, taina.halinen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunki: Asiakaskysely huoltajille 7.-20.3.2022

Yhteenveto

Mikkelin kaupungin varhaiskasvatuksessa suoritettiin lasten huoltajille asiakaskysely. Kyselyn toimitti Feelback Oy. Kyselyllä selvitettiin palveluun ohjautuminen, järjestämisen puitteet, yhteistyö sekä huoltajien kokemus lapsen osallisuudesta sekä lapsi osana ryhmää. Vastausasteikkona käytettiin 1-5, jossa 1=täysin samaa mieltä-5=täysin eri mieltä. Lisäksi vastaajilla oli mahdollisuus antaa avointa palautetta aihealueittain.

Vastausaika oli 7.-20.3.2022. Vastauksia saatiin yhteensä 296 ja vastausprosentti jäi 13,3:een. Kunnallisten yksiköiden vastaajamäärät vaihtelivat nollasta kymmeneen ja yksityisten päiväkotien 1-25/yksikkö. Tutkimusraportti on liitteenä.

Mikkelin varhaiskasvatus kehittää toimintaansa jatkuvasti ja sitä varten järjestetään vuosittain laadunarviontiin liittyviä kyselyjä. Laatukyselyjen tarkoituksena on auttaa varhaiskasvatusta tunnistamaan kehittämiskohteita ja olemassa olevia vahvuuksia, joita voidaan hyödyntää systemaattisen kehittämisen tukena.  

Huoltajien vastauksien yhteenvedosta korostui viisi vahvuutta:

  • Lapsemme saa leikkiä riittävästi KA. 4,77
  • Vanhempana koen, että lapseni on tervetullut varhaiskasvatus- tai esiopetuspaikkaan KA. 4,74
  • Lapsia ohjataan arjen taitojen oppimiseen KA. 4,7
  • Varhaiskasvatus tai esiopetus tukee lapsemme myönteistä kuvaa itsestään KA. 4,63
  • Perheemme toive huomioitiin, kun haimme varhaiskasvatuspaikkaa KA. 4,61
     

Huoltajien vastauksista nousi viisi kehittämiskohdetta:

  • Kun lapsemme vaihtaa ryhmää, tms., saamme tiedon siitä, että molempien tahojen edustajat keskustelevat lapsesta KA. 4,11
  • Lapsiryhmän ristiriitatilanteista sekä niiden ratkaisemisesta keskustellaan vanhempien kanssa silloin, kun asiat ovat ajankohtaisia KA. 4,1
  • Perheemme on saanut tutustua varhaiskasvatus- tai esiopetuspaikan toimintasuunnitelmaan KA. 3,93
  • Minulta vanhempana kysytään toiveita ja odotuksia lapsen arkeen liittyen KA. 3,8
  • Lapsen kasvun kansio on vanhempien nähtävissä ja käytettävissä KA. 3,79


Mikkelin kaupunki: Kysely varhaiskasvatuksen työntekijöille 9.-25.2.2022

Yhteenveto

Mikkelin alueen varhaiskasvatuksessa varhaiskasvatuksen laatua arvioidaan säännöllisesti joka toinen vuosi. Arvioinnin suunnittelun perustana on ollut Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvin) Varhaiskasvatuksen laadun perusteet ja suositukset. Kyselyssä arvoidaan varhaiskasvatustoiminnan toteutumista ja arviointi kohdistuu pedagogiseen toimintaanja oppimisympäristöihin. Kyselyä vuodesta 2020 on täydennetty suomi toisena kielenä aiheisilla sekä sähköiseen oppimisympäristöön liittyvillä kysymyksillä.

Arviointi on kehittävää arviointia. Kehittävän arvioinnin periaate on henkilöstön oman toiminnan kehittäminen ei keskinäinen vertailu.  Varhaiskasvatusyksiköiden tuloksia ei julkaista yksittäisinä tuloksina, vaan tuloksia käsitellään yhtenä kokonaisuutena. Arvioinnin tarkoitus on selvittää, mitkä asiat varhaiskasvatustoiminnassa vastaajien mielestä ovat hyvin ja mitkä asiat vaativat kehittämistä. Tavoitteena on tunnistaa varhaiskasvatuksen vahvuudet ja korjata toiminnan epäkohdat, jotta voidaan määritellä kehittämistoimet ja asettaa toiminnalle tavoitteet.

Varhaiskasvatuksen kasvatushenkilöstön kysely toteutettiin sähköisenä kyselynä. Kyselyn kohdehenkilöstönä olivat varhaiskasvatuksen lapsiryhmissä työskentelevät varhaiskasvatuksen opettajat, varhaiskasvatuksen lastenhoitajat, varhaiskasvatuksen avustajat, ryhmäperhepäiväkotien perhepäivähoitajat, erityisopettajat, sosionomit ja vastuuopettajat. Vastaajista noin 42 % oli varhaiskasvatuksen opettajia, noin 42 % varhaiskasvatuksen lastenhoitajia, noin 5 % varhaiskasvatuksen avustajia, noin 3 % ryhmäperhepäiväkotien perhepäivähoitajia, noin 4% erityisopettajia, noin 2% sosionomeja ja noin 3% vastuuopettajia.

Kootussa raportissa ei tarkastella eri ammattiryhmien vastauksia erikseen. Aineistoa käytetään koulutustarpeen määrittelyyn eri ammattiryhmissä, silloinkin aineistoa käsitellään kokonaisuutena eivätkä yksittäiset vastaukset tule ilmi. Työntekijöille tehty kysely oli strukturoitu kysely, johon vastattiin viisiportaisella asteikolla. 

Kyselyn perusteella varhaiskasvatuksen työntekijöiden mielestä vahvuuksia ovat:

  1. Kehityksen ja oppimisen tuki on järjestetty siten, että varhaiskasvatussuunnitelmia voidaan toteuttaa.
  2. Ryhmissä on osaamista, jotta voidaan tarjota kehityksen ja oppimisen tukea.
  3. Lasten aloitteisiin vastataan sensitiivisesti.
  4. Ryhmissä on vahva yhteenkuuluvuuden tunne ja myönteinen ilmapiiri.
  5. Johtamiskäytännöt edistävät varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmien toteuttamista.
     

Kyselyn perusteella kehittämiskohteet ovat:

  1. Veon osaamista tarvitaan yksiköissä enemmän kuin sitä tällä hetkellä on tarjolla.
  2. Ryhmän suomi toisena kielenä opetuksen osaamisen kehittäminen.
  3. Oppimisympäristöjen rakentaminen ja muutteleminen yhdessä lasten kanssa.
  4. Pedagogisen dokumentoinnin  kehittäminen arvioinnin ja suunnittelun välineeksi.
  5. Sähköiseten oppimisympäristöissä työkentelemisen taidot lasten kanssa.
     

Kyselyn lopuksi vastaajat saivat vapaan sanan. Useissa vastauksissa nousi esiin tuen riittävä taso ja veo-palvelun hyvä saatavuus sekä S2-opetuksen tärkeys. Negatiivisia mainintoja oli korona-ajan tuomat lisähaasteet ja henkilökunnan vaihtuvuus lisäksi toivottiin johdonmukaisia ja kauskantoisia tilaratkaisuja. Positiivisia mainintoja sai pienennettyjen erityisryhmien resurssointi. Koulutusehdotuksina mainittiin Kielipeda ja tvt-taitojen päivittäminen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee tiedoksi huoltajille ja varhaiskasvatuksen henkilöstölle tehdyn tulosten koonnin varhaiskasvatuksen toiminnan arvioimiseksi.

Päätös

Merkittiin.

Tiedoksi

Päiväkodinjohtajat: Tirronen, Luukkonen, Märkälä, Lahtinen, Kaasalainen, Rahikainen P., Rahikainen T., Jukarainen, Jussi-Pekka, Hämäläinen, Vartiainen, Kuva, Laakso-Vartiainen, Hokkanen, Juuti, Kärsämä, varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Korhonen, varhaiskasvatusjohtaja Halinen, sivistysjohtaja Siekkinen, varhaiskasvatuksen erityisopettajat: Kaikosuo, Romppanen, Vainio, Merelä, Tarkiainen, Keijonen, Luukkonen, Korja

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.