Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 31.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Opetussuunnitelmatyö ja arviointi

MliDno-2022-1212

Valmistelija

  • Seija Manninen, opetusjohtaja, Seija.Manninen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 uudistettu luku 6 on otettu kouluissa käyttöön 1.8.2020. Linjauksia täsmentämällä on saatu koko maahan yhtenäisemmät arvioinnin periaatteet koulujen ja opettajien arviointityön tueksi.

Perusopetuksessa arviointi kohdistuu oppimiseen, osaamiseen, työskentelyyn ja käyttäytymiseen. Opiskelun ohjaaminen ja kannustaminen sekä itsearvioinnin taitojen kehittäminen toteutuvat formatiivisen arvioinnin avulla. Summatiivisesti arvioidaan sitä, miten oppilas on saavuttanut eri oppiaineille asetetut tavoitteet. 

Vuosiluokilla 1–3 arviointi lukuvuositodistuksiin ja mahdollisiin välitodistuksiin annetaan sanallinen arvio tai numeroarvosana opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti. Mikäli annetaan sanallinen arvio, todistuksesta tulee ilmetä, onko oppilaan suoritus hyväksytty vai hylätty.   

Vuosiluokkien 4–8 lukuvuositodistuksissa ja mahdollisissa välitodistuksissa annetaan numeroarvosanat.  Päättötodistuksessa ja mahdollisessa 9. vuosiluokan välitodistuksessa annetaan numeroarvosanat. Numeroarvosanaa voidaan täydentää kuvailevalla sanallisella arviolla, joka annetaan todistuksen liitteenä.  

Käyttäytymisestä annetaan numeroarvosana lukuvuositodistuksissa ja mahdollisissa välitodistuksissa vuosiluokilla 4–8. Jos käyttäytymisestä annetaan vuosiluokilla 1–3 sanallinen arvio, se annetaan todistuksen liitteellä. Myös numeroarvosanaa täydentävä sanallinen käyttäytymisen arvio annetaan todistuksen liitteenä. Käyttäytymisen sanallista arviota koskevasta liitteestä merkitään tieto todistuksen lisätietoihin.  

Sanallista arviota voidaan käyttää päättöarviointia lukuun ottamatta myös niiden oppilaiden arvioinnissa, joiden äidinkieli on muu kuin opetuksessa käytettävä kieli. Yksilöllistetyistä oppimääristä annetaan sanallinen arvio tai numeroarvosana opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla. Toiminta-alueittain annettavassa opetuksessa käytetään sanallista arviota. 

Tulevaisuuden koulu -ohjausryhmä esittää, että Mikkelin perusopetuksessa otetaan käyttöön seuraavat lukuvuositodistukset (liite):

Sanallinen lukuvuositodistus vuosiluokilla 1-3

  • 1.lk:

Arvioidaan asteikolla käyttäytyminen, äidinkieli ja kirjallisuus sekä matematiikka.

Asteikko: tavoitteet on saavutettu erinomaisesti, hyvin, osittain tai heikosti, tavoitteet saavuttamatta (hylätty). Arviointia voidaan täydentää tarvittaessa sanallisesti.

Muut oppiaineet arvioidaan asteikolla hyväksytty tai hylätty ja arviointia täydennetään tarvittaessa sanallisesti. 

  • 2.lk:

Arvioidaan asteikolla käyttäytyminen, äidinkieli ja kirjallisuus, matematiikka, A1-kieli englanti ja ympäristöoppi. 

Asteikko: tavoitteet on saavutettu erinomaisesti, hyvin, osittain tai heikosti, tavoitteet saavuttamatta (hylätty). Arviointia täydennetään tarvittaessa sanallisesti. Muut oppiaineet arvioidaan asteikolla hyväksytty tai hylätty ja täydennetään tarvittaessa sanallisesti.

  • 3. lk:

Kaikki opetettavat aineet ja käyttäytyminen arvioidaan asteikolla. Asteikko: tavoitteet on saavutettu erinomaisesti, hyvin, osittain tai heikosti, tavoitteet saavuttamatta (hylätty). Arviointia täydennetään tarvittaessa sanallisesti.

Numeroarvosana ja sanallinen täydennys vuosiluokilla 4-8

  • 4.-8.lk:

Kaikki aineet ja käyttäytyminen arvioidaan numeroarvosanalla. Numeroarviointia voi täydentää sanallisesti.

 

9. luokka päättötodistus. Kaikki aineet arvioidaan numeroarvosanalla.

Mikkelissä käytetään seuraavia oppiaineiden yleisiä arviointikriteerejä. Yksittäisten oppiaineiden tavoitteet ja sisällöt esitellään oppiaineiden yhteydessä opetussuunnitelman luvuissa 13-15.  

10: Erinomainen. Mikäli oppilas ylittää lähes kaikkien oppiaineen tavoitteiden ja kriteereiden edellyttämän osaamisen tason ja tämän lisäksi hän osoittaa erityistä harrastuneisuutta oppiaineen aihepiiriä kohtaan. 

9: Kiitettävä. Mikäli oppilas ylittää useimpien oppiaineen tavoitteiden ja kriteerien edellyttämän osaamisen tason. 

8: Hyvä. Mikäli oppilas saavuttaa oppiaineen tavoitteet ja osoittaa keskimäärin kriteereiden edellyttämää osaamista; joidenkin kriteerien saavuttamatta jäämisen voi kompensoida muiden kriteerien tason ylittäminen. 

7: Tyydyttävä. Mikäli oppilas saavuttaa useimpia tavoitteita sekä osoittaa osaamista, jota useimmat oppiaineen kriteerit edellyttävät. 

6: Kohtalainen. Mikäli oppilas pyrkii saavuttamaan ja saavuttaa joitakin tavoitteita ja osoittaa joidenkin oppiaineen kriteerien edellyttämää osaamista. 

5: Välttävä. Mikäli oppilas pyrkii oppiaineen tavoitteiden saavuttamiseen, vaikka pystyy osoittamaan vain jossakin määrin kriteerien edellyttämää osaamista. 

4: Hylätty. Oppilas ei ole saavuttanut tavoitteita tukitoimista huolimatta. 

 

1-5 vuosiluokkien lukuvuositodistuksien liiteosassa on kunkin oppiaineen vuosiluokan keskeiset oppimisen tavoitteet.

Väliarviointi

  • 1.-2. sekä 6. vuosiluokilla toteutetaan väliarviointi arviointikeskusteluna.
  • 3.-5. vuosiluokilla päätetään koulukohtaisesti, onko väliarviointi arviointikeskusteluna tai kirjallisesti toteutettuna sanallisena arviointina.
  • 7.-9. vuosiluokilla annetaan välitodistus.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy esitetyt arviointiperusteet ja liitteenä olevat todistuslomakkeet osana perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Peruskoulut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kasvatus- ja opetuslautakunta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.