Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian johtokunta, kokous 23.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Toimintakertomus ja tilinpäätös 2021 - Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavia

MliDno-2022-877

Valmistelija

  • Harri Jokinen, johtaja-rehtori, harri.jokinen@otavia.fi
  • Pirkko Muinonen, taloussuunnittelija, pirkko.muinonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntalain 65 §:n mukaan “Kunta tai kuntayhtymä voi perustaa kunnallisen liikelaitoksen liiketaloudellisten periaatteiden mukaan hoidettavaa tehtävää varten”. “Kunnan tai kuntayhtymän liikelaitoksen tehtävistä määrätään hallintosäännössä”.

Kuntalain 67 §:n mukaan johtokunnan tehtävänä on mm. laatia liikelaitoksen tilinpäätös.

Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian toimintasäännön 5§:n mukaan liikelaitoksen johtokunta päättää liikelaitoksen toimintakertomuksesta ja hyväksyy ehdotuksen tilinpäätökseksi. 

Otavian toimintakertomus ja tilinpäätösaineisto vuodelta 2021 ovat esityslistan liitteenä.

Otavia jatkaa edelleen toimintaa vahvana valtakunnallisena yleissivistävän verkko-oppimisen alueellisena ja valtakunnallisena palvelun tuottajana ja kehittäjänä. 

Nettiperuskoulun opiskelijoiden lukumäärä on jatkanut kasvuaan. Aikuisten perusopetuksena toteutettavassa lähiopetuksessa kurssisuoritusten määrä on hieman laskenut johtuen korona-pandemiasta. Lähiopetuksessa on jouduttu siirtymään verkko-opetukseen, joka ei ole tuottanut kurssimääriä samassa määrin kuin lähiopetus. Lähiopetuksen opiskelijamäärä on samalla hieman laskenut, joka myös vaikuttaa kurssisuoritusten määrään. Korona-pandemian vaikutukset ovat pahiten iskeneet vapaan sivistystyön kurssien järjestämiseen. Kursseja on jouduttu perumaan koska lähiopetusta ei ole voitu pandemian vuoksi järjestää. Valtio tuki vapaan sivistystyön korona-avustuksella taloutta toteutumattomien kurssien osalta  n. 25 000 eurolla. Nettilukion opiskelijamäärä on vakiintunut. Alueellisesti ja valtakunnallisesti vuoden aikana toteutettiin hankkeita, jotka tukevat liikelaitoksen perustoimintaa. 

Vapaan sivistystyön opintoviikkojen määrä on rahoituksen osalta sidottu 1410 opintoviikkoon. Valtionosuusrahoitusta ei saada tämän ylittävältä osalta. Vapaan sivistystyön opintoviikkojen toteuma oli 1587,8 opintoviikkoa. Tuloiksi on ylittävältä osalta kirjautunut ainoastaan osallistujamaksuja. Koronatilanne aiheutti vapaan sivistystyön osalta kurssien peruuntumisia. 

Kokonaisuutena toiminnan näkökulmasta korona-pandemialla on ollut vaikutusta lähipalveluna järjestettävään toimintaan. Talouden näkökulmasta vuosi on ollut selkeästi sisäisten tavoitteiden mukainen.

Kokouksessa esitellään Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian toimintakertomus ja tilinpäätös 2021.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Harri Jokinen, johtaja-rehtori, harri.jokinen@otavia.fi

Hyväksytään Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian toimintakertomus ja tilinpäätös 2021.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin Otavian toimintakertomus ja tilinpäätös 2021.  Kokouksessa lisäksi käytiin läpi Otavian sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arvointi 2021.
Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkistettiin kokouksessa.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus ja talouspalvelut