Tarkastuslautakunta, kokous 22.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Metsäsairila Oy:n toimitusjohtajan kuuleminen

Kuvaus

Mikkelin kaupungin voimassa olevan konserniohjeen mukaan tarkastuslautakunta arvioi kaupungin talousarvioon asetettujen konserniyhtiöiden tavoitteiden toteutumista. Sillä on oikeus saada tarvitsemiaan selvityksiä tytäryhteisöjen toiminnasta ja taloudesta ja käydä tutustumassa tytäryhteisön toimintaan voidakseen arvioida valtuuston asettamien tavoitteiden saavuttamista.

Tarkastuslautakunnan vuoden 2021 työohjelman mukaisesti kokoukseen on kutsuttu Metsäsairila Oy:n toimitusjohtaja Ville Kakkonen selostamaan yhtiön toimintaa:

  • kaupungin talousarviossa 2021 yhtiölle asetettujen tulostavoitteiden toteutuminen
    • Lajittelu ja kierrätyksen lisääminen eri jätemateriaaleille. Sekajäte hyödynnetään 100 % energiana. Erilliskerätyt hyötyjätteet materiaalina. Biojätteen erilliskeräyksen kehittäminen.
    • Päästöjen vähentäminen kuljetuksissa, käyttäen jätteistä tuotettua liikennebiokaasua. Haja-asutuksen jätteenkuljetusten kilpailutus tehty 2019, urakka toimii biokaasulla vuonna 2021.
    • Jätteiden pienkuormien vastaanoton kehittäminen yhteistyössä Mikkelin Toimintakeskus ry:n kanssa. Vastaanottohalli rakenteilla ja valmistuu 2021 alkuvuonna. Käyttöönotto ja yhteistoiminnan aloittaminen kevään aikana.
    • Jätehuollon kokonaisuuden optimointi ja hallinta. Jätehuollon ja kiertotalouden kokonaisuus tulee optimoida parhaan teknistaloudellisen ja ympäristöllisen hyödyn saamiseksi. Tehtyjen selvitysten pohjalta edullisin ja tasapuolisin kiertotalouspalvelu kuntalaisille saadaan, kun jätehuollon kokonaisuus hoidetaan keskitetysti myös logistiikan osalta. Tästä on lukuisia esimerkkejä mm. Jätekukko Oy Kuopiossa. Valmisteilla oleva uusi jätelaki saattaa edellyttää muutosta kaikilta kunnilta. Tavoitteena kilpailuttaa jätekuljetukset koko Mikkelin kaupungin alueella alkamaan vuodesta 2023.
    • Selvitys eri vaihtoehdoista tarjota markkinaehtoisia jätehuollon ja kiertotalouden palveluita TSV-sopimusten päätyttyä vuonna 2022. Tavoitteena on saada selvitystyö valmiiksi vuoden 2021 aikana.
       
  • kaupungin talousarviossa 2021 yhtiölle asetettujen ohjelmakorttien toimenpiteiden toteutuminen
    • Hyvän elämän ohjelma (Syrjäytymisen ehkäisy)
    • Kestävän kasvun ohjelma (Liikennepäästöjen vähentäminen, Resurssitehokkuus, Palvelujen digitalisointi)
    • Elinvoimaohjelma (EcoSairila -kehittämisalusta)


Ville Kakkonen toimii toimitusjohtajana myös BioSairila Oy:ssä, jonka omistus jakautuu seuraavasti: Etelä-Savon Energia Oy 30 % ja Metsäsairila Oy 70 %. Kokouksessa kuullaan myös BioSairila Oy:n ajankohtaiset kuulumiset.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jarmo Lautamäki, jarmo@jarmolautamaki.fi

Tarkastuslautakunta kuulee toimitusjohtaja Ville Kakkosen selostukset ja merkitsee ne tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.