Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 27.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Hakemus ojan perkaamiseksi kiinteistöllä 213-438-1-16

MliDno-2021-4298

Valmistelija

  • Jouni Lintunen, ympäristötarkastaja, jouni.lintunen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kiinteistön Hakalehto 213-438-2-39 omistaja Lea Hyytiä ja edunvalvoja Eino Hyytiä ovat panneet vireille 12.10.2021 päivätyn hakemuksen oikeudesta ojittaa toisen alueella. He hakevat lupaa perata oja omalla kustannuksellaan naapurin kiinteistöllä Kaupparinne 213-438-2-39 hakemuksen liitteenä olevan kartan mukaisesti tilan Hakala 213-438-1-3 rajalle saakka yhtyen siellä rajan suuntaisesti kaivettuun ja toimivaan ojaan. Tilojen Kaupparinne ja Hakala rajalla oleva rumpu avataan tai sen tilalle vaihdetaan uusi rumpu. Ojauoma kaivetaan 60 – 90 cm syvyiseksi ja uoman päältä ja reunoilta raivataan vesakot pois sekä yksi isompi koivu. Ylös kaivettava maa-aines levitetään ojan vierustoille tasaiseksi pintamaaksi. Raivattava puuaines kasataan paikkaan, josta kiinteistönomistaja voi sen ottaa käyttöön polttopuuksi.

Hakija perustelee hanketta sillä, että yli 20 vuotta sitten perattu oja on kasvanut umpeen ja padottaa vettä, mikä aiheuttaa kuivattamisongelman ja vahingon vaaran rakennuksille heidän kiinteistöllään.

Kiinteistön Kaupparinne omistavan kuolinpesän osakkaat vastustavat hanketta kyseenalaistamalla ojituksen tarpeellisuuden.

Asianosaisiksi on katsottu myös kiinteistöjen Hakala 213-438-1-3 ja Paavola 213-438-1-22 omistajat ja molempia on kuultu hakemuksesta. Hakalan omistaja antoi oman vastineensa ja hän ei vastusta hanketta.

Vesilain 5 luvun 9 §:n mukaan, jos ojittamisesta toisen alueella ei sovita, hyödynsaajalle voidaan antaa oikeus: 1) johtaa vettä toisen ojaan; 2) tehdä oja taikka ojitusta varten tarpeellinen suojapenger tai pumppuasema toisen alueelle; tai 3) ryhtyä puron tai noron perkaukseen toisen alueella.

Edellä 1 momentissa tarkoitettu oikeus voidaan antaa, jos se on tarpeen alueen tarkoituksenmukaista kuivattamista varten. Oikeuden antamisesta päättää kunnan ympäristönsuojeluviranomainen, ellei ojitus edellytä lupaviranomaisen lupaa tai ojitustoimituksen päätöstä.

Lautakunta katsoo, että hakijan esittämä perustelu ojituksen tarpeellisuudesta on riittävä ja oikeus toimenpiteelle tulee myöntää.

Hakemus on pöytäkirjan liitteenä. Hakemuksesta annetut vastineet sekä valokuvaliite ympäristötarkastajan maastokäynniltä ovat oheismateriaalina. Valokuvissa näkyy umpeen kasvava oja sekä tien alle asetettu rumpu, jonka hakija haluaa avata tai vaihtaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta hyväksyy Lea ja Eino Hyytiän hakemuksen yllä olevin perustein ja myöntää VL 5 luvun 9 §:n mukaisen oikeuden ojan perkaamiseksi omalla kustannuksellaan hakemuksen ja sen liitekartan mukaisesti. Toimenpide tulee suorittaa siten, että puuston kaataminen rajataan vain välttämättömimpään ja maat kasataan ojan viereen ja tasoitetaan.

Päätös

Jätetään pöydälle.

Tiedoksi

Hakija ja asianosaiset

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.