Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta, kokous 26.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Kaupungin osallisuussuunnitelma 2022-2024

MliDno-2022-376

Valmistelija

  • Matti Laitsaari, rehtori, Matti.Laitsaari@sivistys.mikkeli.fi
  • Arja Väänänen, hyvinvointikoordinaattori, arja.vaananen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntalain (22 §) mukaan ”Kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Valtuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen mahdollisuuksista.

Kunta voi vapaasti päättää siitä, miten se tämän velvollisuutensa käytännössä toteuttaa.

Mikkelin kaupungilla on ollut vuosia 2019-2021 koskenut osallisuussuunnitelma, jota nyt on päivitetty vuosille 2022-2024. Päivityksessä on otettu huomioon osallisuuden kehittyminen ja osallisuuteen liittyvät uudet toimintatavat, joista on monin paikoin saatu hyviä kokemuksia.

Uudessa suunnitelmassa korostuvat aiempaa enemmän yhteistyö kolmannen ja neljännen sektorin kanssa ja esimerkiksi järjestötoimijoiden ja kaupungin vaikuttamistoimielinten näkemysten kuunteleminen ja huomioon ottaminen. Suunnitelmassa nojaudutaan niin ikään kaupungin voimassa olevaan lähidemokratiamalliin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy liitteen mukaisen kaupungin osallisuussuunnitelman vuosille 2022-2024.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkittiin muutos käsittelyjärjestykseen,​ jonka mukaan tämä pykälä käsiteltiin pykälän 6 (sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen toimintasääntö/hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta) jälkeen.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.