Kaupunginhallitus, kokous 17.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Kesätyö 2022

MliDno-2022-204

Valmistelija

  • Maria Närhinen, henkilöstöjohtaja, Maria.Narhinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kesätyöntekijällä tarkoitetaan lomakautena 2.5. – 30.9.2022 kesätyöntekijäksi määräajaksi palvelukseen otettua koululaista, opiskelijaa tai muuta nuorta, jolta puuttuu alan ammattitutkinto tai ammattitaito. Kesätyöntekijöiden palvelussuhde on pääosin kuukauden mittainen. Vuonna 2021 kesätyönhakijoita oli yhteensä 686, joista työllistettiin 139 nuorta kaupungille. Kesätyöseteleitä myönnettiin 88 kappaletta.

Kesätyötekijöihin on talousarviossa varattu 341 400 euroa, josta kesätyöseteleihin 100 000 euroa. Kesätyöseteleihin varatulla määrärahalla mahdollistaa enintään 250 kesätyösetelin myöntämisen.

Kiintiöjakoesitykset kaupungin omiin kesätyöpaikkoihin on saatu kaupungin yksiköiltä. Kiintiöjaon mukaisia kesätyöpaikkoja on jaossa 136 kappaletta ja lisäksi kesätyösetelin tuella on siis mahdollista työllistää noin 250 nuorta. Kaiken kaikkiaan noin 400 nuorta voi saada kesätyötä kesätyöhaun ja - setelin kautta.

Kaupungille palkattavat kesätyöntekijät

Mikkelin kaupunki palkkaa kesätöihin vähintään 15 vuotta täyttäneitä, mikkeliläisiä koululaisia ja opiskelijoita (peruskoululaisia, lukiolaisia ja ammatillisen toisen asteen opiskelijoita) ja tietyissä tehtävissä ammattikorkeakoululaisia ja yliopisto-opiskelijoita. Kesätöiden hakuaika on 1. – 28.2.2022.

Kiintiöjako ja palkkauskustannukset on laskettu yhden kuukauden palvelussuhteena 22,81 %:n palkkasivukustannuksilla. Kesätyöntekijöiden palkkauksessa noudatetaan Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen sopimusmääräystä.

Kesätyöseteli

Vuonna 2022 Mikkelin kaupunki maksaa 400 euroa mikkeliläiselle työnantajalle, joka palkkaa vuonna 2005-2007 syntyneen mikkeliläisen nuoren kesätöihin kesätyösetelillä 1.5. –31.8.2022 välisenä aikana.

Kesätyöseteleitä on jaossa rajoitettu määrä enintään 250 kpl. Setelin tarkoituksena on helpottaa nuorten työllistymistä paikallisiin yrityksiin, yhdistyksiin, järjestöihin ja säätiöihin. Kesätyösetelin hakuaika on 1.2.–31.5.2022.

Kesätyösetelit jaetaan henkilöstöpalveluista hakujärjestyksessä. Mikkeliläinen vuonna 2005 – 2007 (nuoren tulee olla täyttänyt 15-vuotta työn alkaessa) syntynyt nuori voi hakea kaupungilta kesätyöseteliä itsensä työllistämiseksi. 

Kun nuori on sopinut itselleen kesätyöpaikan mikkeliläisestä yrityksestä, yhdistyksestä, järjestöstä tai säätiöstä, hän voi hakea 400 euron arvoista kesätyöseteliä. Kesätyösetelituki maksetaan nuoren työllistäneelle työnantajalle. Kesätyöseteliä hakevalla nuorella tulee olla täytettynä kaupungin nettisivuilta tulostettava kesätyösetelihakemus sekä työnantajan allekirjoittama todistus sovitusta kesätyöpaikasta. 

Työnantajan pitää olla y- tunnuksellinen yritys, yhdistys tai järjestö tai säätiö. Työnantajana ei voi toimia yksityistalous, perhe tai yksityinen henkilö. Työpäiviä oli oltava vähintään 10 ja työtunteja vähintään 60, josta on maksettava ko. alan työehtosopimuksen mukaista vähimmäispalkkaa. 

Työnantaja hoitaa nuoren haastatteluun ja muut rekrytointiin liittyvät seikat omien käytäntöjensä mukaan ja solmii nuoren kanssa työehtosopimuksen mukaisen työsopimuksen ja hoitaa normaalit työnantajavelvollisuudet. Nuoren palkkaava yritys vastaa kaikista työnantajamaksuista ja lakisääteisistä vakuutuksista.

Kaupunki suosittaa työnantajaa käyttämään palkkauksen periaatteina alan työehtosopimusta ja edellyttää "Vastuullinen Kesäduuni" – kampanjan periaatteiden noudattamista. Lisäksi on huomioitava laki nuorista työntekijöistä (998/1993). Työnantajan tulee tehdä kirjallinen työsopimus nuoren kanssa ja antaa kirjallinen työtodistus   palvelussuhteen päätyttyä. Työnantajan on kiinnitettävä erityistä huomioita nuorta työntekijää koskeviin työaika- ja turvallisuusmääräyksiin.

Seteleitä annetaan maksimissaan yksi kappale nuorta kohden ja viisi kappaletta työnantajaa (y-tunnusta) kohden ja ne myönnetään hakemusten saapumisjärjestyksessä. Tuki maksetaan työsuhteen päätyttyä, kun työnantaja ilmoittaa sähköpostitse työsuhteen toteutuneen. Ilmoitus sähköpostiin rekrytointi@mikkeli.fi viimeistään 30.9.2022 mennessä. Myönnetty tuki voidaan periä takaisin, mikäli myöhemmin käy ilmi, että lomakkeessa annetut tiedot ovat virheellisiä. Hakulomake ja ohjeet löytyvät tammikuun loppuun mennessä www.mikkeli.fi / Kaupungin kesätyöt 2022.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi

Päätös

Merkittiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.