Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 16.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 125 Yrittäjyyskasvatuspolku Rantakylän yhtenäiskouluun

MliDno-2021-4490

Valmistelija

  • Seija Manninen, opetusjohtaja, Seija.Manninen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Työelämätaidot ja yrittäjyys ovat yksi perusopetuksen opetussuunnitelmaan liittyvistä laaja-alaisen osaamisen tavoitteista. Mikkelin perusopetuksessa yrittäjyyskasvatusta on kehitetty vuosien ajan. Yhteistyössä Xamk:in ja Mikkelin yliopistokeskuksen kanssa on luotu MiniMikkeli-toimintamalli, joka on pelillinen oppimiskokemus yrittäjyydestä ja yhteiskunnasta. Oppilaat pääsevät tutustumaan käytännönläheissti siihen, miten Mikkeli toimii. Samalla oppilaat pääsevät kokeilemaan, millaista on perustaa yritys sekä tekemään yhteistyötä jo olemassa olevien yritysten kanssa.MiniMikkeli on saanut valtioneuvoston kanslian tunnustuksen hyvästä työstä kokeilukulttuurin edistämiseksi. Ylemmillä luokilla työelämätaitoja on harjoiteltu erityisesti TET-jaksojen aikana.

Rantakylän yhtenäiskoulussa on lähdetty aktiivisesti kehittämään yrittäjyyskasvatusta myös luokille 7-9. Tavoitteena on, että ensi lukuvuodesta 2022–2023 alkaen yrittäjyysopintoja tarjotaan nykyistä laajemmin valinnaiskurssitarjonnalla. Yrittäjyyskasvatus on opetussuunnitelman laaja-alainen osaamisalue sekä yksi Mikkelin perusopetuksen painopisteistä. Rantakylän yhtenäiskoulussa on kehitetty yrittäjyyskasvatusta päämäärätietoisesti jo kymmenen vuoden ajan ja koulu on tällä hetkellä mukana Elinvoimaa Etelä-Savoon -hankkeessa, jossa rakennetaan yhtenäistä yrittäjyyskasvatuksen polkua varhaiskasvatuksesta aina korkea-asteelle saakka. Tämä on yksi harvoista valinnaiskursseista, joka on toteutunut kaikkina näinä vuosina isoina ryhminä.

Yrittäjyyskasvatus on soveltava valinnaisaine. Yrittäjyyteen/toimijuuteen liittyvät opinnot koostuvat moduuleista, joissa opiskellaan yrittäjyyteen vaadittavia ja sitä tukevia asioita. Näitä ovat esim. kielet, kansainvälisyys, tuotteistaminen, taloudellinen vastuullisuus, oman ilmaisun kehittäminen ja omien taitojen tunnistaminen sekä ongelmaratkaisukyvyn ja luovan prosessin harjoittaminen.  Opinnoissa korostetaan myös aktiivista toimimista kestävän kehityksen ja kiertotalouden edistämiseksi sekä opetellaan ideoimisen taitoa ja tapahtumatuotantoa. Nämä kaikki tukevat myös kaupungin strategiaa, jossa Mikkeli korostaa olevansa kansainvälinen, vetovoimainen ja yritteliäs osaavien ihmisten yhteisö. Mikkelin elinvoimaohjelma korostaa työelämän tarpeista lähtevää koulutusta ja korostaa vetovoiman lisäämistä sekä yritysten että työvoiman näkökulmasta.

Näitä opintoja tullaan tarjoamaan Rantakylän yhtenäiskoulussa kaksi vuosiviikkotuntia/lukuvuosi/ vuosiluokka. Opintoja on mahdollista valita jo seitsemännellä luokalla ja jatkaa niitä kahdeksannelle sekä yhdeksännelle luokalle. Opinnot voi myös aloittaa vasta kahdeksannella luokalla ja ne voi lopettaa seitsemännen luokan jälkeen, jos aihe ei tunnu omalta.

Pedagogisin työjärjestyksellisin ratkaisuin kouluun tullaan rakentamaan ns. yrittäjyyspalkki, jolloin tulevaisuudessa kaikkien kolmen vuosiluokan tunnit tulevat olemaan samanaikaisesti, jolloin voidaan hyödyntää laaja-alaisesti opettajien osaamista, ja oppilaat saavat synergiaetua opiskellessaan asioita tekemällä yhdessä. On tärkeää, että yrittäjyysvalinnaisen valinneilla oppilailla on tästä ratkaisusta johtuen edelleen mahdollisuus jatkaa myös alkanutta A2-kieltä. Heille tulisi työjärjestykseen kaksi tuntia enemmän opetusta kuin muille, mutta se ei aiheuta lisäkustannuksia. Koulujen valinnaisaineet kootaan vuosittain koulujen lukuvuosisuunnitelmiin, jotka hyväksyy opetusjohtaja. Perusopetuksen tuntijako on osa opetussuunnitelmaa, jonka paikallisista linjauksista päättää Mikkelissä kasvatus- ja opetuslautakunta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa, että yrittäjyyskasvatuksen edistäminen on Mikkelissä tärkeää. Tämä mahdollistetaan Rantakylän koululla myös A2-kielen valinneille siten, että heidän osaltaan hyväksytään kahden vuosiviikkotunnin lisäys tuntijakoon lukujärjestysteknisesti siten, ettei tästä tule lisäkustannuksia.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana esittelijä tarkensi esityksensä seuraavaan muotoon:

Kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa, että yrittäjyyskasvatuksen edistäminen on Mikkelissä tärkeää ja Rantakylän yhtenäiskoulun Yrittäjyyskasvatuspolku merkitään tiedoksi.

Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy Rantakylän yhtenäiskoulun niille oppilaille, jotka ovat valinneet A2-kielen, kahden vuosiviikkotunnin lisäyksen tuntijakoon lukujärjestysteknisesti Yrittäjyyskasvatuspolkuun liittyen siten, ettei tästä aiheudu lisäkustannuksia.

Puheenjohtaja tiedusteli voidaanko esittelijän tarkennettu esitys hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin.

Merkitään, että Rantakylän yhtenäiskoulun rehtori Hanne Lahtinen selosti asiaa kasvatus- ja opetuslautakunnalle ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Rantakylän yhtenäiskoulu

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kasvatus- ja opetuslautakunta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.