Kaupunginhallitus, kokous 30.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 504 Talousarvio 2022

MliDno-2021-2570

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tiia Tamlander, vt. talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi
Janne Skott, vs. taloussuunnittelupäällikkö, janne.skott@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntalain 110 § mukaan valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. Talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet.

Kaupunginhallitus vahvisti 21.6.2021 § 277 talousarvioraamin vuodelle 2022 ja valtuutti talouspalvelut laatimaan lautakunnille ja johtokunnille talousarvion valmisteluohjeet. Talouspalvelut antoi palvelualueille ohjeistuksen talousarvion laatimisesta 22.6.2021.

Kaupunginjohtajan esitys vuoden 2022 talousarvioksi ja taloussuunnitelmaksi vuosiksi 2022–2025 on liitteenä. Henkilöstösuunnitelma käsitellään erikseen.

Kaupunginvaltuusto vahvisti 8.11.2021 § 167 vuoden 2022 veroprosentit seuraavasti:

  • Tuloveroprosentti 22,00 %
  • Yleinen kiinteistöveroprosentti 1,37 %
  • Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti 0,62 %
  • Muun kuin vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti 1,50 %
  • Voimalaitosrakennusten kiinteistöveroprosentti 3,10 %
  • Yleishyödyllisen yhteisön kiinteistöveroprosentti 0,00 %
  • Rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentti 4,00 %


Kaupunginjohtajalle talousarvion johdosta annettavat valtuutukset talousarviolainojen nostamiseen, lainojen suojaamiseen ja investointiohjelman mukaisten osakesijoitusten hankintapäätöksiin sekä kaupunginhallitukselle annettava valtuutus konsernilainojen myöntämiseen käsitellään teknisesti erillisenä päätöspykälänä.

Hallintosäännön 44 §:n mukaan aluejohtokunnat antavat lausunnon kaupunkistrategian sekä talousarvion ja -suunnitelman valmistelusta sekä asioista, joiden ratkaisulla voi olla huomattava vaikutus kunnan asukkaiden ja palvelun käyttäjien elinympäristöön, työntekoon tai muihin oloihin. Aluejohtokuntien antamat lausunnot ovat liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus käsittelee esityksen vuoden 2022 talousarvioksi ja taloussuunnitelmaksi vuosiksi 2022–2025 erillisen käsittelyjärjestyksen mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus valtuuttaa talouspalvelut tekemään talousarviokirjaan teknisiä muutoksia sekä merkitsee tiedoksi liitteenä olevan koko kaupunkiorganisaation riskirekisteridokumentin.

Päätös

Kaupunginhallitus aloitti vuoden 2022 talousarvion ja taloussuunnitelman 2023- 2025 käsittelyn kaupunginjohtaja Timo Halosen aloituspuheenvuorolla. Sen jälkeen puheenvuoroja pitivät HR-päällikkö Sari Häkkinen, hallintojohtaja Ari Liikanen, maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs ja sivistysjohtaja Virpi Siekkinen. 

Asian käsittelyä jatketaan kaupunginhallituksen kokouksessa tiistaina 30.11.2021 klo 14.00.

Merkitään, että pykälät 495-498 käsiteltiin samanaikaisesti.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastettiin kokouksessa.

Merkitään, että vs. taloussuunittelupäällikkö Janne Skott ja HR-päällikkö Sari Häkkinen saapuivat kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana. 

Merkitään, että Petri Pekonen saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana ja samaan aikaan hänen varajäsenensä Katriina Noponen poistui kokouksesta.

Merkitään, että Eero Aho poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana ja samaan aikaan hänen varajäsenensä Juha Ropponen saapui kokoukseen. 

Merkitään, että kokouksessa pidettiin tauko klo 12.00-13.00.

Valmistelija

  • Tiia Tamlander, vt. talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi
  • Janne Skott, vs. taloussuunnittelupäällikkö, janne.skott@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus käsittelee esityksen vuoden 2022 talousarvioksi ja taloussuunnitelmaksi vuosiksi 2022–2025 erillisen käsittelyjärjestyksen mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus valtuuttaa talouspalvelut tekemään talousarviokirjaan teknisiä muutoksia sekä merkitsee tiedoksi liitteenä olevan koko kaupunkiorganisaation riskirekisteridokumentin.

Päätös

Asian käsittelyä jatketaan tiistaina 7.12.2021 pidettävässä kaupunginhallituksen kokouksessa.

Merkitään,​ että pykälät 502-​505 käsiteltiin samanaikaisesti.

Merkitään, että Tanja Hartonen saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana ja samaan aikaan hänen varajäsenensä Jaana Strandman poistui kokouksesta.

Merkitään, että HR-päällikkö Sari Häkkinen oli poissa kokouksesta tämän pykälän aikana klo 16.00 - 16.40.

Merkitään, että kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Oskari Valtola saapui kokoukseen tämän pykälän aikana ja myös poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Merkitään, että Pirkko Valtola poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana ja hänen tilalleen pöytäkirjantarkastajaksi kokouksen loppuajaksi valittiin Tanja Hartonen.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.