Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta, kokous 17.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 102 Talouden seuranta 10/2021, hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta

MliDno-2021-1166

Valmistelija

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Lautakunnan alaisen toiminnan talouden lokakuun lopun toteuma, raportti sekä johdon ennuste loppuvuodelle ja investointisuunnitelman toteuma kuuluvat liitteenä tähän pykälään. Kirjanpito menee kiinni perjantaina 12.11. klo 14, jonka jälkeen toiminnan toteuma, raportti, johdon ennuste ja investointisuunnitelman toteuma kootaan liitteeksi. Kun liite valmistuu, se lähetetään lautakunnan jäsenille.

Valtuuston vuoden 2021 talousarviossa päättämät tuloraami ja menoraami ovat lautakuntatasolla sitovia. Mahdolliset lautakuntatason tulojen alituspyyntö ja menojen ylityspyyntö tuodaan lautakunnalle päätettäväksi.

Normaalioloihin verrattuna poikkeuksellinen koronavuosi on vaikuttanut merkittävästi hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan alaiseen toimintaan ja sen talouteen. Toimintatuotoissa myyntituottojen arvioidaan alittuvan (mm. orkesterin lipputulot ja seutukirjastopalvelujen mynttituotot) ja maksutuottojen arvioidaan alittuvan johtuen kansalaisopiston kevätkauden kurssien peruuntumisista yli 90-prosenttisesti, minkä johdosta kurssimaksut jäävät saamatta. Muiden toimintatuottojen arvioidaan alittuvan, koska tapahtumia ei ole voitu järjestää ja lippumyyntituloja ei ole kertynyt, tiloja ei ole voinut vuokrata eli vuokratulot eivät ole kertyneet ja liikuntapalveluissa uimahallilipputuloja ja liikuntatilojen käyttövuokratuottoja ei ole kertynyt normaalin käytön mukaisesti. Tukien ja avustusten arvioidaan puolestaan ylittävän talousarvion määrärahan. Toimintatuottojen arvioidaan jäävän noin 491 000 euroa talousarviota heikommiksi.

Toimintakulujen arvioidaan alittuvan lähes 722 000 euroa. Alitus muodostuu koronarajoitteiden aiheuttamista toimintojen “sulkutoimista”, joiden johdosta esim. kansalaisopiston kurssitoimintaa ei järjestetty kevätkaudella ja näin ollen henkilöstömenot alittuvat, tulosalueet eivät järjestäneet tapahtumia (henkilöstömenojen, palvelujen ostojen ja avustusmenojen alitus) - myös kirjastopalveluissa tapahtuneet henkilöstömuutokset ovat aiheuttaneet säästöjä henkilöstömenoihin. 

Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan talousarvion toimintakatteen arvioidaan paranevan lähes 231 000 euroa. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta merkitsee tiedoksi lokakuun talouden toteuman ja investointisuunnitelman toteuman liitteen mukaisesti.

Lisäksi hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle tulomääräraha-alitusta 491 000 euroa seuraaviin kohteisiin: kansalaisopiston ja kaupunginorkesterin myyntituottoihin; kansalaisopiston maksutuottoihin; kansalaisopiston ja yleisten kulttuuripalvelujen tukiin ja avustuksiin sekä kansalaisopiston, kirjastopalvelujen, yleisten kulttuuripalvelujen ja liikuntapalvelujen muihin toimintatuottoihin.

Päätös

Merkittiin ja hyväksyttiin.

Merkitään, että sivistysjohtaja Virpi Siekkinen esitteli lautakunnalle talousseurannan 10/2021.

Tiedoksi

Talouspalvelut, kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.