Vanhusneuvosto, kokous 24.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 69 Talousarvio vuonna 2022/hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta/vanhusneuvoston lausunto

Valmistelija

  • Arja Väänänen, hyvinvointikoordinaattori, arja.vaananen@mikkeli.fi

Kuvaus

Vanhusneuvosto on antanut Hyvinvoinnin ja osallisuuden latuakunnan talousarviosta 2022 lausunnon, joka lähetetty määräaikaan mennessä kaupunginhallitukselle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Risto Korhonen, risto.korhonen@ppf.inet.fi

Merkitään tiedoksi vanhusneuvoston lausunto:

  • Kulttuuritoimintojen, uimahallien ja kansalaisopiston palveluiden käyttäjistä on merkittävä osa varttuneita ja ikääntyneitä kaupunkilaisia, joiden hyvinvoinnille, osallisuudelle, elämänmyönteisyydelle, virkistykselle ja sosiaaliselle kanssakäymiselle mainittujen palvelujen saavutettavuus on erittäin merkitsevä lisä elämänhallinnan ja toimintakyvyn tukena.
  • Vanhusneuvosto tukee lautakunnan päätöstä, että teatterin avustusta ei leikata eikä kaupunginorkesteria lakkauteta.
  • Vanhusneuvosto toteaa, että kansalaisopiston tuntimäärän supistaminen ei palvele kansalaisten osallisuuden lisäämistä ja mahdollistamista eikä hyvinvoinnin ylläpitoa. Se ei siis tue kansalaisopiston perustehtävän ydintä.
  • Vanhusneuvosto näkee, että Mikkelissä ikääntyneiden tarpeiden toteutuminen matalan kynnyksen osallistumisen mahdolllisuuksin eri alueilla mukaan lukien päiväkodit ja vanhusten palvelukodit on vetovoimatekijänä hyvän elämän rakentamisessa.
  • Osallistuminen toimintoihin ja tilaisuuksiin on mahdollistettava maltillisilla osallistumismaksuilla ja lippujen hinnoilla.
  • Järjestettäviä tapahtumia tulisi "räätälöidä" myös vanhusväestölle soveltuviksi.
  • Tarjonnan ja palvelujen saatavuutta myös kantakaupungin ulkopuolella asuville ikäihmisille tulisi kehittää. Kuljetukset, tai palvelujen tuonti paikkoihin, joissa heidän on tosiasiallinen mahdollisuus osallistumiseen ja tarvitsemiensa palvelujen saantiin.
  • Vanhusneuvoston ja ikäihmisten vinkkelistä katsottuna konkretia puuttuu lähes kokonaan. Todetaan vain, että ikäihmiset ovat olemassa.
  • Esteettömiä, helposti saavutettavia ulkoilureittejä ja ulkoliikuntapaikkoja tulisi jatkossa edelleen kehittää ja lisätä yhteistyössä muiden ikäihmisten kanssa toimivien toimijoiden kanssa.
  • Toimivan kumppanuustalomallin luominen. Ei vain yhden rakennuksen tarjoamista tai vain osalle kaupungin aluetta kohdistettuna.
  • Tiedottamisen tehostaminen; tieto palveluista ja tapahtumista on toimitettava kohderyhmälle. Pelkät nettisivut eivät riitä tavoittamaan niitä, joille niistä olisi eniten hyötyä.
     

Monet tutkimukset todistavat, että osallistuminen sosiaaliseen, kulttuuriseen tai vaikkapa uskonnolliseen toimintaan antavat elämään sisältöä, virkistävät mieltä ja auttavat unohtamaan omat vaivat. Kaiken lisäksi sosiaalisen vuorovaikutuksen on todettu pidentävän elinikää. Tämä on tullut esille mm. kuorotoimintaan osallistumisen tutkimuksen yhteydessä.

Lukuisten tutkimusten yhteydessä on todettu myös erilaisten taiteiden hyvää tekevä vaikutus ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Musiikin mm. on todettu laskevan verenpainetta ja vähentävän stressiä.

Me ikäihmiset olemme ahkeria kansalaisopiston ja kirjaston käyttäjiä, käymme konserteissa ja museoissa ym. Toivomme, että Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta ottaa talouden suunnittelussaan huomioon erityisesti ikäihmisten hyvinvointiin liittyvät tarpeet koskien kansalaisopiston, kirjaston ja kaupunginorkesterin toimintaa. Toivon, että kaupunginorkesterin toiminnan jatkumisen kannalta 'käännetään kaikki kivet' eli selvitetään erilaiset rahoitus- ja yhteistyömahdollisuudet. Mikkelissä vietetään ensi vuonna Kulttuurin unelmavuotta, mikä antaa loistavan mahdollisuuden erilaisen ja monimuotoisen kulttuurin tuottamiselle ja tarjoamiselle meille kaupunkilaisille. Olisi suorastaan kornia samassa yhteydessä todeta kaupunginorkesterin lakkauttamisesta.

Asun kaupungin pohjoislaidalla vailla toimivia julkisia liikenneyhteyksiä. Itse ajan vielä autoa, mutta monien iäkkäiden naapurien ja ystävien kohdalla osallistuminen erilaiseen sosiaaliseen ja kulttuuriseen toimintaan on mahdotonta ilman naapuriapua. Toivonkin, että myös haja-asutusalueella asuville kaupunkilaisille järjestetään kuljetusmahdollisuus toimintaan silloin, kun meille on tarjolla jotakin toimintaa. Samoin toiminnasta tiedottamiseen on kiinnitettävä jatkossa erityistä huomiota. Kaikilla ei ole mahdollisuutta seurata ilmoituksia netistä, ja nykyään lehdet ovat niin kalliita, että monilla ikäihmisille ei ole varaa tilata niitä. Eli toivon, että Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta kiinnittää erityistä huomiota tapahtumien tiedottamiseen ja haja-asutusalueella tapahtuvan monipuolisen sosiaalisen ja kulttuurisen tarjonnan kehittämiseen meille ikäihmisille.

Vanhusneuvosto haluaa olla yhtenä asiantuntijaelimenä rakentamassa entistä toimivampia toimintamalleja olemassa olevien ongelmien minimoimiseksi ja ikäihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

 

9.11.2021

Lausunnon vakuudeksi

Risto Korhonen                                                         Arja Väänänen
vanhusneuvoston puheenjohtaja                             vanhusneuvoston sihteeri

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.