Mikkelin pitäjän aluejohtokunta, kokous 21.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Mikkelin pitäjän aluejohtokunnan järjestäytyminen

MliDno-2021-1785

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Matti Laitsaari, rehtori, Matti.Laitsaari@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin pitäjän aluejohtokunta tekee esityksen tulevalle valtuustokaudelle valittavista aluejohtokunnan jäsenistä ja varajäsenistä asukkaita kuulemalla. Asukkaiden esitykset kootaan tiesuunnittain kuten neljä vuotta sitten.

Aluejohtokuntaa esitetään valittavaksi seitsemän jäsentä ja kolme varajäsentä. Henkilökotaisista varajäsenistä luovutaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

Teija Räihä, teija.raiha@esedu.fi

Mikkelin pitäjän aluejohtokunta päättää asukkaiden kuulemismenettelystä, jonka pohjalta tehdään esitys tulevalle valtuustokaudelle valittavista aluejohtokunnan jäsenistä ja varajäsenistä. Samalla Mikkelin pitäjän aluejohtokunta päättää, että aluejohtokuntaan valitaan jatkossa seitsemän jäsentä ja kolme varajäsentä. Henkilökohtaisia varajäseniä ei enää valita.

Päätös

Mikkelin pitäjän aluejohtokunta päätti, että ehdokkaita uuteen aluejohtokuntaan kootaan tiesuunnittain ja kyläyhdistyksiltä. Aluejohtokunnan jäsenet huolehtivat kukin tahollaan ehdokkaiden hankkimisesta toukokuun loppuun mennessä. Aluejohtokunta tekee ehdotusten pohjalta esityksen uudesta aluejohtokunnasta kaupunginvaltuustolle. 

Samalla Mikkelin pitäjän aluejohtokunta päättää esittää osaksi kaupungin hallintosääntöuudistusta, että Mikkelin pitäjän aluejohtokuntaan valitaan jatkossa seitsemän jäsentä ja kolme varajäsentä. Henkilökohtaisia varajäseniä ei enää valita.

Valmistelija

Matti Laitsaari, rehtori, Matti.Laitsaari@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin hallintosäännössä todetaan aluejohtokuntien osalta seuraavaa:

"Mikkelissä on viisi (5) aluejohtokuntaa,​ joiden nimet ovat Anttolan,​ Haukivuoren,​ Mikkelin pitäjän,​ Ristiinan ja Suomenniemen aluejohtokunta. Kaupunkiympäristölautakunnan alaisissa aluejohtokunnissa on seitsemän (7) jäsentä ja kolme (3) varajäsentä. Kaupunginvaltuusto valitsee alueen asukkaita kuultuaan aluejohtokuntien jäsenet sekä aluejohtokunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Valtuusto määrää missä järjestyksessä varajäsenet tulevat jäsenten sijaan.“

Mikkelin pitäjän aluejohtokunta on kokouksessaan 29.4.2021 päättänyt, että ehdokkaita uuteen aluejohtokuntaan kootaan tiesuunnittain ja kyläyhdistyksiltä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Teija Räihä, teija.raiha@esedu.fi

Esitys uuden aluejohtokunnan jäsenistä annetaan kokouksessa.

Päätös

Mikkelin pitäjän aluejohtokunta esittää kaupunginvaltuustolle aluejohtokunnan uusiksi jäseniksi Markus Torniaista (5-tien ja Rahulan suunta), Anja Heikkilää ja Hanne Vainiota (Pieksämäentien suunta), Jarkko Sanisaloa (Otavan suunta), Sampo Siiskosta (Anttolantien suunta), Heljä Kontiota (Kangasniementien suunta) ja Yrjö Ehrnroothia (Kouvolantien suunta) ja varajäseniksi Lotta Loposta (5-tien ja Rahulan suunta), Laura Paasosta (Otavan suunta) ja Kalle Ervastia (Kouvolantien suunta). 

Uuden aluejohtokunnan puheenjohtajaksi aluejohtokunta esittää Jarkko Sanisaloa ja varapuheenjohtajaksi Hanne Vainiota.

Merkitään, että Hannu Laamasen varajäsen Anni Panula-Ontto-Suuronen saapui kokoukseen ennen tämän pykälän käsittelyä.

Merkitään, että Ritva Keituri poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

 

Valmistelija

Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntalain 36 §:ssä säädetään mm.

"Valtuusto voi asettaa alueellisia lautakuntia tai johtokuntia edistämään kunnan osa-alueen asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksia. Valtuusto voi päättää, että alueellisen toimielimen jäsenet tai osa jäsenistä valitaan kunnan asianomaisen osa-alueen asukkaiden esityksestä."

Kaupungin hallintosäännön 14 §:ssä todetaan:

"Mikkelissä on viisi (5) aluejohtokuntaa, joiden nimet ovat Anttolan, Haukivuoren, Mikkelin pitäjän, Ristiinan ja Suomenniemen aluejohtokunta. Kaupunkiympäristölautakunnan alaisissa aluejohtokunnissa on seitsemän (7) jäsentä ja kolme (3) varajäsentä. Kaupunginvaltuusto valitsee alueen asukkaita kuultuaan aluejohtokuntien jäsenet sekä aluejohtokunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Valtuusto määrää missä järjestyksessä varajäsenet tulevat jäsenten sijaan."

Kuntaliiton yleiskirjeen 8/2021 mukaan

"Vaalikelpoisuus johtokuntaan ja toimikuntaan (kuntalain 74.3 §)

"Johtokuntaan ja toimikuntaan voidaan valita sellainenkin henkilö, joka ei ole vaalikelpoinen kunnanhallitukseen ja lautakuntaan. Palvelussuhteesta tai muusta asemasta johtuvia rajoituksia ei ole. Myöskään kotikuntavaatimusta ei ole. Johtokuntaan ja toimikuntaan valittavalta edellytetään vain 18 vuoden ikää valintahetkellä ja että häntä ei ole käräjäoikeuden päätöksellä julistettu vajaavaltaiseksi.

Johtokunta vastaa kunnan liikelaitoksen tai muun laitoksen toiminnasta. Toimikunta asetetaan usein projektiluonteisia tehtäviä, esimerkiksi rakennushankkeen toteuttamista varten. Näissä tehtävissä vaaditaan usein erityistä asiantuntemusta. Esimerkiksi liikelaitoksen johtokuntaan on syytä valita henkilöitä, joilla on kyseisen toimialan asiantuntemusta.

Liikelaitoksen, koulun, päiväkodin tai muun vastaavan laitoksen toiminnassa tärkeää on myös käyttäjä- ja henkilöstödemokratian toteuttamismahdollisuudet. Johtokunnan kokoonpanossa voidaan ottaa huomioon palvelujen käyttäjien ja henkilöstön edustus (ks. kuntalain 31.1 §:n 4 kohta)."

Mikkelin Pitäjän alueella on järjestetty äänestys alueen asukkaille aluejohtokuntaan valittavaksi esitettävistä jäsenistä toimikaudelle 2021 - 2025. Äänestyksen perusteella Mikkelin Pitäjän aluejohtokuntaan esitetään seuraavia henkilöitä:

Varsinaiset jäsenet:

1. Markus Torniainen
2. Anja Heikkilä
3. Hanne Vainio
4. Jarkko Sanisalo
5. Sampo Siiskonen
6. Heljä Kontio
7. Yrjö Ehrnrooth

Varajäsenet kutsumisjärjestyksessä:

1. Lotta Loponen
2. Laura Paasonen
3. Kalle Ervasti

Lisäksi aluejohtokunnan puheenjohtajaksi on esitetty Jarkko Sanisaloa ja varapuheenjohtajaksi Hanne Vainiota.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se valitsee Mikkelin Pitäjän aluejohtokuntaan toimikaudeksi 2021-2025 seitsemän (7) varsinaista jäsentä ja kolme (3) varajäsentä sekä valitsee puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan alueen asukkaiden esityksen mukaisesti seuraavasti:

Varsinaiset jäsenet:

1. Markus Torniainen
2. Anja Heikkilä
3. Hanne Vainio
4. Jarkko Sanisalo
5. Sampo Siiskonen
6. Heljä Kontio
7. Yrjö Ehrnrooth

Varajäsenet kutsumisjärjestyksessä:

1. Lotta Loponen
2. Laura Paasonen
3. Kalle Ervasti

Lisäksi kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se valitsee puheenjohtajaksi Jarkko Sanisalon ja varapuheenjohtajaksi Hanne Vainion.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto valitsee Mikkelin Pitäjän aluejohtokuntaan toimikaudeksi 2021-2025 seitsemän (7) varsinaista jäsentä ja kolme (3) varajäsentä sekä valitsee puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan alueen asukkaiden esityksen mukaisesti seuraavasti:

Varsinaiset jäsenet:

1. Markus Torniainen
2. Anja Heikkilä
3. Hanne Vainio
4. Jarkko Sanisalo
5. Sampo Siiskonen
6. Heljä Kontio
7. Yrjö Ehrnrooth

Varajäsenet kutsumisjärjestyksessä:

1. Lotta Loponen
2. Laura Paasonen
3. Kalle Ervasti

Lisäksi kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto valitsee puheenjohtajaksi Jarkko Sanisalon ja varapuheenjohtajaksi Hanne Vainion.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Jarkko Sanisalo, jarkko.sanisalo@iki.fi
  • Hanne Vainio, vainiohanne@gmail.com

Kuvaus

Mikkelin pitäjän aluejohtokunnan kokouksien valmistelu on aluejohtokunnan vastuulla. Sovitaan kokousten toimintatavat.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jarkko Sanisalo, jarkko.sanisalo@iki.fi

Päätetään Mikkelin pitäjän aluejohtokunnan kokousten valmistelutyöryhmän kokoonpano ja valtuudet. Valitaan aluejohtokunnan sihteeri sekä sovitaan esityslistojen lähettämisestä ja varajäsenen kutsumisesta.

Päätös

Mikkelin pitäjän aluejohtokunnan sihteeriksi valittiin Markus Torniainen.

Mikkelin pitäjän aluejohtokunnan kokouskutsut ja linkit esityslistoihin lähetetään sähköpostitse aluejohtokunnan jäsenille ja kaikille varajäsenille. Mikäli varsinainen jäsen ei pääse kokoukseen tai on esteellinen jonkun asian käsittelyn kohdalla, on siitä ilmoitettava etukäteen kokouksen puheenjohtajalle, jotta varajäsen voidaan pyytää kokoukseen.

Valmistelutyöryhmään valittiin puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja sihteeri. Valmistelutyöryhmä valmistelee kokoukset ja niihin liittyvät asiat, kuten toimintakertomukset yms. Valmistelutyöryhmä kutsuu tarvittaessa Mikkelin pitäjän aluejohtokunnan jäseniä ja asiantuntijoita valmisteluun mukaan.

Puolivuosittain vahvistetaan kokousaikataulu, jota tarkistetaan tarpeen mukaan.

Tiedoksi

Meidän IT ja talous Oy/palkanlaskenta

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.