Vanhusneuvosto, kokous 4.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Ikääntyvien asumisen ennakointi ja varautuminen

Valmistelija

  • Arja Väänänen, hyvinvointikoordinaattori, arja.vaananen@mikkeli.fi

Kuvaus

Ympäristöministeriö toteuttaa kolmivuotista ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelmaa, jonka yhtenä painopisteenä on ikääntyneiden oman ja kuntien asumisen ennakoinnin ja varautumisen vahvistaminen. Kuntien ennakointi ja varautuminen on tärkeää ikääntyvän väestön asuinolojen parantamisessa. Työn perustaksi on tehty selvitys, jonka tavoitteena oli tarkastella kuntien ja kansalaisten asumistarpeiden sekä asumisen ennakoinnin ja varautumisen tilaa sekä esittää keinoja vahvistaa sitä.

Selvityksen tuloksena suositellaan, että kuntien tulee vahvistaa ikääntyneiden asumisen kehittämistä osana strategista päätöksentekoa ja toimeenpanoa sekä sisällyttää asuminen nykyistä vahvemmin suunnitelmiinsa. Kuntien tulee hyödyntää monipuolisesti erilaisia tietolähteitä sekä kartoittaa ikääntyneiden toiveita ja tarpeita huomioiden myös nuoremmat sukupolvet. ARA-asuntokannan korjaaminen esteettömäksi ja ikääntyneille sopivaksi sekä omien kiinteistöjen hyödyntäminen tulee huomioida kehittämisessä. Ikääntyviin kohdistuvaa asumisen neuvontaa ja opastusta tulee lisätä.

Kuullaan Essoten hankokoordinaattori ********* esittely aiheesta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hannu Karttunen, hankarttune@gmail.com

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin, että hankekoordinaattori kertoi tuloksia Ikä- ja muistiystävällinen -hankkeen kyselystä, joka käsitteli muun muassa asumisen edellytyksiä.

Kuultiin ikääntyvien asumisen ennakoinninsta ja varautumisesta. Esitykset liitteenä.

Hankekoordinaattori poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.