Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta, kokous 24.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Nuorisopalvelujen ja Itä-Suomen poliisilaitoksen yhteistyö Ankkuritoiminnassa

MliDno-2021-878

Valmistelija

  • Tarja Sinioja, nuorisopäällikkö, tarja.sinioja@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin poliisiasemalla aloitti vuonna 2017 toimintansa Ankkuriryhmä, jossa työskentelee tällä hetkellä neljä poliisia ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen sosiaalityöntekijä. Myös Essoten nuorisopsykiatristen palvelujen sairaanhoitaja on mukana toiminnassa 20 %:n työpanoksella. Ankkuritoiminnalla pyritään vaikuttamaan ennaltaehkäisevästi mm. nuorten rikoskierteiden syntymiseen ja koulukiusaamiseen. Myös nuorten päihteiden käyttöön puuttuminen on keskeisellä sijalla Ankkuritoiminnassa.

Itä-Suomen poliisilaitos esittää, että Mikkelin kaupunki kohdentaisi Mikkelin poliisiasemalle nuorisotyöntekijän tehtävän. Nuorisotyöntekijä työskentelisi osana Ankkuriryhmää poliisien, sosiaalityöntekijän ja sairaanhoitajan työparina. Poliisilaitos tarjoaa nuorisotyöntekijälle työskentelytilat ja ryhmätyönohjauksen muiden Ankkuriryhmän työntekijöiden kanssa. Itä-Suomen poliisilaitoksen muilla poliisiasemilla työskentelee nuorisotyöntekijöitä seuraavasti: Kuopio 100 % työajalla, Iisalmi 100 % työajalla (toiminta 6 kunnan alueella yhteistoimintasopimuksella), Varkaus 50 % työajalla, Savonlinna 50 % työajalla ja Joensuu 100 % työajalla. Kokemukset Ankkurityöstä muualla Itä-Suomessa ovat olleet hyvin positiivisia ja erityisesti nuorisotyöntyöntekijän mukaantulo ryhmään on koettu erittäin tarpeelliseksi.

Ankkuriryhmän nuorisotyöntekijä työskentelee sekä päiväaikaan tehden työparityöskentelyä Ankkuriryhmän muiden työntekijöiden kanssa että iltaisin jalkautuen nuorten pariin. Työskentely nuoriso-ohjaajan kanssa on nuorelle vapaaehtoista.

Tällä hetkellä voimassa olevan Ankkuri-sopimuksen mukaan Mikkelin nuorisopalvelujen työntekijän työpanosta kohdennetaan Ankkuri-toimintaan neljä tuntia viikossa. Tässä yhteistyötehtävässä on toiminut etsivä nuorisotyöntekijä, lisäksi alueelliset nuoriso-ohjaajat ovat olleet yhteydessä Ankkuriryhmään omien asiakastilanteidensa vaatimien tarpeiden mukaan. Yhteistyötä on tehty myös tapahtumien ja jalkautuvan työn yhteydessä. On havaittu, että nämä toimet eivät ole riittäviä, vaan olisi tarpeen nimetä nuoriso-ohjaaja Ankkuriryhmään poliisien, sosiaalityöntekijän ja sairaanhoitajan rinnalle.

Otavan kirjasto-nuorisotilan lakkauttamisen vuoksi yhden nuoriso-ohjaajan työpanosta vapautuu siten, että työajasta voidaan siirtää kaksi viikkotyöpäivää Ankkuritoimintaan (16 h/viikko, 42 % työajasta). Työajan käyttäminen voi olla tarpeen mukaan joustavaa.

11.2.2021 pidettiin Mikkelin poliisilaitoksen kahden Ankkuriryhmän poliisin ja nuorisopalveluiden välinen neuvottelu Ankkuriryhmän täydentämisestä. Todettiin, että toiminta voidaan aloittaa maaliskuun aikana siten, että työhön osoitetaan yhden nuoriso-ohjaajan työpanosta noin 16 tuntia viikossa.

Nuorisopäällikkö kuuluu Itä-Suomen poliisilaitoksen alueelliseen Ankkuritoiminnan ohjausryhmään, joka vastaa Ankkuritoiminnan linjauksista.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta päättää osoittaa Mikkelin poliisin Ankkuriryhmän toimintaan yhden nuoriso-ohjaajan työpanosta 16 viikkotuntia. Nuorisopäällikkö päivittää Ankkuritoiminnan sopimuksen tarvittavilta osin yhdessä Itä-Suomen poliisilaitoksen kanssa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että nuorisopäällikkö kertoi nuorisopalvelujen toiminnasta ja tehtävistä uudessa tulosalueessa tämän pykälän käsittelyn yhteydessä.

Tiedoksi

Itä-Suomen poliisilaitos, Mikkelin poliisilaitos

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.