Kuvaus
Itä-Suomen aluehallintovirasto velvoitti Kissakosken sahan toiminnan muuttamista koskevassa ympäristölupapäätöksessä Nro 4/2017/1 Dnro ISAVI/2308/2016 annettu 27.1.2017 Veisto Oy:tä tekemään meluselvityksen toiminnan muuttuessa.
Päätöksen mukaan luvan saajan on selvitettävä muutetusta toiminnasta (toiminta-ajan muutos) aiheutuvasta päivä (klo 07 - 22), ilta- (klo 22 - 23) ja yöaikaiset (klo 22 - 07) melutasot kuuden kuukauden kuluessa em. ympäristölupapäätöksen lainvoimaiseksi tulosta.
Mikäli selvitys osoittaa, että toiminnasta voi aiheutua ympäristöön raja-arvoja suurempia melutasoja, on toiminnanharjoittajan tehtävä suunnitelma melutasojen alentamismahdollisuuksista ja esitys toimenpiteistä.
Melun mittaustulokset, niiden tulkinta ja mahdollinen suunnitelma jatkotoimenpiteistä on toimitettava Itä-Suomen aluehallintovirastolle viimeistään kolmen kuukauden kuluessa mittausten tekemisestä. Itä-Suomen aluehallintovirasto voi täsmentää lupamääräystä tai täydentää lupaa selvityksen perusteella.
Ympäristönsuojelulain muutoksen myötä sahalaitosten luvitus on siirtynyt valtiolta takaisin kunnan ympäristönsuojeluviranaomaiselle vuoden 2019 alusta ja valvonta vuoden 2020 alusta. Tämän vuoksi meluselvityksen käsittely kuuluu nyt Mikkelin seudun ympäristölautakunnalle.
Itä-Suomen aluehallintoviraston päätös 27.1.2017 sai lainvoiman 30.12.2019. Kissakosken sahan meluselvitys on valmistunut 30.9.2020 (Ramboll).
Selvitys on liitteenä.
Mittaustulokset
Yhteensä 22 melulähteen äänitehotasot mitattiin. Ne olivat välillä LWA 76-112 dB. Äänitehotasomittausten kanssa samaan aikaan mitattiin melua kahdessa mittauspisteessä sahan ympäristössä. Mittauspisteessä 1 (rivitalo) mitattu keskiäänitaso, josta on poistettu yksittäiset häiriöäänet ja tukkilajittelun tauko, oli LAeq 49 dB ja mittauspisteessä 2 (lähin loma-asunto) LAeq 39 dB. Melun ei todettu olevan kapeakaistaista tai impulssimaista mittauspisteissä. Tulokset alittavat mittausepävarmuus huomioiden päiväajan melutason raja-arvot 55 dB vakituisella asutuksella ja 45 dB loma-asutuksella.
Mallinnustulokset
Mallinnus antaa tyypillisesti hieman suurempia melutasoja ympäristöön kuin mittaamalla saadut tulokset, joka lisää osaltaan varmuutta tuloksiin. Mallissa ei huomioida metsäkasvillisuutta melua vaimentavana tekijänä, koska laskentamallien kyvyssä huomioida kasvillisuutta on puutteita. Metsäkasvillisuus (puusto yms) voi vaimentaa melua, mikäli kasvillisuusvyöhyke on riittävän korkea ja syvyys on suuri. Malliin ei ole myöskään sisällytetty tukkikasoja tai muita materiaalikasoja, joiden sijainti ja korkeus voi vaihdella ajan mittaan. Kasojen sijoittuessa lähelle melulähteitä, voi niillä olla merkittävää estevaikutusta melun leviämisessä ympäristöön.
Mallinnuksen mukaan nykytilan päiväajan keskiäänitaso LAeq 7-22 alittaa laskentaepävarmuus huomioiden raja-arvon vakituisella asutuksella 55 dB molemmissa mallinnusskenaarioissa ja myös tilanteessa, kun haketin on käytössä. Päiväajan mallinnustulokset loma-asutuksella ovat ilman haketusta 45 dB tasolla. Päiväajan keskiäänitaso haketuksen ollessa käytössä ovat loma-asutuksella enintään lukuarvona 47-48 dB eli laskentaepävarmuus huomioiden edelleen raja-arvon 45 dB tasolla. Päiväajan tulokset eivät ylitä raja-arvoja.
Yöajan keskiäänitaso LAeq 22-7 on nykytilassa vakituisella asutuksella 45 dB ja loma-asutuksella 40 dB eli epävarmuus huomioiden raja-arvon tasalla. Yöajan tulokset eivät ylitä raja-arvoja.
Mallinnuksen avulla tarkasteltiin, mitkä sahan toiminnot pystyvät olla käynnissä ilta-aikaan klo 22-23 nykyisin laittein ja melunsuojauksin. Nykyisin käynnissä olevien kuivaamojen ja lämpökeskusten lisäksi myös tasaamo pystyisi olemaan käynnissä. (kts. liitteet 5-3 ja 12)
Mallilla tarkasteltiin myös mitä melunsuojauksia pitäisi parantaa, jotta lähellä melurajaa olevat toiminnot olisi mahdollista saada mukaan ilta-ajalle klo 22-23. Kuivaamojen ja lämpökeskusten lisäksi myös tukkilajittelu, dimensiolajittelu ja tasaamo (kts. liitteet 5-4 ja 13) tai saha ja dimensiolajittelu (kts. liitteet 5-5 ja 14) pystyisi olemaan käynnissä, koska näihin toimintoihin pystyttiin osoittamaan meluntorjuntatoimia kohtuullisin kustannuksin.
Toiminnanharjoittaja on ilmoittanut, että meluntorjuntasuunnitelmassa esitetyt toimet tehdään 31.12.2021 mennessä.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi
Mikkelin seudun ympäristölautakunta merkitsee saadun meluselvityksen tiedoksensa ja toteaa, että selvityksen mukaiset melunsuojauksien parannukset tulee toteuttaa toiminnanharjoittajan esittämässä aikataulussa.
Toiminnanharjoittajaa pyydetään ilmoittamaan Mikkelin seudun ympäristöpalvelut-yksikköön tehdyt lisämeluntorjuntatoimet ja toiminnoissa tapahtuvat muutokset koskien yöaikaa.
Meluselvityksiä tehdään jatkossa tarvittaessa. Niistä sovitaan erikseen toiminnanharjoittajan kanssa.
Päätös
Hyväksyttiin.
Markku Lamponen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta pykälän käsittelyn ajaksi. Ilmoitus hyväksyttiin.