Mikkelin seudun työllisyyslautakunta, kokous 15.4.2025

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 26 Mikkelin seudun työllisyyspalveluiden yhteistoimintaneuvottelut

MliDno-2025-154

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jukka Ollikainen, työllisyysjohtaja, jukka.ollikainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu on siirtynyt työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille 1.1.2025. Henkilöstön siirto TE-toimistoista, ELY-keskuksista ja KEHA-keskuksesta uusiin työvoimaviranomaisiin on katsottu voimaanpanolain (383/2023) perusteella liikkeenluovutukseksi. Lisäksi muista seudun kunnista on siirtynyt työllisyystehtävissä työskenteleviä henkilöitä erillisellä siirtosopimuksella vanhoina työntekijöinä. Mikkelin kaupunki toimii Mikkeli työllisyysalueen vastuuviranomaisena ja siirtyvän henkilöstön työnantajana ja yhteistoimintaneuvottelut liikkeenluovutuksen osalta on pidetty vuoden 2024 aikana.

Julkisten työvoima- ja yrityspalvelun uudelleen järjestämistä koskevaksi lainsäädännöksi HE (207/2022) todetaan, että ”joka tapauksessa työvoimapalveluiden järjestämisvastuun siirtymisestä kuntien vastuulle aiheutuu muutoksia organisaatiossa sekä johtamisjärjestelmässä. Muutokset koskisivat erityisesti palvelurakennetta, yhteistyötä ja palveluiden järjestämistä. Järjestämisvastuun siirrosta seuraisi työn uudelleen organisointia, joka muuttaisi työntekijöiden työtehtäviä. Henkilöstösiirrot saattavat johtaa myös työpaikan sijaintipaikkakunnan vaihtumiseen.”  Henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa ja kunnan palvelurakenteessa, kuntajaossa tai kuntien välisessä yhteistyössä ei työnantaja voi tehdä yksipuolisesti direktio-oikeuden nojalla olennaisia muutoksia työtehtäviin eikä työpisteen sijaintiin ennen yhteistoimintaneuvotteluiden käymistä.

Edellä todetusta johtuen työvoiman käytön vähentäminen ei ole tässä vaiheessa arvioituna keskeisin keino yhteistoimintaneuvotteluiden tavoitteena, mutta voi tulla kysymykseen, mikäli toiminnan uudelleen järjestelyissä muutoksen kohteena oleva henkilöstö ei anna suostumustaan mahdollisiin uusiin tehtäviin siirtymisen osalta. Näin ollen on syytä käynnistää henkilöstöjärjestöjen kanssa työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa ja hyvinvointialueilla annetun lain 4 §:n 1-4 kohtien mukaiset koko henkilöstöä koskevat neuvottelut Mikkelin seudun työllisyysalueella.

Työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa ja hyvinvointialueilla (449/2007) säädetyn lain (yt-laki) 4 §:n 1 momentin mukaan työnantajan ja henkilöstön välisessä yhteistoiminnassa käsitellään ainakin sellaiset asiat, jotka koskevat muun muassa

(1) henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavia muutoksia työn organisoinnissa ja kunnan palvelurakenteessa, kuntajaossa tai kuntien välisessä yhteistyössä;

(2) palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteita, jos asialla voi olla olen naisia henkilöstövaikutuksia, kuten ulkopuolisen työvoiman käyttöä tai liikkeenluovutusta;... sekä

(4) taloudellisista tai tuotannollisista syistä toimeenpantavaa osa-aikaistamista, lomauttamista tai irtisanomista.

Yt-lain 5 §:n 1 momentin mukaan ennen kuin työnantaja ratkaisee 4 §:ssä tai 4 a §:ssä tarkoitetun asian, hänen on neuvoteltava yhteistoiminnan hengessä yksimielisyyden saavuttamiseksi valmisteilla olevan toimenpiteen perusteista, vaikutuksista ja vaihtoehdoista ainakin niiden työn tekijöiden kanssa, joita asia koskee. Neuvottelut on aloitettava niin ajoissa kuin mahdollista.

Yt-lain 6 §:n 1 momentin mukaan ennen yhteistoimintamenettelyn aloittamista työnantajan tulee antaa asianomaisille työntekijöille sekä heidän edustajilleen yhteistoimintamenettelyssä käsiteltävän asian käsittelyn kannalta tarpeelliset tiedot siten, että he voivat riittävästi perehtyä ja valmistautua käsiteltävään asiaan.

Yt-lain 7 §:n mukaan, jos työnantaja harkitsee 4 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitettua toimenpidettä, työnantajan on annettava kirjallinen neuvottelu esitys yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämiseksi viimeistään viisi päivää ennen neuvottelujen aloittamista. Harkitessaan vähintään kymmenen työntekijän irtisanomista, lomauttamista yli 90 päiväksi tai osa-aikaistamista, työnantajan on annettava näiden työntekijöiden edustajille kirjallisesti käytettävissä olevat tiedot:

1) aiottujen toimenpiteiden perusteista;

2) alustava arvio irtisanomisten, lomauttamisten tai osa-aikaistamisten märästä,

3) selvitys periaatteista, joiden mukaan irtisanomisen, lomauttamisen

tai osa-aikaistamisen kohteeksi joutuvat työntekijät määräytyvät; sekä

4) arvio ajasta, jonka kuluessa irtisanomiset, lomauttamiset ja osa-aikaistamiset tehdään.

Yt-lain 8 §:n mukaan työnantajan esittäessä käsiteltäväksi yhteistoimintaneuvotteluissa toimenpiteitä, jotka voivat johtaa työntekijän irtisanomiseen, lomauttamiseen tai osa-aikaistamisen, on 7 §:n 1 momentissa tarkoitettu neuvotteluesitys tai siitä ilmenevät tiedot toimitettava kirjallisesti myös työ- ja elinkeinotoimistolle viimeistään yhteistoiminta neuvottelujen alkaessa, jollei näitä tietoja ole toimitettu sille aikaisemmin muussa yhteydessä. Yt-lain 13 §:n mukaan, jos työnantajan harkitsema irtisanominen, osa-aikaistaminen tai 90 päivää pidempi lomauttaminen kohdistuu vähintään kymmeneen työntekijään, työnantajan katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun neuvotteluja on käyty vähintään kuuden viikon ajanjaksona niiden alkamisesta lukien, ellei yhteistoimintaneuvotteluissa toisin sovita.

Edellä kuvatun perusteella Mikkelin kaupunki työnantajana on velvollinen aloittamaan yhteistoiminnasta annetun lain mukaisesti yhteistoimintamenettelyn, joka toteutetaan Mikkelin seudun työllisuuspalveluiden ja henkilöstönedustajien kanssa työpaikkatasoisena yhteistoimintamenettelynä. Työpaikkakohtaisessa YT-elimessä työnantajaa edustaa hallintojohtaja, työllisyysjohtaja ja henkilöstöä pääsopijajärjestöjen edustajat. Lisäksi työpaikkakohtainen yhteistoimintaelin voi kutsua kokoukseen sihteerin sekä asiantuntijajäseniä. Yhteistoimintalain säännöksiin perustuen on varauduttava vähintään kuuden viikon neuvottelujaksoon. Yhteistoimintamenettelyssä läpikäytävien työnantajan harkitsemien toimenpiteiden toteutus olisi mahdollista vuosien 2025–2026 aikana.

Hallintosäännön 8 luku Toimivalta henkilöstöasioissa 54 § Kaupunginhallituksen yleistoimivalta henkilöstöasioissa mukaan, mikäli toimivallasta henkilöstöasioissa ei ole säädetty laissa eikä määrätty hallintosäännössä, toimivalta on kaupunginhallituksella. Koska kyse on seudullisesta toimijasta, on tässä tapauksessa tarkoituksenmukaista, että Mikkelin seudun työllisyyslautakunta aloittaa yhteistoimintamenettelyn ja yhteistoimintaneuvotteluiden päätös saatetaan Mikkelin seudun työllisyyslautakunnan käsiteltäväksi. Yhteistoimintamenettelyn päätökseen saattamisen jälkeen mahdollisista toimenpiteistä päätetään hallintosäännön toimivallan mukaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, työllisyysjohtaja, jukka.ollikainen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun työllisyyslautakunta päättää käynnistää työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa ja hyvinvointialueella annetun lain (449/2007) mukaisen yhteistoimintamenettelyn. Yhteistoimintamenettely koskee koko Mikkelin seudun työllisyyspalveluiden henkilöstöä Mikkelin kaupungissa. Neuvotteluissa käsitellään em. lain 4 §:n 1 momentin kohtien 1-4 mukaisia asioita. Neuvotteluilla tavoitellaan ensi sijassa organisaationmuutoksesta ja työnorganisoinnista johtuvia työnkuvien muutoksia ja johtamisjärjestelmän muutosta ja niiden vaikutusta nykyisiin työtehtäviin sekä tehtäviin liittyviin siirtoihin.

Neuvottelumenettelystä työnantajan edustajana vastaa työllisyysjohtaja. Mikäli neuvottelussa löydettävät ratkaisut edellyttävät erillisten päätösten tekemistä, tehdään hallintosäännön toimintavaltuuksien mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Jukka Ollikainen, työllisyysjohtaja, jukka.ollikainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin seudun työllisyyspalveluiden yhteistoimintaneuvottelut on käynnistetty. Ensimmäinen yt-neuvottelu pidettiin 18.2.2025. Kokouksessa todettiin neuvottelujen päätavoite, joka on henkilöstön toimenkuvien vahvistaminen uudessa organisaatiossa. Henkilöstön määrään ei tavoitella muutosta. Seuraava kokous pidetään 11.3.2025 klo 14.30. Siinä tullaan käsittelemään henkilöstön tehtävänkuvat uudessa organisaatiossa. Neuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa ja ne päättyvät aikaisintaan 1.4.2025. Tavoitteena on, että neuvottelujen tulos käsitellään Mikkelin seudun työllisyyslautakunnassa 15.4.2025. Tällöin uusi organisaatio voisi aloittaa 1.5.2025.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, työllisyysjohtaja, jukka.ollikainen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun työllisyyslautakunta merkitsee yhteistoimintaneuvottelujen tavoiteaikataulun tiedoksi.

Päätös

Merkittiin.

Valmistelija

  • Jukka Ollikainen, työllisyysjohtaja, jukka.ollikainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Työllisyyspalveluiden henkilöstön yhteistoimintamenettelyn tulos

Mikkelin seudun työllisyyspalvelut päätti 14.1.2025 § 3:n mukaan käynnistää lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella (449/2007 muutoksineen) 4 § mukaiset yhteistoimintaneuvottelut koskien 1.1.2025 aloittaneen Mikkelin seudun työllisyysalueen järjestäytymistä.

Mikkelin seudun työllisyysalue on aloittanut toiminnan alueen vastuullisena työvoimaviranomaisena 1.1.2025 lukien. Työllisyysalueen vastuukuntana toimii Mikkelin kaupunki. TE-toimistosta, ELY-keskuksesta ja KEHA-keskuksesta siirtyi liikkeenluovutuksella 63 henkilöä Mikkelin kaupungin palvelukseen. Lisäksi muista kunnista siirtyi liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesi 4 henkilöä Mikkelin kaupungin palvelukseen. Valtiolta liikkeenluovutuksella siirtynyttä henkilöstä koskee voimaanpanolaki sekä aikaistussopimus, jotka takaavat heille määräajaksi muun muassa siirtymähetken palkkaturvan sekä työajan.

Siirtyvälle henkilöstölle ja kaupungin palveluksessa olleille on perustettu virat Mikkelin kaupungin organisaatioon siirtymähetken virkojen mukaisesti, lisäksi on perustettu kaksi määräaikaista johtavan työllisyysasiantuntijan virkaa.

Yhteistoimintaneuvotteluissa tavoiteltiin asiakaslähtöistä ja Mikkelin seudun työllisyysalueen tarpeeseen vastaavaa palvelujen järjestämistä. Tavoitteena oli tehtävien tarkoituksenmukainen järjestäminen, riittävien voimavarojen suuntaaminen asiakastyöhön ja yhteistoiminta-alueen koko maantieteelliseen alueen palvelujen turvaaminen. Lisäksi tarkoituksena oli yhdistää työllisyysalueen toiminta vastuukunnan organisaatioon soveltuvilta osin, mm. tukipalveluiden osalta.

Yhteistoimintaneuvotteluissa käsiteltiin työllisyysalueen organisoituminen, henkilöstön virkanimikkeet ja kelpoisuusehdot, mahdolliset siirtymiset työsopimussuhteeseen, virkapaikat, henkilöstön mallitehtävänkuvaukset, jotka tarkentuvat ja muovautuvat tehtävän mukaan esihenkilön ja työntekijän/viranhaltijan kahdenkeskisissä keskusteluissa, henkilöresurssien kohdentuminen, ym. palvelussuhteen ehdot. Neuvottelujen aikana henkilöstön kanssa käytiin läpi jokaisen omat tehtävänkuvat ja sijoittumiseensa organisaatiossa.

Kutsu yhteistoimintaneuvotteluihin lähetettiin 6.2.2025 ja yhteistoimintaneuvotteluja käytiin neljä (4) kertaa: 18.2.2025, 11.3.2025, 25.3.2025 ja päätöskokous 8.4.2025.

Yhteistoimintaneuvottelut päätettiin 8.4.2025. Viimeisessä yhteistoimintaneuvotteluissa todettiin työnantajan edustajien ja henkilöstön edustajien kanssa yhteisesti, että neuvotteluja on käyty riittävästi ja kattavasti. Yhteistoimintaneuvotteluissa on käsitelty neuvotteluesityksen ja -kutsun mukaiset asiat. Lisäksi todettiin, että neuvotteluvelvoite on täytetty ja siten yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvotteluja on käyty lainmukainen määräaika, joten neuvotteluvelvoite voidaan katsoa täytetyksi. Yhteistoimintamenettelyiden aikana pidettiin henkilöstölle tiedotustilaisuuksia ja näiden jälkeen tarjotaan neuvottelujen piirissä olevalle henkilöstölle mahdollisuus tulla kuulluksi ehdotetuista muutoksista, joiden osalta on tehtäviin ja virkapaikkaan tulossa muutoksia. Henkilöiden sijoittumiseen tuli pieniä muutoksia. Kaksi tehtävää siirretään keskitettyihin palveluihin kaupungin organisaatiossa.

Henkilöstöä koskevia muutoksia on käsitelty tarkasti yhteistoimintaneuvotteluissa ja muutokset on käyty läpi yksilöidysti. Neuvotteluiden tavoitteena ei ollut henkilöstömäärän vähentäminen, mutta palveluiden tarkoituksenmukaisella organisoinnilla, riittävien resurssien kohdentamisella asiakastyöhön ja palvelujen saatavuuden varmistamisella koko yhteistoiminta-alueelle voi olla oleellisia vaikutuksia henkilöiden virka-/työsuhteiden ehtoihin, kuten tehtävänkuviin, tehtävien vaativuuteen ja ensisijaiseen virka- tai työpaikkaan. Lisäksi yhteistoimintaneuvotteluissa sovittiin, että työnantaja käy erikseen neuvottelun työaikamuodon soveltamisen tulkinnasta.

Mikäli siirtynyt henkilöstö ei ota vastaan työnantajan tarjoamaa tehtävää/virkaa, on mahdollista, että hänen kohdallaan vaihtoehtona on irtisanominen. Työnantaja ei esitä lomauksia, eikä henkilöstön vähennyksiä. Jokaiselle siirtyvälle henkilölle tarjotaan uutta korvaavaa työtä/virkaa. Mikäli henkilö ei halua ottaa vastaan tarjottua työtä, tulee hänen ilmoittaa erikseen kieltäytymisestä kirjallisesti kuulemistilaisuuden jälkeen erikseen sovitulla päivämäärällä. Jatkotoimenpiteiden osalta toimivalta määräytyy hallintosäännön 8 luvun toimivalta henkilöstöasioissa mukaisesti.

Yhteistoimintamenettelyt päätettiin 8.4.2025 ja yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain 449/2007 mukaiset yhteistoimintaneuvottelut todettiin käydyksi henkilöstövaikutuksineen. Neuvottelut päättyivät yksimielisenä. Kaupunginhallitus perustaa neuvottelutuloksen pohjalta tarvittavat virat ja hyväksyy kelpoisuusehdot ja tämän jälkeen henkilöstölle laaditaan uudet virkamääräykset. Yhteistoimintamenettelyssä linjatut asiat toimeenpannaan 1.5.2025 lukien.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ollikainen, työllisyysjohtaja, jukka.ollikainen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun työllisyyslautakunta merkitsee yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain 449/2007 mukaiset yhteistoimintaneuvottelut käydyksi henkilöstövaikutuksineen ja toteaa, että neuvottelut päättyivät yksimielisenä. Lisäksi työllisyyslautakunta päättää, että neuvottelujen mukainen uusi organisaatio aloittaa 1.5.2025.

Päätös

Asia hyväksyttiin esittelijän ehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Mikkelin kaupungin pääluottamusmiehet.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin seudun työllisyyslautakunta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.