Kuvaus
Kaupunginvaltuusto päätti 20.3.2023 § 41, että Mikkelin kaupungin kumulatiiviset alijäämät katetaan myymällä Etelä-Savon Energia Oy:stä 49 prosentin vähemmistöosuus vuoden 2023 loppuun mennessä. Valtuusto valtuutti ja velvoitti kaupunginhallituksen jatkamaan yhtiön vähemmistöosuuden myyntiprosessia sekä prosessin päätteeksi hyväksymään kaupan ja siihen liittyvät asiakirjat.
Kaupunginhallitus päätti 6.11.2023 § 343 kaupunginvaltuustolta saamansa valtuutuksen perusteella myydä kaupungin 100-prosenttisesti omistamasta Etelä-Savon Energia Oy:sta 49 %:n osuuden Aberdeen Standard Core Infrastructure III SCSp:lle (perustettavan luxemburgilaisen tytäryhtiön puolesta), hyväksyä kaupan toteuttamiseen liittyvät asiakirjat liitteineen ja niissä kuvattuihin omistusjärjestelyihin liittyvät toimenpiteet.
Kauppakirjan mukaisesti kaupan yhteydessä perustetaan uusi yhtiö ja suoritetaan liiketoimintasiirto Etelä-Savon Energia Oy:ltä uudelle yhtiölle (ESE-Energia Oy). Myyntipäätöksen yhteydessä hyväksytyn osakassopimuksen mukaan Etelä-Savon Energia Oy:n sekä ESE-Energia Oy:n toiminnasta vastaa sama hallitus, joka koostuu seitsemästä varsinaisesta jäsenestä. Hallituksen jäsenet nimetään yhtiökokouksissa.
Osakkailla on oikeus nimittää yhtiön hallituksen jäsenet seuraavasti:
- Mikkelillä on aina oikeus nimittää neljä varsinaista ja abrdn:lla on oikeus nimittää kolme varsinaista jäsentä.
- Hallituksella on puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Mikkelillä on oikeus nimittää hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen varapuheenjohtaja, jotka valitaan kummatkin osapuolten valitsemien jäsenten keskuudesta.
- Mikkelin ESE-konsernin konsernivastuuhenkilöllä sekä abrdn:n nimeämällä henkilöllä (jos sellainen on nimetty) tulee aina olla oikeus osallistumis- ja puheoikeus, mutta ei oikeutta äänestää hallituksen kokouksissa.
Mikkelin kaupungin hallintosäännön mukaisesti konserni- ja elinvoimajaosto nimeää yhtiökokousedustajat ja antaa heille omistajaohjauksen edellyttämät toimintaohjeet (yhtiökokousta varten).
Mikkelin kaupungin konserniohje tarkentaa tytäryhtiöiden hallitusten nimeämistä siten, että konserni- ja elinvoimajaosto antaa jäsenten valintaa koskevan ohjeen kaupungin nimeämälle yhtiökokousedustajalle. Konserniohje edellyttää, että kaupungin tytäryhteisön hallituksen kokoonpanossa on otettava huomioon yhteisön toimialan edellyttämä riittävä talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus. Riittävän osaamisen lisäksi hallituksen jäseneksi valittavalta voidaan edellyttää mahdollisuutta käyttää riittävästi aikaa tehtävän hoitamiseen.
Myös Kuntalain 47.2 § edellyttää huomioimaan kunnan tytäryhteisön hallituksen kokoonpanossa yhteisön toimialan edellyttämän riittävän talouden ja liiketoiminnan asiantuntemuksen.
Oikeuskirjallisuudessa (Kuntalaki-tausta ja tulkinnat kirja, Harjula-Prättälä 2019, s.310) todetaan, että kuntaenemmistöisissä yhtiöissä on usein yksityisiä omistajia, joilla on oikeus saada edustuksensa yhtiön hallitukseen tai muuhun toimielimeen. Tasa-arvovaatimus kohdistuu tässä tapauksessa vain kuntaa tai kuntia edustaviin jäseniin.
Konserni- ja elinvoimajaoston tulee esittää neljää jäsentä Etelä-Savon Energia Oy:n ja ESE-Energia Oy:n hallitukseen. Kauppakirjan mukaisesti uusi hallitus nimetään yhtiökokouksessa kaupan täytäntöönpanossa.
Kaupunginhallituksessa edustettujen puolueiden kunnallisjärjestöt käyvät ennen kokousta valmistelevat keskustelut yhtiön hallituksen nimeämisesityksistä, ja tuovat esityksensä konserni- ja elinvoimajaoston kokoukseen. Yhtiön hallitukseen on mahdollista esittää myös kunnallispolitiikan ulkopuolelta yhtä tai useampaa asiantuntijajäsentä. Mahdollisella asiantuntijajäsenten nimeämisellä voidaan laajentaa ja syventää yhtiön hallituskokoonpanon osaamista halutuilla erityisosaamisalueilla.
Etelä-Savon Energia Oy:n yhtiökokousedustajaksi on nimetty kaupunginjohtaja ja varalle hallintojohtaja (koel 14.3.2023 § 26). Konserni- ja elinvoimajaoston tulee nimetä yhtiökokousedustajat myös ESE-Energia Oy:n yhtiökokouksiin.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi
Konserni- ja elinvoimajaosto
- esittää neljää jäsentä nimettäväksi Etelä-Savon Energia Oy:n sekä ESE-Energia Oy:n uusiin hallituksiin;
- esittää hallituksille puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaa; sekä
- nimeää yhtiökokousedustajaksi kaupunginjohtajan ja varalle talousjohtajan Etelä-Savon Energia Oy:n sekä ESE-Energia Oy:n tuleviin yhtiökokouksiin.
Päätös
Konserni- ja elinvoimajaosto nimesi yhtiön hallitukseen jäseniksi
- yritttäjä Harri Haavikko, samalla nimettiin varapuheenjohtajaksi
- diplomi-yrittäjä Eveliina Naumanen
- yrittäjä Heikki Nykänen, samalla nimettiin puheenjohtaksi
- talousjohtaja Tiina Snicker
Lisäksi konserni- ja elinvoimajaosto nimesi yhtiökokousedustajaksi kaupunginjohtajan ja varalle talousjohtajan Etelä-Savon Energia Oy:n sekä ESE-Energia Oy:n tuleviin yhtiökokouksiin.
Keskustelun aikana Jarno Strengell esitti, että päätöslauseeseen lisätään seuraavaa: ”Etelä-Savon energian hallituksen kokoonpano muuttuu yhdeksästä jäsenestä seitsemään, joista kolme on Aberdeen hallitusammattilaisia, Hallitusjäsenen sekä hallitusammattilaisen tehtävä on edistää kaikkien osakkeenomistajien yhdenvertaista etua. Mikkelin kaupungin neljän ESE- hallituksen edustajan oli tarkoitus olla 2021 kuntavaalituloksen mukaisesti suurimpien puolueiden keskustan, kokoomuksen, sdp ja perussuomalaisten edustajia. Puolueloikkausten johdosta ei päästy sopuun siitä, mikä puolue on neljänneksi suurin, Tiina Snicker valitaan tälle neljännelle paikalle. Koska Tiina Snicker ei ole kaupungin luottamushenkilö tai työntekijä, on hän hallitusammattilainen. Kuntavaalien 2025 jälkeen, tarkastellaan Mikkelin kaupungin neljä ESE:n hallituspaikkaa uudestaan, mikä on luottamushenkilö- ja mahdollisten hallitusammattilaisten jako”. Koska kukaan ei kannattanut Jarno Strengellin esitystä, se raukesi.