Keskusvaalilautakunta, kokous 9.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Presidentinvaalit, 2. kierros - Ennakkoäänestys- ja kirjeäänestysasiakirjojen tarkastaminen

MliDno-2023-2514

Valmistelija

  • Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Vaalilain 63 §:n mukaan keskusvaalilautakuntaan saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat tarkastetaan vaalikuoria avaamatta kokouksissa,​​ jotka on pidettävä siten,​​ että vaalipäivää edeltävänä perjantaina ennen klo 19.00 saapuneet ennakkoäänestysasiakirja ehditään niissä käsitellä.

Vaaliohjeiden 1 sivun 49 mukaisesti:
Keskusvaalilautakunnan harkintaan jää,​​ miten se käytännössä suorittaa ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastuksen. Tämä riippuu olennaisesti siitä,​​ miten paljon ja minkä tyyppisiä ennakkoasiakirjoja lautakuntaan saapuu. Keskusvaalilautakunta voi pitää yhden tai useamman kokouksen ja päättää tarkastukseen liittyvistä valmistavista toimenpiteistä. Kokouksista on pidettävä pöytäkirjaa. Kaikki määräaikaan mennessä saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat on ehdittävä käsitellä.

Vaalilain 63 § Ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastaminen

Äänestys on jätettävä huomioon ottamatta,​​ jos:

  1. ennakkoon äänestänyttä henkilöä ei ole otettu äänioikeusrekisteriin;​​  
  2. vaalikuoreen on tehty äänestäjää tai ehdokasta koskeva taikka muu asiaton merkintä;​​ (5.4.2002/247)
  3. lähetekirje on niin puutteellinen tai epäselvä,​​ ettei varmasti voida vakuuttua,​​ onko äänestys tapahtunut laissa säädetyin tavoin,​​ tai päätellä,​​ kuka on äänestänyt;​​ taikka
  4. kotiäänestyksen lähetekirjeestä puuttuu 54 §:ssä tarkoitetun henkilön nimikirjoitus.


Äänestyksen huomioon ottamatta jättämisestä on tehtävä merkintä kokouksessa pidettävään pöytäkirjaan,​​ johon on liitettävä huomioon ottamatta jätetty vaalikuori lähetekirjeineen ja -​​kuorineen.
Jos lähetekirje,​​ jossa ei ole lähetekirjeen kuittausmerkintää,​​ ja siihen liitetty vaalikuori voidaan hyväksyä,​​ äänioikeusrekisteriin merkitään,​​ että lähetekirjeessä mainittu henkilö on käyttänyt äänioikeuttaan. Jos hyväksyminen tapahtuu myöhemmin kuin 4. päivänä ennen vaalipäivää klo 19,​​ merkintä lähetekirjeessä mainitun henkilön äänestämisestä tehdään oikeusministeriön määräämällä tavalla lisäksi vaaliluetteloon.

Jos kunnan keskusvaalilautakunnalle on 71 §:n 3 momentin mukaisesti erityisestä syystä toimitettu äänioikeusrekisteristä heti sen tultua lainvoimaiseksi tulostetut vaaliluettelot,​​ merkintä tehdään ainoastaan vaaliluetteloon.
Sen jälkeen kun ennakkoäänestysasiakirjat on tarkastettu,​​ kunnan keskusvaalilautakunnan on lajiteltava hyväksytyt vaalikuoret äänestysalueittain sekä laskettava vaalikuorten lukumäärä äänestysalueittain ja merkittävä lukumäärät pöytäkirjaan. Hyväksytyt vaalikuoret on äänestysalueittain lajiteltuina ja lähetekirjeistä erotettuina säilytettävä avaamattomina varmassa tallessa."

Lautakunnan käsiteltäväksi kuuluvat seuraavat epäselvät ennakkoäänestysasiakirjat,​​ joissa on kysymys em. 63 §:n 3. kohdan mukaisista tapauksista,​​ jotka jäljempänä käsitellään kukin erikseen.
Äänestys on siis jätettävä huomioon ottamatta,​​ jos lähetekirje on niin puutteellinen tai epäselvä,​​ ettei varmasti voida vakuuttua,​​ onko äänestys tapahtunut laissa säädetyin tavoin,​​ tai päätellä,​​ kuka henkilö on äänestänyt.

Vaalilain 5 a luvun 66 a §:n mukaan äänioikeutettu,​ jolla ei ole kotikuntaa Suomessa,​ ja muu äänioikeutettu,​ joka asuu tai oleskelee ulkomailla koko ennakkoäänestysajanjakson ja vaalipäivän,​ saa äänestää kirjeitse ulkomailta 
(kirjeäänestys). 

Kunnan keskusvaalilautakunnalle saapuneet kirjeäänestysasiakirjat tarkastetaan noudattaen,​ mitä 63 §:ssä säädetään.

Kirjeäänestys on 63 §:n 1–3 momentissa tarkoitettujen syiden lisäksi jätettävä huomioon ottamatta,​ jos:

1)    kirjeäänestyksen lähetekuoreen tehtyjen postitus-​ tai lähetysmerkintöjen perusteella ei voida varmasti vakuuttua siitä,​ että kuori on postitettu tai lähetetty ulkomailta;​
2)    kirjeäänestyksen vaalikuori on avonainen ja voidaan päätellä,​ että avonaisuus johtuu muusta kuin vaalikuoren teknisestä toimimattomuudesta,​ tai muutoin sellainen,​ ettei varmasti voida vakuuttua,​ että äänestys on tapahtunut laissa säädetyin tavoin;​
3)    kirjeäänestyksen lähetekirjeestä puuttuvat 66 d §:n 5 momentissa tarkoitettujen kirjeäänestyksen todistajien allekirjoitukset.


Kirjeäänestysasiakirjojen tarkastamisen jälkeen keskusvaalilautakunnan on vaalisalaisuus säilyttäen avattava hyväksytyt kirjeäänestyksen vaalikuoret,​ leimattava niissä olevat äänestysliput ja suljettava leimatut äänestysliput 50 §:n 1 momentissa tarkoitettuihin vaalikuoriin. Leimaaminen ja uudelleen kuoritus on tehtävä ennen kuin vaalikuoret toimitetaan 64 §:n mukaisesti vaalipiirilautakunnalle viimeistään vaalipäivää edeltävänä lauantaina ennen kello 15:tä.

Päätösehdotus

Keskusvaalilautakunnan sihteeri on vaalitoimihenkilöstön kanssa käsitellyt vaalilain mukaisesti keskusvaalilautakunnalle osoitetut kirjeäänet. Keskusvaalilautakunta hyväksyy sihteerin toimesta suoritetun alustavan ennakkoäänten,​ mukaan luettuna kirjeäänten,​ tarkastuksen ja tarkastaa ennakkoäänien lukumäärän paketoinnin yhteydessä.

Keskusvaalilautakunta päättää hyväksyä kaikki muut vaalikuoret paitsi erillisellä liitteellä lautakunnan huomioon ottamatta jättämät vaalikuoret. Hylättyjen vaalikuorten lukumäärä todetaan kokouksessa ja pöytäkirjaan liitetään yhdistelmä hylättävistä vaalikuorista.

Vaalilain 63 §:n 5 momentin mukaan pöytäkirjaan merkitään,​​ hyväksyttyjen vaalikuorten lukumäärä, joka todetaan kokouksessa. Pöytäkirjaan liitetään ennakkoäänestyksen tilasto äänestysalueittain (hyväksytyt vaalikuoret äänestysalueittain).

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.